– Partilederdebatt er ekstremsport

Mathias og Niklas har vært tett på nervøse partiledere og deres armeer av rådgivere. Se den aller siste partilederdebatten.

I kveld holdes den siste partilederdebatten før Stortingsvalget, og Verdens Rikeste Land varmer opp til debatt fra klokka 20.35 på NRK3. Etter debatten vil de gå politikerne etter i sømmene med et heftig nachspiel på NRK1.

Les også: Verdens Rikeste Land på TV

Nasjonal snorkefestival

Mathias Nylenna og Niklas Baarli har med seg Snorre Valen(SV), Torbjørn Røe Isaksen(H) og politisk kommentator Trine Eilertsen i studio, for å diskutere alt som foregår på debatt-podiet.

– Etter debatten skal vi summere opp regnestykket. Vi er såpass skarpe at vi kanskje kan kåre en vinner, og også forutse hvem som vinner valget, sier Niklas spent.

Han og Mathias har laget vorspiel – og nachspiel -sendinger også under folkemøtene i Arendal, Tromsø og Bergen. Nå gleder, og gruer, de seg til å sende fra Betong på Chateau Neuf, i Oslo.

– Ingen har tissa på seg på sendingene, så langt. Jeg ser at Harald Eia har vært litt uheldig på tv, og jeg er stressa for at det samme skal skje hos oss. Jeg har ikke drukket siden jeg leste om det i går, sier Mathias.

Han legger til:

– Alt kan skje på direktesendt tv!

Se alle vorspiel og nachspiel-sendingene her

Debatt = ekstremsport

Under debatten i kveld skal Mathias og Niklas for første gang inn midt i debatten for å oppsummere “ståa” så langt, mens politikerne får seg en liten pause.

Niklas beskriver valgkampen 2013 som massiv.

– Jeg har tenkt “litt mindre valg i monitor, takk». Det har vært valg i alle kanaler, til enhver tid, og det har vært tendenser til nasjonal snorkefestival, sier Niklas.

Mathias er enig i at valget har vært veldig omfattende.

verdensrundesteland

– Norge må være det landet med flest debatter per innbygger. Jeg har snakka med flere som oppegående folk, noen dager før de skal stemme, og opplever at Stortingsvalget ikke er viktig for dem. Der har vi, politikerne og media en utfordring. Det er et paradoks at valgkampen og dekninga er så enorm, men at folk likevel ikke føler at det er viktig.

Niklas og Mathias har opplevd mye spennende både foran og bak kamera de siste ukene, og de har fått innblikk i hvordan det er å være topp-politiker i valg-innspurten.

– Det har vært veldig interessant å observerer hvor nervøse de faktisk er før debattene. Det er jo ekstremsport, sier Mathias.

Er det House of Cards-stemning?

– Ja, det er jo det. Alle har med seg flere rådgivere som følger dem helt til de går på direkten, også sitter de og noterer underveis og gir dem feedback rett etterpå. Det er litt Hollywood, med livvakter og hele pakka. Erna ser jo ut som en superstjerne, sier Niklas.

Verdens Rikeste Land var også på Øya i år for å lage innslag til valgsendingene. Hvem burde styre landet, i følge festivalgjengerne?

 

Skei Grande-twerk

Da Verdens Rikeste Land var i Bergen, tok Niklas taxi sammen med Trine Eilertsen, og taxisjåføren så sitt snitt til å bryte inn i samtalen for å belære Eilertsen om politikk.

– Han skulle fortelle henne hva partiene egentlig mener, og hvor feige de er. Trine prøvde å nyansere det litt og kanskje ymte frampå om at dette kan hun litt bedre enn han.

 Hva syns dere har vært høydepunktene i valgkampen så langt?

– Jeg syns politikerne har vært litt døve. Det har vært et taxi-stunt og Jan Bøhler, og ellers lite stunts. Hvor blir det av de crazy folka? Jeg hadde håpet at Siv Jensen skulle hoppe i strikk med en stor parole. «Jeg svinger i innvandringspolitikken», eller noe sånt, sier Niklas.

Mathias hadde håpet på at det skulle komme en bølge med geografi-rock, etter Bøhler sitt stunt.

-Jeg registrerer at FrP har kastet seg på bølgen med sin egen Groruddal-låt, men jeg er ikke fornøyd før Trine Skei Grande twerker til en banger om Namdalen, sier Mathias.

Les og se video: Hvem er best av Groruddalen-rockerne?

Mer dyr livsstil,takk

Niklas mener at politikerne snakker for mye om ting som formueskatt, handlingsplanregelen og pappaperm, og at de i siste runde må komme seg ned på “bakkenivå”.

–  De må diskutere saker som avgiftsstoffer på bil, sjenketider og ølpriser. Det er saker jeg ikke har hørt blitt nevnt med et ord til nå. Og hvorfor er det ikke Urge på tappekranene? Hvorfor får man ikke tak i Urge på dispenser? Mer forbruk, mer forurensning og mer dyr livsstil til Baarli, takk. 

Hva med deg Mathias? Er det noe du syns politikerne bør snakke mer om?

– Nå er jeg på et punkt der jeg ikke føler at de har mer å si. Men jeg skulle ønske at de gjorde tydeligere rede for hva partiet prioriterer høyest. Det diskuterer jo en rekke saker, men det er ikke så lett å forstå hva som er viktigere saker for dem enn andre. Jeg syns de burde sette seg ned å skrive en prioritert liste fra en til fem.

Trine Eilertsen, Torbjørn Røe Isaksen(H) og Snorre Valen(SV) under vorspielet i Arendal.
Trine Eilertsen, Torbjørn Røe Isaksen(H) og Snorre Valen(SV) under vorspielet i Arendal.

I kveld smeller det

Det er altså i kveld det gjelder mer enn noen gang for politikerne, og Niklas og Mathias forventer at det smeller.

– Nå står alt på spill. Nå må Jens klinke til og Erna må ha litt mer glimt i øyet. Det blir cat-fight og Liv Signe kommer til å klikke, slik som hun alltid gjør.  Knut Arild Hareide kommer til å ha på seg humor-boksene sine, og så blir det jo spennende å få Bjørnar Moxnes, selveste kommunisten, inn i debatten. Jeg regner med det blir væpna revolusjon og ville tilstander, ler Niklas. 

Og gutta i Verdens Rikeste Land vil ikke ha noe av at folk stikker hodet i sanda og ser på for eksempel TV2 Bliss i kveld. Mathias har en klar oppfordring:

– I istedenfor å rømme landet, må de omfavne valget! Amor fati – elsk din skjebne. De må omfavne politikken med alle de skavankene den måtte ha, og skru på når vi skal dissekere partilederdebatten i kveld. På mandag er alt over, så “hold on, be strong”!

Bare så du vet akkurat hvor og når du skal få med deg valgkampens viktigste hending, i kveld:

20:35 på NRK3: Vorspiel med Verdens Rikeste Land

20:55 på NRK1: Partilederdebatten

22:50 på NRK1:  Nachspiel med Verdens Rikeste Land