P3Kommentaren: "Kids" are not alright

Den ukjente MGMT-låta “Kids” kapret førsteplass på VG-lista forrige uke, etter å ha blitt frontet av Djuice. P3s musikksjef Håkon Moslet er kritisk til listas troverdighet.

Håkon Moslet (FOTO: Kim Erlandsen, NRK)
Håkon Moslet (FOTO: Kim Erlandsen, NRK)

VG-lista Topp20 er barometeret over de mest populære låtene i Norge. I forrige uke toppet en helt ukjent låt lista. Hvordan kunne det skje?

VG-lista er en institusjon i norsk musikkliv. Gjennom 50 år har lista (eller rettere sagt listene – låtlista Topp20 og albumlista Topp40) speilet det norske folks musikksmak og definert hvilke artister som lykkes eller ikke. En høy førsteukeplassering på VG-lista er et livsviktig øyeblikk for en norsk artist. En nummer én-hit er noe alle drømmer om, selv om de ikke vil innrømme det. Et raskt fall ut av lista kan være skjebnesvangert for en hel karriere. En hit er en hit først når den nærmer seg toppen av VG-lista, het det før. Og slik er det langt på vei fortsatt. Lista kan høres hver onsdag mellom 15 og 16 her på P3.

En hitliste i et lite land blir selvsagt ikke perfekt. For noen år siden klarte Christer Falck å manipulere sin gruppe Warlocks inn på Topp20-lista ved å sende en håndfull karer rundt til byens platebutikker for å kjøpe opp gruppas singel ”Stay Warm”. Stuntet skapte den gangen en nødvendig debatt rundt grunnlaget for lista. Siden gjorde bransjeorganisasjonen IFPI, som utarbeider VG-lista, flere viktige reformer. Blant annet ble lovlig nedlastet musikk inkludert. Resultatet var at VG-lista fortsatte å leve som det suverent viktigste popularitetsbarometeret for musikk her til lands.

Derfor var det god grunn til å hoppe i stolen når det amerikanske hipster-bandet MGMT inntok førsteplassen på VG-lista Topp20 sist uke. MGMT er et av årets mest omtalte alternative rockeband, men et band som har til gode å treffe et stort publikum med sitt debutalbum.

På toppen av det hele var det ikke en av MGMTs to mest spilte låter som gikk til topps, førstesingelen ”Time To Pretend” eller oppfølgeren ”Electric Feel”, låter som har vært spilt endel på P3, på klubber og på norske studentradioer. Låta de dundret inn på førsteplass med, foran Katy Perry, Metallica, Marit Larsen og Kid Rock, var ”Kids”, en låt som gis ut som singel først 13. Oktober.

Basert på nedlasting, tidlig buzz og det faktum at vi snakker om en veldig catchy låt, har ”Kids” sikret seg noen internasjonale listeplasseringer: En 40. plass i Irland, en 89. plass i Australia og en 183 plass i England. Utover det; ingenting. ”Kids” er heller ikke i bruk i en profilert film, tv-serie eller reklame, som kan være springbrett for listesuksess. Ei heller har MGMT vært i Norge og spilt på Grosvold nylig, eller vunnet en talentkonkurranse på TV2.

Hvordan kan da MGMT, sånn helt ut av det blå, gå rett inn på førsteplass på VG-lista?

Her er et par-tre mulige svar: Det har skjedd en teknisk feil i registreringen av de forskjellige låtene, slik at salget av en reell hit har blitt registrert som salg av ”Kids”. Eller så kan det tenkes at digitale gratis-eksemplarer av ”Kids” fra en av Djuice mange oppfinnsomme abonnementstyper knyttet til musikk, er tatt med i opptellingen. Ellers så har markedsføringen gjennom en enkelt aktør, og dette er plateselskapet Sony Musics forklaring, gitt voldsomme resultater.

Aktøren vi snakker om er allerede nevnte Djuice, som satser stort på musikk. Og forut for forrige ukes VG-lister var ”Kids” en av de låtene som ble profilert og anbefalt av selskapet.

