– «Gi meg noe dritt» handler om angsten som følger med når ting går for bra og trangen til å fucke opp for seg selv. Slik Norge er i dag går det jo så bra at folk blir deprimerte! Man er nødt til å møte litt real motgang for å sette mer pris på de gode tingene. Så derfor: «Gi meg noe dritt så jeg kan føle meg vel!»
Urørt mener:
Velskrevne tekster og fengende melodi får Oslo Ess til å fremstå som et ekstremt friskt og lovende tilskudd til stammen av norskspråklig rock. «Gi meg noe dritt» lydlegger sommeren, og oser veldreid og tilgjengelig pop-pønk.
Mer om: Oslo Ess på Urørt
Starten til det som nå er Oslo Ess fant sted i februar 2007. Åsmund og Peter spilte sammen i Upstrokes, og bandet ble invitert med på miniturné sammen med Backyard Babies.
– Oscar måtte steppe inn for bassist Lars Martin som da var høygravid og humørsyk. Da Upstrokes ga seg det samme året, begynte vi umiddelbart å snakke om å starte et norskspråklig gatepønkband. Det begynte som et sommerprosjekt, men har nå utviklet seg til å bli alle medlemmenes hovedbeskjeftigelse.
Oslo Ess
Bandnavnet til gutta er på ingen måte en tilfeldighet, og betydningen tydes gjennom tre ulike ledd.
– For det første syns vi det er det kult å fronte bandets hjemby i bandnavnet, og i tekstene refererer vi ofte til spesifikke steder i hovedstaden hvor vi ferdes. For det andre så er esset det råeste kortet i stokken, så det var et helt naturlig valg for oss.
– Referansen til sentralstasjonen liker vi fordi den representerer mange følelsesmessige ytterpunkter. Der har du de knuste drømmene til han som står igjen på perongen og gråter, forventningene til hun som sitter på toget på vei vekk. Det er det første du ser når du ankommer byen og det er dessverre siste stopp for mange skjebner.
Å lage musikk i dette bandet sammenligner de med å riste sammen en deilig drink.
– Vokalist Åsmund kommer med rom, Peter med cola og Oscar med lime. Alt blir servert over en stødig beat av Golden.
Inspirasjonskilder
– Felles for alle er vel at vi har vokst opp med 90-talls californiapønk, som Rancid, Bad Religion og NOFX. Det som musikalsk inspirerer oss, og som vi hører mye på nå, er for eksempel artister som Springsteen, Petty og Steve Earle, samt en del svensk musikk som gammel Dia Psalma. Musikk med mye nerve, stemning og gode historier.
Fengende vokal og gitarmeldodier
– Vi synes Øyafestivalen beskriver oss ganske bra på sine hjemmesider: «Skittenfrisk», understreker bandet. De syns også det å bli booka til Øya etter kun to spillejobber uten tvil er høydepunktet så langt i karrieren. Videre fargelegger de musikken sin på følgende vis:
– For oss er det viktig at det låter fresht, samtidig som gatenerven må bryte igjennom. Generelt legger vi stor vekt på å lage fengende vokal og gitarmelodier, og når du synger på norsk gjelder det å beherske kunsten å få norsk til å høres ut som det kule språket det er.
Til høsten ser de frem til å turnere de største byene i landet. Utenom det er planen å gå i studio på sensommeren og slippe debutplata på nyåret.
– Men i første omgang er det Øyafestivalen, Månefestivalen og Studiofestivalen på Blindern som gjelder. For ikke å glemme å bli Årets Urørt!
– Hva gjør dere når det ikke lages musikk?
– Lever! Oppsøker inspirasjon.
– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?
– Det betyr at NRK P3 har lagt merke til låta og oss, og vil at mange andre skal få høre den. Det i seg selv betyr mye for oss, takk for hjelpen.
Fra Urørts nettsider trekker Oslo Ess frem flere personlige favorittband.
– GötteMia, fordi de er et tvers igjennom kick ass band. Ellers er Lucky Malice fett, og vi liker Gerilja , Vom og ikke minst Wolves Like Us.
– En siste appell til folket?
– Ikke nødvendigvis gjør som morra di sier!
Hør også intervju med Oslo Ess, i Urørt på P3, onsdag kveld mellom 21 og 23.