Saltstenger med sjokolade og blomster i iskremkjeks – slik får du en perfekt champagnefrokost

Champagnesorbe, interne quizer og iskremkjeks som bordpynt. Her har du seks superenkle tips til 17. maifrokosten!

For mange er 17. synonym med ubegrenset antall iskrem, wienerpølser og lange folketog. For andre er champagnefrokosten med venner og kjente dagens største begivenhet. Studenter landet over har i mange år samlet seg rundt frokostbordet med et glass musserende i hånda, klare for å hive innpå røkelaksen ved buffetbordet.

Er du en av dem? Her har du fem tips som vil gjøre frokosten helt komplett.

🥂🍓Superenkel champagnesorbet🍓🥂

JORDBÆR: Hva passer bedre til 17. mai enn jordbær? FOTO: Katrine Ilstad

– Jordbær og champagne er en veldig god miks, sier matblogger Kristine Ilstad som driver detsoteliv.no.

I mange år har hun servert oppskrifter for sine følgere, og 17. mai er intet unntak. Her er hennes tips til en champagnesorbet med jordbær, som passer ypperlig til nasjonaldagen.

– Det er en veldig forfriskende og artig dessert som er lett å lage. Den egner seg veldig godt på en festlig frokost som 17. mai.

Dette trenger du:

  • 325 gram jordbærsyltetøy
  • 1 dl champagne eller riesling
  • 2,5 dl vann

FRYS: Når sorbeten ser slik ut skal den enda en runde i blenderen. FOTO: Katrine Ilstad

– Bland alt i en blender eller foodprosessor og legg det så i en boks i fryseren over natten. Man kan også tilsette ferske jordbær for en ekstra god smak, sier Ilstad.

Dagen etter har blandingen blitt en ganske hard isblokk.

– Da gjelder det å jobbe raskt. Før man tar den ut av fryseren bør glassene være satt fram og gjestene ankommet, fordi blandingen raskt kan smelte.

Så legges sorbeten enda en gang i foodprosessoren, slik at den blir som slush.

– Lag den rett før servering, fordi den er best på sitt tykkeste.

Ilstad legger til at det er fullt mulig å bytte ut champagnen med cava, eller alkoholfri musserende.

🍦🌼Is på bordet🌼🍦

Malin Antonsen er dekoratør og driver instagramkontoen Baremalin, hvor hun ukentlig publiserer inspirerende interiørbilder for sin 30.000 følgere.

Til 17. mai har hun et veldig enkelt, men dekorativt råd til hvordan man kan pynte bordet.

– Alt du trenger er blomster, iskremkjeks og noen glass, sier hun.

KREATIVT: Blomster blir veldig dekorative i iskremkjeks. FOTO: Malin Antonsen

DEKORATIVT: Ideen kom da Antonsen ville finne en passelig dekorasjon uten uten å bruke flaggfargene.

Antonsen setter nemlig iskremkjeks fylt med blomster i gjennomsiktige glass for å piffe opp frokostbordet.

Hvordan kom du på ideen?

– Det var en ide jeg lekte med da jeg skulle lage noe nytt og inspirerende til 17. mai-bordet for de som ikke er så glad i flaggdekoren. Iskrem er jo veldig typisk for nasjonaldagen, så jeg tenkte det ville sette stemningen til bordet, uten at man trenger å bruke de tradisjonelle fargene.

Spiser du mye is på 17. mai?

– Jeg kan ikke nekte for at det det går et par is den dagen, ler Antonsen.

BLOGGER: Malin Antonsen er både dekoratør og interiørdesigner. FOTO: Privat

BLOMSTER: – Jeg kjøpte et par ulike buketter, men det er ikke noe i veien for å ta blomster fra balkongen eller skogen. Det er like fint med villblomster! FOTO: Malin Antonsen

For at blomstene skal holde lenger bør man bruke små vanntuber inni kjeksen.

– Jeg er usikker på hva det heter, men det er en slags plasttube man kan finne på blomsterforhandlere. Man kan så klart droppe tuben, men da visner de fortere.

For et rimeligere alternativ kan man dyppe avispapir i vann og surre det rundt stilkene med en plastpose.

– Utover det trenger man bare å skaffe egenplukkede blomster eller kjøpe et par bunter på butikken og lage noen små buketter.

Hva er planene for årets dekorasjon?

