P3 Spanderer: RY X

Se RY X fremføre sin minimalistiske og nydelige låt «Berlin» i Frognerparken.

RY X. Foto: Williams+Hirakawa, facebook.com/RYXmusic
RY X. Foto: Williams+Hirakawa, facebook.com/RYXmusic

Australske Ry Cumning, bedre kjent som RY X, kom nylig til Norge for å spille under den flunkende nye festivalen Piknik i Parken. P3 tok ham med fra festivalområdet rundt Vigeland-museet og inn i Frognerparken.

– På vei til dette intervjuet fikk jeg ruslet rundt her en god stund, og det er utrolig flott. Det er fint å se kunst så gjennomført integrert i naturen her.

Med Monolitten i bakgrunnen fremførte han den lavmælte og følsomme låta Berlin som du ser øverst i saken.

En slags sørgmodig refleksjon

– Jeg skrev den da jeg dro til Berlin for første gang. Jeg dro fra sommeren i Australia til vinteren i Berlin, og det viste seg å være en helt annen energi og en helt annen greie enn jeg trodde det skulle være, sier han og legger til:

– Jeg gikk fra å være rundt familien min og å drive med surfing i Australia til å være veldig alene i Berlin. Jeg tenker på låta som en slags sørgmodig refleksjon om overgangen mellom de to.

Med store plateselskaper føler jeg ikke den tilliten

I 2013 slapp RY X Berlin EP, et firespors innblikk i hans svevende og minimalistiske popverden. Tittelsporet var innom diverse lister i Europa og var også å høre på P3. I løpet av året har Ry i tillegg jobbet med et par samarbeidsprosjekter, og gitt ut plate med bandet The Acid. Han har også fullført en plate med deep house-artisten Frank Wiedemann.

– Jeg har alltid likt elektronisk musikk, og ville utrykke meg på forskjellige måter. Jeg kom inn i deep house-scenen i Berlin ved et uhell og gjorde en låt som heter «Howling». Det ble også navnet på prosjektet til meg og Frank, forteller Ry.

Hør RY X i Spotify og WiMP

Regisserer musikkvideoer

Ry har en finger med i spillet både her og der, og er for eksempel veldig opptatt av det visuelle. Ikke uventet har han dermed også regissert diverse musikkvideoer til prosjektene sine.

– Jeg tenker at hvis du er kunstner, så er du kunstner, og alt du foretar deg gjøres til en viss grad i den ånden. Det er litt morsomt, for jeg er jo ofte foran kameraet, men på mange måter hører jeg mer hjemme bak det, sier Ry, som planlegger flere videoer til prosjektene sine når turneen er over. Han planlegger også å jobbe med debutalbumet som RY X.

Albumet kommer til å gi mening i de stille stundene for folk

RY X avbildet i Vigelandsparken. Foto: Eileen Danielsen, NRK P3
RY X avbildet i Vigelandsparken. Foto: Eileen Danielsen, NRK P3

– Det er vanskelig å være så rå og så naken som man trenger. Da jeg skrev Berlin og Howling og disse låtene som folk virkelig har tatt til seg, var jeg i en veldig ærlig tilstand, men samtidig i en uren tilstand, men så på det med et rent blikk, hvis det gir noen mening, forteller Ry.

Mens han har vært på veien har han jobbet med materiale til plata, og forteller at utviklingen fra EP-utgivelsen kommer til å være tydelig. Det romantiske sløret er imidlertid på ingen måter borte.

– Det kommer til å bli en sånn plate du vil sette på sent på kvelden med hodetelefoner. Eller for eksempel når du skal rekke et fly ved daggry, eller når du har vært våken hele natta og det er soloppgang, eller når du er langt hjemmefra. Jeg tror den kommer til å gi mening i de stille stundene for folk, forteller Ry.

Fra Australia til LA

Den 17 år gamle Ry forlot Australia for å surfe, sove i hengekøyer og spille musikk i Mellom-Amerika. Da han en gang spilte i en hotellkorridor kom det noen bort til ham og foreslo at han skulle dra til LA. Siden den gang har han fartet mellom LA, Australia og Europa.

– Jeg likte først ikke LA. Men da jeg dro tilbake til Australia fikk jeg plutselig en telefon om at de ville ha meg tilbake til LA for å spille inn noen demoer. Jeg trodde aldri jeg skulle kalle California og LA hjemme, men det har definitivt blitt ett av hjemmene mine. Jeg reiser mellom LA og Europa, og har dratt til Berlin de siste fire årene for å bo der om sommeren. Men Australia er hjertet mitt, sier Ry.

Jeg lurte ærlig talt på hva jeg skulle gjøre på en festival

Etter at han ga ut Berlin EP har større plateselskaper tatt kontakt, men Ry har stadig takket nei.

– Jeg vet ikke. Kanskje det bare er frykt, men kanskje det også handler om å ikke føle seg forstått. EPen gjorde jeg med Magnus, en kar fra Sverige, og vi stolte på hverandre. Med store plateselskaper føler jeg ikke den tilliten. Jeg var i møter med plateselskaper, og jeg sa jeg skulle tenke på det hvis jeg fikk gjøre det på min egen måte. Men når det kommer til stykket lar de deg aldri fullt ut gjøre det, sier han.

Han tviler på at Berlin EP hadde kommet ut hvis han hadde valgt å gå gjennom store plateselskaper.

– De ville ikke ha forstått den, mener han.

Hør Berlin EP:

Overraskende festivaljobber

At musikken også skulle være ønsket på festivaler overrasket Ry, og Piknik i Parken var én av rundt tjue festivaljobber han gjør denne sommeren.

– Det er rart, men jeg trodde ikke jeg kom til å spille noen festivaler som RY X. Jeg har vært på tvers av Europa og spilt i kapeller, kunstgallerier og varehus, og andre rare steder. Jeg liker ikke å spille på klubber og barer. Men så fikk jeg gjøre denne fantastiske turneen der jeg føler RY X hører hjemme. Da jeg fikk tilbud om festivaljobber lurte jeg ærlig talt på hva jeg skulle gjøre på en festival. Der vil jo folk ha det gøy og feste, og så skal jeg komme der å spille denne veldig rolige musikken. Men responsen har vært fantastisk, forteller han.

På veien inn i Frognerparken hørte han lydsjekken til en av Pikning i Parken-artistene.

– Jeg hørte akkurat denne vakre stemmen, Susanne Sundfør. Jeg var på vei til dette intervjuet og hørte den stemmen. Det er en stemme som treffer her, sier Ry og klapper seg på hjertet.

Jeg kjenner ikke til musikken hennes i det hele tatt, men det er veldig kult når du hører noe sånt som det. Jeg er inspirert til å gå tilbake å sjekke ut hva som skjer, sier Ry.