– Problemet mitt nå er vel at jeg burde slappe av mer

For to år siden gikk ME-syke Andreas med hørselvern innendørs og hadde knapt krefter til å forlate hjemmet. Til høsten håper han å kunne jobbe igjen.

Denne uka skrev NRK.no at 5 ganger så mange blir diagnostisert med ME i forhold til for få år siden, og at 1500 mennesker mellom 10 og 34 år fikk ME i fjor.

I dagens Verdens Rikeste Land på NRKP3 kunne du høre om en som ble frisk av sykdommen.

Det er bare to år siden 28 år gamle Andreas var hovedpersonen i P3 dokumentaren «Statist i livet». Da var han så syk av ME at han gikk med hørselvern innendørs, hadde enorme smerter i kroppen, og ble utslitt av den minste hverdagslige syssel.

Se bilder og hør lyd fra P3-dokumentaren her:

Les, se og hør hele dokumentaren her!

– Da det var på det verste var det ekstremt vanskelig å se på tv, jeg kunne ikke lage mat, jeg kunne ikke gå på butikken uten at det ble ekstremt slitsomt. Jeg lå på sofaen og det veklsa mellom en følelse av å være full, og det å ikke ha kontroll på hodet og praten.

Endra kosthold – ble bedre

Andreas sine dager nå er mer normale. Han har hatt ulike strøoppdrag på jobbfronten, og fra høsten av skal han prøve seg i 40% jobb. Hvordan har han klart å bli bedre?

– Det er kosthold som har gjort det. Jeg var fra starten av ganske sikker på at det er en sammenheng mellom fordøyelsessystemet og ME fordi ting tyder på at fordøyelsessystemet er vesentlig for immunforsvaret. En av teoriene på ME er at det er en autoimmun tilstand, så å få fordøyelsessystemet og immunforsvaret til å fungere bedre har vært metoden.

– Å spise sunt og riktig, og ikke ha normalt norsk kosthold med brød til hvert måltid og pasta eller pizza til middag. Jeg har spist grønnsaker, kjøtt , fisk, og frukt, sier Andreas.

– Dette høres jo veldig enkelt ut. Tror du dette kan hjelpe flere?

– De kan hjelpe for flere, men jeg skal være forsiktig med å si at jeg har noen fasit.

– Hva er dine råd til folk som har ME i dag?

– Tenk positivt, ha tro på at dette skal gå bedre. Kroppen vil stabilisere seg. Forsøk å teste ut kosthold som kan hjelpe fordøyelsen, sier Andreas.

– Hvordan er det nå, må du legge deg på sofaen etter å ha gjort et intervju?

– Sånn er heldigvis ikke lenger. Problemet mitt er vel nå at jeg burde slappe av mer, sier Andreas.