– I år blir det kanskje 17. mai-piknik i hagen, men det er aldri feil med blomster. Stemorsblomster er for eksempel veldig fine å pynte med. De er også spiselige, og kan dermed brukes til å dekorere kaker eller ha i drinken for vårstemning.

👯 😂Interne leker gir mest latterkrampe😂 👯

Det finnes flere knep for å komme i stemning på nasjonaldagen. Programleder i «Absolutt fredag», Urørt- journalist og P3-profil Anna Nor Sørensen er selvutnevnt partydronning og elsker 17. mai.

– Jeg elsker 17. mai. Det er den beste dagen i året! Det er noe spesielt ved at alle er ute i gatene og samles rundt noe felles. Man ferierer jo friheten, og hvor heldig man er som bor i Norge, sier hun.

STEMNING: Anna foreslår interne leker ved champagnefrokosten for å få opp steminga. – Det blir mye latter og mimrestund, sier hun.

I tradisjons tro deltar hun alltid på champagnefrokost. Dette er Sørensens og venninnes tips til en god latterkrampe rundt frokostbordet.

– Vi pleier å ha Kahoot som handler om alle i gjengen. Da kommer både gamle Facebook-statuser og bilder fra fylla opp, ler hun.

– «Hvem kjøpte McDonald’s burger og la restene i kjøleskapet til dagen derpå» eller «Hvem skrev dette på Facebook i 2009?», kan for eksempel være spørsmål. Det er veldig gøy når det blir så internt!

Anna forteller at det alltid vekker gode minner.

Sørensen anbefaler også å gjøre bordleker.

– Det krever litt mer arbeid, men til gjengjeld kan det være veldig gøy. En venninne av meg arrangerte samling en kveld hvor alle fikk hemmelige oppgaver. De var en underholdningsgruppe på tre, som sendte meldinger til folk rundt bordet. Alle fikk oppgaver som måtte gjennomføres i løpet av en viss tid, hvis ikke ble det straff!

– Hun ene fikk for eksempel i oppgave å holde tale, men den skulle bare handle om henne selv. En annen skulle bruke ordet «fenomenalt» så mange ganger som mulig i løpet av fem minutter. Det kan bli veldig komisk.

Består man ikke oppgaven kan straffen være å måtte kle på seg noe rart.

– Folk måtte inn på badet og hente en hatt, en hale eller et klesplagg som straff. Det kan bli ganske komisk når alle sitter i bunad.

FESTGLAD: Anna Nor Sørensen mener 17. mai er en av årets beste dager. FOTO: Privat

Dessuten anbefaler Sørensen å synge de klassiske 17. mai-sangene med en vri.

– En venninne av meg forslo allsang av «Norge i rødt hvitt og blått» hvor man fordeler hvem som må reise seg opp å synge ut ifra hvilke livssituasjon de er i.

Alle får utdelt et ark med oversikt over hvem som skal synge når, som kan se slik ut:

Anna: Hvor hen du går

Alle single: i li og fjell

Alle som har pult i natt: En vinterdag

Alle som har boliglån: En sommerkveld

Alle som er studenter: Med fjord

Alle som elsker 17.mai: og fossevell

– Man kan finne på alle slags kategorier, men det er lurt å finne noen referanser gjengen kan relatere seg til, sier hun.

🥨 🇳🇴 Lettvint snacks på få minutter 🇳🇴 🥨

SNACKS: Man kan lett piffe opp snacksen med sjokolade og sukkerpæler. FOTO: Tone Røyneland

Har du ikke tid til å lage de avanserte 17. mai-kakene? Søtsakene trenger ikke være så kompliserte. Tone Røyneland som driver bloggen Tonerosedisegn bruker bare litt snacks, hvit sjokolade og pulverfarge for å komme i ordentlig 17.mai-stemning.

– Jeg ville lage noe enkelt, og varmet dermed bare opp sjokolade fra matbuitikken og farget halvparten rødt. Så sprøytet jeg sjokoladen over saltstenger og Orio-kjeks, og drysset på blå sukkerpæler.

For å farge sjokoladen har hun brukt fargepulver. Vanlig konditorfarge er veldig oljete, som kan føre til at sjokoladen skiller seg, forklarer Røyneland.

– Pulveret får man kjøpt på kake- og husholdningsbutikker. Man kan også kjøpe ferdig farget sjokolade og smelte det.

For å smelte den hvite sjokoladen kan man bruke enten mikrobølgeovn eller vannbad. Ved bruk av mikrobølgeovnen må man passe på å røre godt så sjokoladen ikke blir klumpete og svidd.

