Platedirektør som «liker» pirater

Sjefen for et av de største plateselskapene i India sier at ulovlig fildeling er bra.

Denne uka er en inder ved navn Mandar Thakur en «snakkis» i teknologimiljøer verden over. Ikke på grunn av det han sier eller mener, for det er mange som er enige i det han hevder. Men fordi han har den stillingen han har.

Mandar Thakur er en av sjefene i Times Music India. Foto: Times Music.
Mandar Thakur er en av sjefene i Times Music India. Foto: Times Music.

Mandar Thakur er Chief Operation Officer, en slags daglig leder, i et av indias aller største plateselskap – Times Music India.

– Bra for bransjen

Det som har skapt slike bølger er at plateselskapsjefen omtaler fildeling og piratvirksomhet i positive ordelag. Noe folk i hans posisjon ikke har for vane å gjøre.

Meningene som har fått slik oppmerksomhet kom i et intervju i forbindelse med konferansen Broadband Asia 2013 som har gått av stabelen i Hong Kong.

– Jeg kan antagelig bli lynsjet for å si dette, men jeg har alltid ment at piratkopiering på nettet faktisk, på noen måter, har vært en god ting for bransjen, sa han og mange sperret trolig opp øynene da denne kommentaren kom.

– Hvis det ikke hadde vært for dette ville bransjen aldri ha tatt seg sammen, omfavnet innovasjon og innsett hvilke endringer som skjedde i kundenes oppførsel og digital distribusjon.

Videre sa han at utfordringene musikkindustrien står ovenfor var for omfattende å komme inn på under dette seminaret, men mente at kjernen av bransjen har fått en viktig vekker og blitt rystet i sine grunnvoller.

Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge. Foto: IKT Norge.
Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge. Foto: IKT Norge.

– Selve kjernen av bransjen og dens virksomhetsdynamikk er blitt rystet dypt på grunn av forbrukernes endrede vaner og deres verdier er blitt endra for alltid, mener Thakur.

– Vitner om modning

Torgeir Waterhouse i IKT Norge sier han synes Thakur har et poeng og viser til et brev han sendte ut til norsk musikkbransje i 2009. Der skriver han blant annet at «det er opplagt at ulovlig fildeling har påført mange betydelige tap, men det er også opplagt at det er artister som gjør karriere basert på fildeling».

Waterhouse peker i sitt brev blant annet på at to høyt profilerte artister som Radiohead og Nine Inch Nails i sin tid valgte å gi ut musikk gratis tilgjengelig for nedlasting. Noe som etterpå er blitt stadig mer vanlig.

– Han har helt rett i forhold til at hele problematikken med fildling har akselerert utviklinga av bransjens løsninger. I mitt hode vitner det om en modning vi har sett over tid, at de toneangivende aktørene ser at de må utvikle et potensiale, sier Waterhouse til P3.no.

Og følgende kommentar fra brevet kan kanskje også tas som en slags støtte til det den indiske plateselskap-sjefen sier:

– De aktørene som ønsker å være toneangvivende må tørre å gå foran, de bør nok også ta i bruk og eksperimentere med ny teknologi og nye forretningsmodeller fremfor å forsøke å legge ansvaret for de siste 10 års unnfallenhet på tredjepart.