P3 Spanderer: Kaveh

Se Kaveh fremføre heftige «Mellommåltid: Kylling» i en sushisjappe på Bryn i hovedstaden.

– Kan dere lage kylling? Kylling tempura? Kult.

Mens kokkene på sushirestauranten ordner opp drar Kaveh og en kompis til nærbutikken for å kjøpe en pakke kyllingfileter og forklær.

Oslo-rapperen Kaveh har samlet en liten gjeng med venner, deriblant r&b-vokalist Arshad Maimouni, som stiller opp for innspilling av det hektiske og heftige kuttet «Mellommåltid: Kylling», hentet fra det kritikerroste debutalbumet til 20-åringen.


«Nesten hver låt her byr på siterbare tekstlinjer, og Kaveh har åpenbart funnet sin egen plass på den norske rapscenen», skriver P3s anmelder om albumet til Kaveh, som for øvrig er nominert til årets låt for «Snufs» med rapkollega OnklP på P3 Gull.

Les: Dette er de nominert til P3 Gull 2014 | Kaveh-albumet Sannheten sårer | Flere saker om Kaveh

En fundamental bærebjelke

Sushitematikk. Annerledes opplegg. Hvordan var dette for deg?

– Særegen opplevelse, for å si det mildt, smiler Kaveh. Men vi snakket om det rett etter vi var ferdig med innspillingen – det var jo koselig, da. Jobbe på kjøkkenet med gutta. Jeg tror jeg må starte min egen sjappe om musikken flopper, tøyser rapperen.

Fortell om låta du nettopp fremførte.

– “Mellommåltid: Kylling” er en av interludene på albumet. En uhøytidelig greie; jeg kaller alle interludsa på albumet for mellommåltid fordi det har vært en del snakk om matvanene mine.

Hva slags forhold har du til kylling? Er det en betydelig del av livet ditt?

– Kylling er essensielt. Det er en av de fundamentale bærebjelkene i livet mitt. Rekkefølgen er familie, venner og kylling. Det er det det går i.

Hva slags type kyllling foretrekker du?

– Marinert, stekt kyllingfilet er best.

Tilbehør, da?

– Jeg er veldig klassisk. Ris og … du vet hvordan iranere liker grilla tomat. Men jeg liker å veksle litt. God krydderblanding, noen ganger tikka masala, noen ganger kjører jeg streit. Du vet.

… så valgte jeg å låse andre meninger ute på dette albumet

Kaveh med kompiser på sushikjøkkenet. Foto: Gard Brox Jensen, NRK P3
Kaveh med kompiser på sushikjøkkenet. Foto: Gard Brox Jensen, NRK P3

Stoler mer på seg selv

Debutalbumet Sannheten sårer er lansert og fått gode tilbakemeldinger fra kritikerne. Det er en hardere versjon av Kaveh vi hører her, og det er få popaktige låter på platen. Hvor bevisst er det valget? Det har jo skjedd noe drastisk – når vi sammenligner for eksempel «En av dem» med «Shamener».

– På mange måter er det et veldig bevisst valg. for første gang føler jeg at jeg har fått frie tøyler. At jeg har fått en kommersiell outlet å gi ut musikken på, at det blir brukt mye ressurser på en såpass kompromissløs skive … Jeg var relativt ung da jeg startet med dette, uten å være helt bevisst på ansvaret man har når man skal gi ut musikk. Alt jeg gjorde var en konsekvens av andres meninger. Jeg hadde ingen tydelig stemme. Jeg hadde en magefølelse, men jeg visste ikke om jeg kunne stole på den. Jeg valgte å låse andre meninger ute på dette albumet, og gå inn hundre prosent på noe jeg føler kan representere.

P3s anmelder skriver «gutten har blitt mann» da albumet ditt ble omtalt. Med mange øyne og ører som følger med på utviklingen din – hvor viktig er det for deg å ta dine egne valg, musikalsk og karrieremessig framover nå?

– Det blir avgjørende på mange måter, og jeg kommer til å fortsette i denne stilen. Jeg får mersmak og en trygghetsfølelse av at man har et bilde av ting som man selv mener er riktig. Og sånn som jeg opplever det har det vært god respons på Sannheten sårer. Det interessante blir å finne ut om det jeg velger å bygge videre på også har en kommersiell funksjon. For det kan jeg ikke svare på ennå, men jeg kommer definitivt til å gå videre i denne retninga.

Kaveh på P3 Spanderer-innspilling. Foto: Gard Brox Jensen, NRK P3
Kaveh på P3 Spanderer-innspilling. Foto: Gard Brox Jensen, NRK P3

Jo varmere man blir i trøya, jo mer skjønner du at man har evnen til å gjøre så mye mer

Får aldri nok

Du har jo begynt å produsere låter. Inntok du en executive producer-rolle på Sannheten sårer?

– Ja, på flere måter. Jeg var veldig involvert i prosessen. Fra da vi begynte så smått med albumet – jeg bidro med impulser på produksjonssiden, og var en del av greia fra scratch. Vokalproduksjonen gjorde jeg selv, og drysset smådetaljer i beatsa.

– Nå er jeg også ganske involvert i produksjonen på Arshad-EPen, sier Kaveh og peker bort på r&b-vokalisten.

Du var rundt 17 år da vi først ble kjent med deg. Da var du usikker på hva veien videre hadde å tilby. Det virker som om du har tatt grep om det meste nå? Hva er det som har skjedd?

– Jeg har vært heldig, da. Fordi man er usikker med en gang du kommer inn i systemet. Alt er fremmed, og du kjenner ikke dine sterke sider … men jo varmere man blir i trøya, jo mer skjønner du at man har evnen til å gjøre så mye mer. Det er rett og slett et resultat av av jeg ble med tidlig. Jeg får aldri nok. Også har jeg alltid hatt lyst til å produsere, så hvorfor ikke gjøre det?

Hva bringer framtiden for Kaveh?

– Fokusere på Sannheten sårer, og håpe på at EPen til Arshad blir så bra som mulig.

Åssen blir Arshad-EPen?

– Den blir heftig, mann. Kaos. Uten tvil.