Markedsføring har alltid vært en viktig del av musikkbransjen, men det er utvilsomt betenkelig hvis lyn-markedsføring gjennom en enkeltbutikk, er nok til å løfte en hvilken som helst låt helt til toppen av VG-lista. Det gjør lista lite troverdig som popularitetsbarometer den aktuelle uka, og kaster selvsagt skygger over Topp 20 på generell basis også. I verste fall betyr det at plateselskapene kan klare å manipulere seg til høye plasseringer på VG-lista takket være gode avtaler med Djuice. Alternativt er gratis-filer av ”Kids” tatt inn i utarbeidelsen av Norges offisielle salgsliste. Eller så er dette resultatet av en inkurie, en feil. I så fall burde den vært luket ut av IFPI før lista ble publisert.

Hva skjedde med ”Kids” denne uka? Den datt rett ut av lista.

17 Responses to “P3Kommentaren: "Kids" are not alright”

 1. Rocker.

  omatt -omatt-omatt-omatt -omatt og omatt…Det var dagens spilleliste på p3 denne uka også—

 2. Henning S

  Bra kommentar! Trist at den er nødvendig da “Kids” er MGMTs beste låt og burde ligget der på toppen fra dag én, ene og alene i kraft av å være den suverene og smarte popdiamanten den er.

 3. Heidi H Holtestaul

  Og JEG er kritisk til at Moslet har tatt inn den utrolig dårlige Kid Rock “All Summer Long” på A-listen til P3! Skuffende! Idiotisk “Sweet Home Alabama”-kloning som trekker ned kvaliteten på listen ellers. Når det er sagt må jeg få rose utvalget utover dette. iTunes tjener masse penger på at jeg hører på P3!!!

  Gamla

 4. magne g

  så lenge det er snakk om solgte låter så er det helt ok, mener jeg. men det er klart, hvis det er snakk om gratis eller rabatterte låter, så er det noe annet. men vi kan jo ikke nekte selskapene å markedsføre musikken sin – som de alltid har gjort, og som alltid har dannet grunnlaget for de mestselgende artistene – også gjennom djuice og andre.

  det er nye tider, og hvis djuice faktisk har klart å selge så mange eksemplarer av “kids” at de har havna på toppen av lista, så ære være dem (og sony) for det.

  når det er sagt, så er (som henning også sier) “kids” HELT UFORBEHOLDENT mgmts beste låt – og hvorfor den ikke har blitt rotert hardt på p3 er for meg ganske uforståelig 😉

 5. Marius

  Ser dere virkelig ikke hva som har skjedd? det er snørrogførti unger som har lastet ned feil sang, de har trodd de lastet ned kids 2095 med MGPjr, det er vel ikke så vanskelig å skjønne.

 6. Alex

  hehe, klart at det er småunga som har lasta ned feil! 😉

  Men bortsett fra det så er dette den mest fortjente 1.plassen på VG-Lista på meget lenge! Samme hvordan de har havnet der. Da kids er den helt klart beste låten på plata til MGMT.

 7. Jolly Brenna

  Popdiamant, magisk, den beste låta. Alt er sant. Kids er definitvit MGMTs beste låt så langt.

  KRISA her er som nevnt ovenfor: Hvorfor i all verden ble den ikke A-liste på P3 for lenge, lenge siden? Og hvordan er det mulig å liste den skrekkelige Kid Rock låta??

  Er faktisk ganske i sjokk over det, og lurer på om ikke DET var en tekniks feil. Man burde holde seg for god til å kritisere andre lister når man sjøl “lister” sånt RÆL. Gammalmanns amerikansk country rock? Det er tortur for ørene.

 8. Henning S

  Legger godviljen til og tror de egentlig mente å liste Kid Sister i stedet 😉

 9. Magne B

  Ser man på spillelistene til P3, så man man jo lure på hvem som er kjøpt og betalt av plateselskapene 🙂

  At P3 ikke har lista den beste låta til MGMT før nå er jo en skandale i seg sjøl. At ikke plateselskapet har gitt den ut som single ennå, burde jo ikke hindre Mr. Moslet i å liste den for lenge sida. Men han har vel fått mer “oppvartning” av å liste den “fantastiske hit´en” til Kid Rock!

  Må le litt av at P3 C-lister Kids “tilfeldigsvis” samme uke som Moslet går ut i media og furter over at noe må være feil siden noen andre enn han sjøl har klart å gi MGMT den oppmnerksomheten bandet fortjener.

