Påpp & Råkk forever

Erlend og Steinjo har laget kjendismusikalserie. Premiere 10. november på NRK 3!
NB! Bestevenn-podkast

10. november er det premiere på Erlend og Steinjos nye tv-serie, Påpp & Råkk. Videoen over er et musikkvideoinnslag du får se en del av i serien.

De siste seks månedene har Erlend og Steinjo sittet i et radiostudio på Marienlyst og produsert P3-programmet Bestevenn med Erlend og Steinjo. Det de fleste ikke visste da gutta gikk på lufta i juni, var at de kom rett ut av et rimelig hektisk år med tv-opptak.

Platecoveret til Tokyo Girls.

Musikalsk humordrama

Siden julen 2008 og i et helt år jobbet bestevennene med det som etter NRKs ønske skulle være Slå på Ring 2, men Erlend og Steinjo ønsket noe mer.

– Idéen var egentlig noe helt annet enn det vi endte opp med i Påpp & Råkk, forteller Steinjo.

I starten sprikte konseptene fra grøsser til mocumentary, men kongene av smal tv synes ikke selv at pilotforsøkene holdt mål.

– Men alle forsøkene førte til noe bra – et musikalsk humordrama, sier Steinjo.

Kortversjonen

– Serien handler om en rockedrøm og vennskapsbånd på godt og vondt, forklarer Erlend.

Erlend og Steinjo jobber i en butikk som selger brukte plater, men drømmer egentlig om å bli popstjerner. For å nå drømmen har de laget demoen “Påpp & Råkk forever”, men der stopper initiativet litt.

– Serien minner litt om Slå på Ring pakket inn i handling, og det man kan bli inspirert av, mener Erlend.

Vi kan vente oss både drømmesekvenser, musikkvideoer (som den over) og musikaloverganger i serien.

Råkk & Rolls

Serien er spilt inn i den legendariske bruktbutikken, Råkk & Rolls i Akersgata i Oslo. Steinjo kom over stedet på slump, og ble fullstendig forelsket i stedet.

– Jeg likte veldig godt at Steinjo ikke hadde vært innom butikken fra før, fordi da var han så entusiastisk, sier Erlend som tidligere spilte i bandet Craven og var bevandret i Oslos musikkbutikker.

I starten av innspillingen var duoen sikre på at dette var en mye større produksjon enn de hadde vært borti tidligere, og Steinjo som hadde mesteparten av produsentansvaret av de to, booket det beste utstyret og de beste folkene.

– Vi startet med et crew på kanskje tolv personer, men etter innspilling av et par episoder skjønte vi fort at det var umulig å opprettholde rent budsjettmessig, og kanskje heller ikke nødvendig, sier Steinjo.

Heldigvis for Erlend og Steinjo er de for ringrever å regne når det kommer til tv-produksjoner med lite penger, og er vant med å gjøre store deler av jobben selv.

Lik Påpp & Råkk på facebook!

Erlend gir jernet i Påpp & Råkk. (Foto: video)

Kjendiskø

Med erfaringene fra lavbudsjettsprosjektet “Slå på Ring” i bunn, tok gutta fatt på et år som skulle vise seg å bli langt og slitsomt.

– Kontrasten fra det vi trodde det skulle være, til det de neste månedene ble, var veldig stor. Vi kuttet crewet fra tolv til fire personer, forteller Erlend.

– Vi hadde ikke skrevet manuset helt ut før vi startet innspillingen, men begynte allikevel med ansettelser og booking av utstyr før vi visste helt hva vi trengte, forteller Steinjo og ler.

Løsningen ble å spille inn episodene hver dag i et helt år, med 14-timers dager med innspilling hver søndag i butikken.

Samtidig skrev de manuset underveis og hadde mange andre funskjoner som f.eks. sminkører og bærehjelp, og sammen med Rudi Simmons, Bjørn Amundlien og Christopher Pahle jobbet de for praktisk talt for null kroner et helt år, og snekret sammen Påpp & Råkk med god støtte fra Filmfondet.

– Du kan sjekke ligningen min for i fjor, det er flaut, erklærer Steinjo.

Det hindret allikevel ikke kjendis-Norge i å stille opp i Påpp & Råkk, og gutta er veldig takknemmelige for all goodwillen de har fått fra crew og skuespillere.

– Den dagen vi skulle spille inn med Atle Antonsen ringte han i siste liten og var blitt syk. Allikevel kom han på settet for å spille inn en kort sekvens, men endte opp med å fullføre på tross av høy feber, og det er ganske kult, synes Steinjo.

Atle spiller en kunde som kommer innom med en plate han vil gi bort fordi han blir besatt av den. Erlend overtar besettelsen når han tar i mot plata.

– Så jeg måtte da kle meg i kostymet Atle hadde hatt på seg en hel dag, som var stinn av febersvette, forteller Erlend.

Atle Antonsen som Lord of Destruction. (Foto: video)

Blant kjendisene som spiller i serien er Jenny Skavlan, i rollen som guttas faste pizzabud og store forelskelse, og onkel Fredrik Skavlan spiller pizzabakeren. Linn Skåber, Steinar Sagen og Nicolai Cleve Broch er også blant de som opptrer fortløpende gjennom de seks episodene som skal vises fram mot jul.

Se programoversikten her!

Forløsning

Nå er Erlend og Steinjo klare for å vise hva de har jobbet med i det lange året som 2009 ble. Og de har tatt lærdom av prosessen.

– Jeg ga Steinjo en liste til jul som jeg kalte arbeidsloven. Der stod det blant annet “ikke skriv manus underveis” og “ikke ansett noen før manus foreligger”, forteller Erlend.

Les også: NRKs nye gullrekke

På tirsdag skal bestevennene holde sin første premierefest, og på onsdag kan du se første episode av Påpp & Råkk på NRK 3, kl. 22.30, med Nicolai Cleve Broch som gjest.