Hiphop-nettsted får millionstøtte

Mangemillionærer med bankende hjerter for rap bidrar med i underkant av 90 millioner kroner til et hiphop-nettsted.

Rap Genius, nettstedet der raptekster tolkes og forklares, er en av verdens mest populære hiphop-sider. Siden blir ofte referert til som rap-Wikipedia, ettersom den er brukergenerert. Her kan leserne bidra med sine lesninger av raptekster, ofte med svært omfattende og dyptgående analyser av rapartistenes linjer som resultat. At tolkningene veksler mellom det filosofiske, banale, smarte og tøysete, gjør det enda mer interessant å lese folkets bidrag.

– Rap Genius skal bli internettets Talmud. – Marc Andreessen

Trioen bak Rap Genius. Fra venstre: Mahbod Moghadam, Ilan Zechory og Tom Lehman. (Foto: NTB Scanpix, Mark Ostow, Reuters)
Trioen bak Rap Genius. Fra venstre: Mahbod Moghadam, Ilan Zechory og Tom Lehman. (Foto: NTB Scanpix, Mark Ostow, Reuters)

Det New York-baserte nettstedet ble grunnlagt i 2009 av kompisene Mahbod Moghadam, Ilan Zechory og Tom Lehman. Nå kan de vente seg en god slump med dollar inn på bedriftskontoen for å videreutvikle Rap Genius.

15 millioner dollar, eller nesten 86 millioner kroner, har blitt spyttet inn av investeringsselskapet Andreessen Horowitz. Det er Marc Andreessen og Ben Horowitz som står bak den enorme pengestøtten til nisje-nettstedet.

– Handler om kunnskapen om kunnskapen

Begge er erklærte rap-fans, og Andreessen forklarer investeringen i en bloggpost: – Rap Genius’ online-felleskap er et blomstrende «økosystem», bestående av ideer hvor artister og fans bidrar. Samtidig er det et fantastisk team bak det hele.

Flere profilerte rapartister, deriblant Nas, 50 Cent, Mac Miller, Danny Brown, Raekwon, Lupe Fiasco, Kendrick Lamar, RZA, Big K.R.I.T og 2 Chainz, er blant nettstedets bidragsytere.

Les: Hiphop-legende jobber med Quentin Tarantino

Nas, Mac Miller og RZA er blant Rap Genius' bidragsytere. (Foto: NTB Scanpix, Reuters, Lucas Jackson, Fred Prouser, Kim Erlandsen NRK P3)
Nas, Mac Miller og RZA er blant Rap Genius’ bidragsytere. (Foto: NTB Scanpix, Reuters, Lucas Jackson, Fred Prouser, Kim Erlandsen NRK P3)

Les: P3 Musikk anmeldte Big K.R.I.T på Pstereo-festivalen 2012
Les: P3 Musikk anmeldte Mac Miller på Hove-festivalen 2012

– Rap Genius handler først og fremst om kunnskapen om kunnskapen. Vi har lyst til at nettstedet skal bli internettets Talmud, legger Andreessen til.

Investeringsselskapet som holder til i California, sier at målet med investeringen er å hjelpe nettstedet til å bli større og bredere. Hvordan de har tenkt å tjene penger på investeringen er derimot uklart, men ildsjelene har troen.

– Nettsider som er brukergenerert og har et stort publikum har blitt enormt viktig. I begynnelsen var det umulig å tjene penger på Yahoo, AOL, Twitter og Facebook. Men så lenge du får med deg folk, så er inntjeningsmulighetene tilstede, sier Horowitz til Billboard.