 10. S. Jesus

  Hva er det Moslet ikke skjønner med kraften til digital distribusjon og word-of-mouth? Bare fordi media (les: P3) ikke har hypet opp låten, så er det ikke mulig for den å havne på førsteplass på VG lista? Mannen er en fordømt idiot.

 11. magne g.

  nuvel, sjesus – det er jo plenty låter som får oppleve “kraften” til digital distribusjon og word-of-mouth, uten at det noen gang har sendt dem på toppen av vg-lista.

  å kalle moslet idiot fordi han påpeker noe som helt åpenbart er oppsiktsvekkende (og sikkert en feil i oppsettet til vg-lista, idet det vel er snakk om låter som er “kjøpt” som en del av ei abonnementspakke fra djuice), blir jo å bare peke på sitt eget manglende vett.

  • Freddy

   “idet det vel er snakk om låter som er “kjøpt” som en del av ei abonnementspakke fra djuice),”…

   IFPIs Marthe Torsby avviste jo at det er snakk om låter som er “kjøpt”, som du kaller det, gjennom en abonnementspakke, ettersom gratis-låter ble luket ut spesifikt.

   Helt enig med S.Jesus her. Skal jo ikke mye hjerne til for å se at digitalsalget påvirker f.eks VG-lista utrolig mye og at det kan gi store utslag på lista fra uke til uke, uten at det må være noe muffens med det av den grunn.

 12. magne g.

  trur dere overser/velger å overse poenget her.

  det er ikke noe oppsiktsvekkende at det er digitalt solgte låter som gjør seg gjeldende på vg-lista; de fleste enkeltlåtene/singlene som blir solgt, er nettopp kjøpt som mp3 på nett. sånn har det vært lenge.

  det som er rart, er jo at mgmt plutselig ligger på toppen. hvis det at “kids” ligger som en av djuice sine kjøpsanbefalinger plutselig skulle føre låta rett til topps på lista, burde tilsi at flere på den samme anbefalingslista (http://musikk.djuice.no/site/web2/category.ftl?categoryId=20303&categoryName=djuice%20anbefaler&catCount=4) burde innfinne seg på vg-lista også.

  men det gjør de ikke. så hva er det som er så spesielt med “kids”?

  (er dette veldig vanskelig?)

  • S. Jesus

   Den låta har tydeligvis slått en nerve de andre på den listen ikke har (har forøvrig ikke hørt den, men min personlige smak har lite med dette å gjøre). Uansett så tror jeg ikke at det er slik at den listen alene som har stått for dette. Jeg tror sangen har spredd seg slik sanger gjør i mange vennegjenger; via word of mouth. Det er iallfall ikke slik at jeg umiddelbart antar at det må være noe feil her, bare fordi Moslet ikke har vært med å gjøre en sang til nummer 1.

   Tror det du, og Håkon Moslet, sliter med å forstå, er hvordan en sang som ikke er spilt på radio kan bli så populær. Arroganse på sitt verste.

 13. EHK

  Tror det du har problemer med å forstå er hvordan en hit lages og skapes. En sang går aldri rett inn på 1. plass for så å forsvinne rett ut igjen. Det skjer ikke! Med mindre denne word of mouth metoden din tilfeldigvis skjedde akkurat denne ene uka. Eventuelt må det ha vært en helsikes stor vennegjeng som plutselig fikk øynene opp for denne låta. MGMT har forøvrig vært hypet i lang tid allerede, så folk som snakker musikk seg imellom har for lengst fått med seg dette bandet.

  Ellers har dere helt rett i at digital distribusjon er ledene på VG-lista, men fører ikke sanger til topps fra det store intet med mindre noen har sunget en sang på f.eks Idol.

  Uansett er det moro med litt god musikk på Topp 20 og jeg forventer selvsagt å se Cut Copy der neste uke;)

 14. TommyHolly

  I wish I could read your language and join the discussion. I can’t understand a single word but it looks really cool what you are talking about! heh heh… I love that MGMT Kids song! =)

  If anyone wants to come to the USA, party at my house! WOOT! =)

  P.S. Bring some tall hot girls from your country and Vodka with you please. heh heh