Psy angrer på aktivisme

For åtte år siden rappet den sørkoreanske popsensasjonen om å drepe familiene til amerikanske soldater. Nå beklager han fortiden.

Han står bak tidenes mest sette YouTube-video, har tjent omtrent åtte millioner dollar på megahiten «Gangnam Style», stått på scenen sammen med selveste MC Hammer – og ut av dette blitt verdens største ambassadør for koreansk popmusikk.

Men nå har Busan Haps Magazine gravd i rapperens fortid og avslørt at det skjuler seg mer bak navnet Psy enn lettbeint hestedansing.

«Drep alle yankees som har torturert irakiske fanger/Drep alle yankees som beordret dem om å torturere/Drepe deres døtre, mødre, stedøtre og fedre/Drep dem sakte og smertefullt»

Tekstlinjen ovenfor er hentet fra NEXT-låten «Dear Americans», som den koreanske rapperen covret under en massiv demonstrasjonskonsert i 2004 – altså året etter USAs styrker invaderte Irak.

Les mer:

Ungt USA-hat i Korea

Demonstrasjonskonserten hadde bakgrunn i at en sørkoreansk misjonær hadde blitt kidnappet av ekstremister med tilhørighet til al-Qaeda. Da Sør-Korea nektet å stanse forflytningen av amerikanske soldater til Irak ble misjonæren halshugd av terroristene.

I Sør-Korea finnes nemlig drøyt 28.000 amerikanske soldater, og disse var grunnlaget for at Psy to år tidligere – i 2002 – stod på scenen, kledd i glitrende rødt og knuste en modell av en amerikansk tanks. Dette var i affekt over at to koreanske jenter ble overkjørt av amerikanske soldater.

Men, som Washington Post skriver, burde egentlig ikke disse ekstreme protestene fra Psys side komme som noe sjokk. For ti år siden stod nemlig anti-amerikanismen svært høyt blant unge sørkoreanere. Blant annet viste en undersøkelse at 75 prosent av koreanere i tjueårene «mislikte» eller «hatet» amerikanere.

Beklager utbruddene

I en uttalelse til MTV News går den 34 år gamle rapperen ut og ber om unnskyldning for disse antiamerikanske demonstrasjonene.

– Som en sørkoreaner som har bodd i USA en betydelig del av livet mitt,  forstår jeg ofringene amerikanske tjenestemenn og -kvinner har gjort for å forsvare frihet og demokrati i både hjemlandet mitt og rundt om i verden, skriver han.

– Mens jeg er takknemlig for ytringsfriheten har jeg lært at det finnes grenser for hva slags språk som er hensiktsmessig – og jeg er veldig lei meg for hvordan denne teksten kan tolkes, avslutter uttalelsen.

Truet julekonsert

Da nyheten om den sørkoreanske superstjernens aktivistfortid kom frem før helgen spekulerte mange umiddelbart i problemene dette ville skape. Etter planen skal nemlig Psy opptre på en julekonsert i Washington D.C – hvor president Barack Obama også deltar.

Blant annet oppstod det en underskriftskampanje for å stoppe «Gangnam Style»-skaperen fra å delta, men etter beklagelsene har denne blitt fjernet. Konsertarrangørene sier også at Psys opptreden kommer til å gå som planlagt.