Pleier du egoet ditt med Instagram?

De solbrune beina, den delikate middagen, og den uforglemmelige festen. Livet ditt er aldri så interessant som det er på Instagram.

Om du ikke Instagram selv, kjenner du garantert en hel haug med folk som har det. Og hvis du har det, tar du enten en bunke med «polaroid»-bilder hver dag, eller er inne og titter på andre som har gjort det.

Instagram er utviklet i San Fransisco og ble lansert for snart to år siden. Som vanlig tok det litt tid før trenden nådde kalde nord, og det var først for noen måneder siden at hypen skjøt fart her til lands.

Knips og filtrer

Knips, filtrer, last opp og «tag». Det er det eneste du trenger å gjøre før du har det som ser ut som er proft bilde og som genererer tjue likes.

– Det er en stor og økende trend også blant utdannede fotografer å ta retropregede bilder. Mange ønsker å skape en motstand til de perfekte digitale bildene, sier fotograf og fagligleder ved Norsk fotofagskole, GT Nergaard.

Se de siste bildene tagget med #p3sommer fra instagram
[instapress tag=»p3sommer» piccount=»3″ size=»200″ title=»1″ effect=»fancybox»]

Hipstere

Han referer til en fotomesse i Paris der kidsa gikk rundt med analoge kameraer rundt halsen som et tilbehør. Han mener det hele begynte med at det ble populært å bruke gamle kameraer.

– Først ble analoge kameraer hipt igjen, men med dem er det mye arbeid med å fremkalle bildene. Deretter begynte noen å redigere bildene sine i photoshop, så kom appene.

Vil vise oss frem

Dele kule bilder-mediet handler like mye om å vise seg frem som å ta kule bilder, det er forskeren Renate Andersen, med doktorgrad i sosiale medier, sikker på.

– Instagram er veldig brukerstyrt og de fleste bruker det fordi det er enkelt å bruke, og fordi mange andre også gjør det. Dessuten er det sterkt knyttet opp til Facebook som er det største sosiale mediet.

På fagspråket heter dele-tendensen «performance»-identitet. Det handler om behovet folk har for å vise seg frem og bli sett, få bekreftelse og pleie sitt eget ego.

– Det er en form for nihilisme. Det har skjedd en verdiendring i samfunnet. Vi har blitt avhengige av «likes», sier Renate.

Det nye store

Renate spår at Pinterest.com kommer til å blir det neste store innen sosiale medier. Pinterest er en nettbasert korktavle der man kan laste opp bilder, tagge og hove inn «likes» likt som Instagram.

– Nettstedet har blitt veldig populært i USA og jeg tror absolutt det kommer til å bli en hit i Norge også.

(Foto: www.pintrest.com)

Ble du skremt av analysen om din bruk av Instagram? Frykt ikke. Renate og GT er enige i det faktum at Instagram gjør jentene i jeansshorts og gutta med hipsterbriller til ekspertfotografer, er én stor grunn til at appen har blitt så populær.