ORIO: Man kan bruke den snacksen man vil, alt fra kjeks til popcorn fungerer. FOTO: Tone Røyneland

– Sett den på lav varme i 15 sekunder og rør. Dette kan gjøres til den er helt smeltet, sier hun.

Hell så sjokoladen i en sprøytepose eller en ziplocker-pose. Ved siste alternativ klipper man et lite hull i hjørnet. Jo mindre hull, jo tynnere sjokoladestripe.

– Man kan egentlig bruke dette til alle typer snacks. Selv brukte jeg saltstenger fordi det er en god kombinasjon av søtt og salt.

Tidligere har Røyndeland også brukt popcorn.

– Da legger man popcornet utover et stekebrett med bakepapir og sprøyter sjokoladen i striper fram og tilbake, og til slut drysser over sukkerperler.

Med Orio-kjeksen kan også halve dyppes i sjokolade, om man ikke ønsker striper.

KLAR: Blogger Tone Røyneland er klar for 17. mai FOTO: Privat

🎀🧵Sy din egen sløyfe🧵🎀

Ligger finstasen hjemme hos far og mor, eller orker du rett og slett ikke styret med nasjonaldrakta? Da kan kanskje en hjemmelaget sløyfe være tingen å møte opp i til champagnefrokosten.

Ingrid Vik Lysne er kjent fra Symesterskapet på NRK, og gjestet onsdag P3morgen for å lage en 17.mai-sløyfe på en, to, tre.

Du trenger:

  • Stoff
  • Målebånd
  • Strykejern
  • Nål og tråd
  • Symaskin (hvis du ikke har, kan du sy alt for hånd)
  • Spisepinne eller lignende

STEG EN: Klipp først stoffet i riktig størrelse. Man trenger en bit til selve sløyfa, en til båndet rundt halsen og en som skal festes rundt sløyfa på midten.

Klipp ut tre biter som måler 14×34 cm 5×45 cm (båndet rundt halsen) og 7×9 cm (båndet i midten av sløyfa). Den største er kroppen til sløyfa.

– Hvis du har et tynt stoff, eller vil at sløyfa skal bli ekstra stiv, kan du stryke vlieseline på delene, sier Lysne.

STEG TO: Start med å sy selve båndet.

Brett videre båndet som skal holde sløyfa rundt halsen på langs og brett kantene inn, så de ikke synes. Videre må man stryke stoffet flatt med strykejern og sy langs langsiden.

STEG TRE: Fortsett med sløyfa. Husk å vrenge stoffet når du syr!

Brett så de to andre bitene på langs, slik at vrangsiden av stoffet er ut. Sy langs kantene, men pass på å la det være igjen en åpning. Stoffet skal nemlig vrenges. Slik skjules sømmen, og sløyfa ser mer delikat ut.

Klipp av hjørnene ca en millimeter fra sømmen. Vreng og dytt hjørnene ut med en spisepinne eller lignende. Stryk flatt med strykejern og sy igjen åpningene.

STEG FIRE: Slik skal stoffene nå se ut.

Sy så på trykknapper på båndet rundt halsen. Disse skal brukes til å feste sløyfa rundt halsen når den er ferdig. Man kan også feste flere knapper på, så størrelsen kan justeres. Mål gjerne halsen for å se at det blir riktig lengde.

STEG FEM: brett sløyfa på midten.

Brett kroppen til sløyfa i tre og klem den sammen på midten.

STEG SEKS: Snurr siste tøybit rundt midten av sløyfa og sy sammen.

– Legg det lille båndet rundt midten og sy den sammen for hånd på baksiden. Tre båndet rundt halsen igjennom og vips – Nå har du en selvsydd sløyfe!

🎡🎪Nasjonaldagens lykkehjul🎪🎡

Årets 17. mai kommer til å bli litt annerledes for mange. Er du kanskje en av dem som er litt usikker på hva dagen vil bringe og hva du skal ta deg til? Fortvil ikke. Vi har nemlig lagd en ny versjon av lykkehjulet som Ronny og Tuva bruker i sin podkast «I karantene».

Du kan spinne hjulet og få en oppgave på 17. mai-frokosten! Hjulet kan hjelpe deg å bestemme når du skal synge nasjonalsangen eller la det bestemme hvor mange is du får lov til å spise.

Det er bare å slå seg løs.