Rap for sjelen

Ganezhas nakne, minimalistiske tilnærming til rap er skummel, suggererende – og denne Ukas Urørt.

Steven Manoharan, mannen bak artistnavnet Ganezha, mener ikke at han selv er guddommelig – men tok navnet fordi det føles mektig. Denne uka har Urørtredaksjonen plukket ham ut som Ukas Urørt med låta «Helt Under». Hør den her:

P3 Urørt mener:

Et poetisk, dystert og intelligent tilskudd til den norske hiphop-scenen. 22-årige Ganezha og hans «Helt Under» baner vei for et rap-uttrykk vi ikke har maken til her til lands.

Steven Manoharan, 22 år
Espen Andersen (produsent)

Sjekk ut Ganeszhas profil på Urørt her!

Ukas Urørt: Ganezha

En introvert låt

Hva er bakgrunnen for artistnavnet ditt?
– Idol betyr gud, diva betyr gud. Inspirasjonen kommer fra hinduguden Ganesha. Han er visdommens gud og jeg synes det er et mektig navn. Jeg melder noe jeg føler er viktig, derfor virket det naturlig for meg å kalle meg Ganezha. Det er jo ikke sånn at jeg mener at jeg er en gud, men det er et kult konsept bak navnet, og jeg syns det er utrolig fett.

Når og hvordan startet du å lage musikk?
– Jeg skrev min første låt da jeg var 18 år, men jeg har ønsket å drive med musikk helt siden jeg var 11-12 år. Fra 11-års alderen til jeg ble 18 skrev jeg bare noveller og fortellinger. Plutselig løsnet det for meg og det føltes mer riktig å skrive låter og jobbe videre med det.

– Ha det moro, være kreativ og utforske er også viktig

Hva er historien bak låta «Helt Under»?
– Låta kan sees på som en øvelse i å ta vekk så mange lag som mulig, for å få uttrykket så nakent som mulig. Jeg håper at låten treffer lytteren på et grunnleggende plan – at den treffer dem i bunnen av sjelen. Når du skal høre på «Helt Under», bør du å gjøre det alene og virkelig sette deg inn i den – ta den til deg og bli en del av den – for det er en introvert låt. Det er som å se på en skrekkfilm alene, det blir mye bedre da. Du får en helt egen følelse over det, og du setter deg mer inn i settingen.

Hva er bakgrunnen for at du velger å skrive på norsk?
– Det føles mest riktig å skrive på norsk. Det er mer utfordrende, og jeg liker å leke med språket.  Jeg føler også at jeg kommer tettere på folk. Distansen mellom meg og historien jeg prøver å formidle blir på en måte kortere.

Hvordan går du frem når du lager musikken?
– Vi tar oss god tid og prøver å kvalitetssikre alle aspektene i produksjonen. Ha det moro, være kreativ og utforske er også viktig når vi lager musikk. Med «Helt Under» var det mange ting vi valgte å ikke gjøre. Ingen akkordprogresjon, helt nedstrippet harmoniføring, ingen disharmonier og helt nedstrippede trommer. Resultatet er ektefølt og suggerende med store rom i lydbildet.

Hvordan vil du selv beskrive musikken du lager?
– Akkurat nå er den nærmeste definisjonen du kommer «Spoken word» eller rap (rhythm and poetry). Det er noe jeg har vært fan av lenge og jeg liker artister som The Streets eller Tyler, The Creator. Jeg henter mye inspirasjon fra dem. Det føles også veldig ekte å lage denne typen musikk. Men du skal ikke se bort ifra at det endrer seg på sikt. Jeg føler ikke jeg må gjøre det på denne måten i all fremtid, bare fordi det var sånn jeg begynte.

Støtte fra John Olav Nilsen

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrièren så langt?
– Å bli Ukas Urørt er garantert det største som har skjedd. Det har også vært veldig stort å få kontakt med John Olav Nilsen. Han har gitt meg tilbakemeldinger og råd. Det betydde utrolig mye for meg å få bekreftelse fra ham ved at han delte musikken min videre.

Hva er dine inspirasjonskilder?
– Massive Attack, The Prodigy, Santigold, Gorillaz, The Bug, John Olav Nilsen & Gjengen, Lars Vaular og Karpe Diem er noen av dem. Jeg syns John Olav Nilsen og Lars Vaular er utrolig flinke til å fortelle historier, mens Karpe Diem kommer fra et utrolig godt sted. Det lyser godhet fra dem og jeg kan relatere meg til mye av det de skriver. Samtidig kan man sette på Karpe Diem på en fest og folk vil føle vibben.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?
– Akkurat nå holder jeg på med en dub-inspirert låt hvor jeg har fått de utrolig flinke vokalistene fra Woodland Circus til å hjelpe meg med koring.

 

Har du andre favoritter på Urørt?
Party At The Pharmacy fordi jeg liker den vibben. Det litt sånn glad indie-rock type ting. De har bare gitt ut én låt, men den likte jeg veldig godt. Også har jeg en «tjommi» i det bandet. Jeg liker også rapperen Qalifa veldig godt. Han er utrolig god teknisk samt med tekst. Og så må jeg ikke glemme «tjommiene» fra Dårlig Vane – god energi og fete tekster.

Hvordan ser drømmegigen ut?
– Da kommer jeg inn på scenen ridende på en elefant. Neida. Å ha en fullstappet, men veldig intim scene på et lite sted med god kok. Jeg ønsker meg ikke noe mer enn det egentlig.

Nevn en konkret låt du har blitt inspirert av.
Låta «Poison» av The Prodigy. Måten de bygger opp låta på og alle detaljene som ligger rundt omkring i låten er så utrolig fete! Jeg får ofte nye ideer og nye tekster i hodet når jeg hører på denne, og selvfølgelig flere av deres låter.

– Det føltes riktig

Hva er ditt første musikalske minne?
– Det første jeg tenker på er Michael Jackson. Jeg har ikke noe konkret minne, men det var Michael Jackson det gikk i.

Hvordan skjønte du at du skulle bli musiker?
– Det er vel egentlig ikke noe jeg har skjønt, men noe jeg gjør fordi det føles riktig. Jeg tror ikke man kommer til det punktet hvor man skjønner det. Ikke i mitt tilfelle ihvertfall.

Når hører du ikke på musikk?
– Når jeg er med folk og vi ikke hører på musikk i bakgrunnen. Ellers har jeg alltid hodetelefonene på meg.

Når danser du? Hva skal til for å få deg ut på gulvet?
– Gi meg 2-3 pils eller en veldig god konsert. Da er det god stemning uansett.

 

Se musikkvideoen til «Helt Under» her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=2yio1W7eCNM&w=750&h=422]

 

Se musikkvideoen til låta «Bossposer» her:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=E4zkPPqjRNo&w=750&h=422]