Rekord og rabalder

Koreansk landeplage setter verdensrekord og inspirerer til kamp mellom gjenger i Bangkok.

Over 200 millioner «liker» nå Gangnam Style på YouTube. Foto: Skjermdump.
Over 2 millioner «liker» nå Gangnam Style på YouTube. Foto: Skjermdump.

Den koreanske hitlåta «Gangnam Style» er i ferd med å bli et fenomen av vidtrekkende proporsjoner, trolig langt ut over hva den sør-koreanske rapperen Psy hadde forestilt seg.

Eksploderer

Ikke bare eksploderer antallet visninger på Youtube, nå er det over 2 millioner som «liker» videoen, noe som er verdensrekord. Dette er nå ifølge MusicWeek blitt bekrefta av Guinness rekordbok.

Dette setter rapperen Psy over låter som LMFAO med “Party Rock Anthem” (1,574,963 «liker»), Justin Biebers “Baby” (1,327,147 «liker») og Adeles “Rolling in the deep” (1,245,641 «liker»).

– Etter å ha vært den virkelig store video-snakkisen de siste månedene er det stort å kunne overrekke en rekord-pris til denne utrolig populære videoen. For noen år siden var det utenkelig at en video skulle bli sett over hundre millioner ganger, og nå har denne videoen klart det dobbelte på under tre måneder på YouTube. Psy – sertifikatet venter på det her på kontoret, bare kom og hent det! Sa en talsmann for Guinness ifølge Gigwise.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se den godt «likte» videoen her:

Men de fengende rytmene og catchy dansetrinnene har ikke bare fått innflytelse over tenåringsrom verden over. «Gangnam Style» har skapt en egen farsott av etterlikninger, parodier og versjoner (se videoer nederst) og har gått til topps på listene i land som Sør-Korea, Malaysia, Finland og Latvia.

>> Les også: Nord-Korea gjør «Gangnam style» om til propagandavideo

Inspirerer til «danseoppgjør»

«Gangnam Style» skal imidlertid ha vært utgangspunktet for noe helt annet. Låta og videoen skal ha inspirert til et musikalaktig, provoserende danseoppgjør mellom to rivaliserende gjenger i Bangkok.

Ifølge the Guardian melder nettstedet INN nemlig at de to gjengene spiste middag på samme restaurant da «de yngre medlemmene i begge grupper begynte å danse provoserende mot hverandre inspirert av dansevideoen». Dansekampen eskalerte deretter til en krangel og til slutt i en skuddveksling der en av gjengene skal ha fyrt av minst 50 skudd.

Episoden skal blant annet ha ført til økt debatt i Thailand der mye av volden utføres av elever i ungdoms- og videregående skoler. Her har spesielt barn av arbeiderklassen en tendens til å ville forsvare sin skoles «ære» med våpen i hånd. Politiet har registret over tusen tilfeller av denne typen rivalisering.

Gangnam Style kommer i mange former og fasonger, her er noen…

For eksempel kan man spille låta med korps:

Eller, hva skjer når man kombinerer «Gangnam Style» med «Space Jam»?

Svaret er her:

Kanskje man foretrekker «Jewish style»?

Til og med den amerikanske marinene har kasta seg på fenomenet:

En haug med livreddere fikk sparken etter å ha laget denne versjonen:

Denne versjonen med dansegruppa Waveya har over 22 millioner visninger på YouTube:

… og til slutt en mashup av Gangnam Style og Nicki Minaj: