– I høst var jeg i kronisk dårlig humør, jeg var en emo som dro ut på byen og grein da jeg ble full. Jeg var blakk som faen og krangla med en av mine beste venninner. Og oppi alt det her ble jeg dumpa av en fyr jeg ikke likte en gang!
– En dag jeg var på vei til jobb var jeg vitne til at et eldre ektepar gikk forbi en romkvinne som satt og tigget. Mannen spytta på henne og sa noe sånt som «Kom deg ut av landet vårt!», og selv om det var mange som så det, torde ingen å gripe inn i situasjonen (inkludert meg selv). Dagen etter vant EU fredspris og jeg tenkte at «nå går alt til helvete». «Au» er et barnslig, men effektivt ord. Det finnes nok ikke et ord som bedre kan beskrive den tida da sangen ble skrevet, sier Kaja Gunnufsen (24) fra Ås om låta hun nå er Ukas Urørt med.
P3 Urørt mener:
Kaja Gunnufsens tekster rører i en mørk materie, og er befriende direkte. Sammen med de merkverdige tekstene gjør enkle melodilinjer at låtene høres friske ut. Selv om de er fylt av melankoli, er selvironien aldri langt unna.
Mer om: Kaja Gunnufsen
Som oftest bruker Kaja lang tid på å skrive låter.
– Det kan gå veldig i rykk og napp hvor produktiv jeg er. Men det finnes alltid en sang jeg jobber med. Jeg klipper ofte ut og setter sammen ulike deler som til slutt blir en ferdig låt. Tekstskrivinga fungerer på samme måte. Jeg skriver ned setninger her og der, også flettes det sammen når jeg lager melodi. Det blir litt som med høna og egget, jeg vet ikke hva som kommer først av melodi eller tekst. Det blir bare til underveis. Når låta er ferdig spiller jeg den for bandet, også lager vi et arrangement i fellesskap.
«Au» er unntaket, og ble skrevet i løpet av en kveld.
– Med en gang jeg var ferdig syntes jeg den virka litt for «simpel». Men jeg valgte å spille den på konsert dagen etter, og fikk inntrykk av at publikum likte nettopp det at den var så enkel.
Teksten er viktigst
Det er tekstene som står i fokus når Ukas Urørt lager musikk.
– I likhet med alt jeg lager, handler «Au» om meg selv. Jeg har alltid likt å skrive, og jeg har alltid tenkt mye. Altfor mye. Jeg har for lengst gitt opp å være noen oppsiktsvekkende dyktig gitarist eller sanger. Jeg er veldig lite «flinkis», og fokuserer derfor på helt andre ting som tekst, melodi, klang og dynamikk. Også har jeg nå fått meg et skikkelig bra band som kan heve det musikalske nivået, sier hun.
Live står Kaja for vokal, gitar, piano. Bandet består av Jonas Rohde-Moe på el-gitar, Eirik Vigeland på bass, Mads Johansen på trommer og Stine Alvestad Berglund på vokal/kor.
– Jeg spiller med utrolig dyktige musikere, og det er veldig gøy å se hvor mye de tilfører låtene. Jeg gir dem stort sett frie tøyler, og det er sjelden jeg har gjort meg opp en mening om hvordan jeg vil bandet skal spille. Jeg sier heller i fra underveis hvis det er noe som ikke funker. Men det skjer nesten aldri, siden de er helt rå, sier hun.
Hjertesmerte
Kaja har laget musikk siden hun var rundt 10 år. Hun lekte med melodier og akkorder, og på ungdomsskolen begynte hun å spille gitar. Den gang hadde låtene titler som «Savner deg», «Det gjør vondt» og «Gutten i mitt liv».
– Det var mye hjertesmerte i den perioden, ass – men det er det jo forsåvidt fortsatt, sier hun.
Legendariske Neil Young har hele veien vært den store inspirasjonen, og hans musikk har betydd så mye for Kaja at hun har tatovert albumtittelen Rust Never Sleeps på håndleddet.
– Jeg er jo Neil Young-fan og finner stor inspirasjon i hans enkle og fengende melodier. Tatoveringen er litt fail, det er et stort mellomrom mellom «ne» og «ver». Stein Torleif Bjella med sin hverdagspoesi og Kurt Viles stemningsfulle musikk har også vært stor inspirasjon. Også har jeg hørt mye på My Morning Jacket og Grizzly Bear, sier hun.
Av Urørt-artister nevner Kaja favoritter som Dråpe, Anna Lena And The Orchids, iampsyencefiction, Burning God Little og Angelica’s Elegy.
Personlig meritt
Kaja debuterte med den tre låter lange EP-en Hei Sveis i fjor høst, mens «Au» ble sluppet på nyåret. Oppmerksomheten den har fått har betydd mye for 24-åringen.
– Jeg har drømt om å bli Ukas Urørt helt siden jeg oppdaget Urørt for mange år siden. Det betyr alt! Det er en veldig fin måte å få videreformidlet musikken min. Jeg liker Urørts profil, og syntes det er kult å kunne ta del i det. Mange av de banda og artistene jeg hører på nå har kommet dit de er takket være Urørt, sier hun.
Se video med intervju og en smakebit av Kajas musikk:[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jRT8cfEd9a0&hl=nb_NO&version=3]
For to uker siden spilte Kaja live hos Lydverket på P3, og fikk krysset av et punkt hun hadde ført opp på lista over ting hun skal gjøre før hun dør, som ble skrevet da hun var 17 år.
– Det har vært interessant å publisere musikken min offentlig og få såpass mye tilbakemelding. Vi har allerede fått spilt masse konserter, og det er jo hovedgrunnen til at jeg driver med musikk! Å få spille på Lydverket var konge, og en personlig meritt, også tror jeg fortsatt ikke det har gått helt opp for meg at jeg skal spille på både Slottsfjell og Øya i sommer. Det er jo helt sjukt!
– Driver mye dank
Fremover er planen å spille mest mulig live, for å bli så gode som mulige før festivalsommeren er i gang.
– Også har jeg store planer om å slutte å snuse og røyke, kutte ned på sudoku, ikke fortelle hvite løgner og kjøpe el-gitar.
Når hun ikke lager musikk, studerer Kaja til å bli lektor i samfunnsfag på Blindern i Oslo, og jobber på kafeen og utestedet Dattera til Hagen.
– I tillegg driver jeg mye dank, ser jeg mye på NRK Nett-tv og er en jævel på sudoku.
Her om dagen fikk hun et stort sjokk foran TVen.
– Jeg fant ut at ettermiddagsprogrammet på TV2 heter «Home And Away» og ikke «Home on a wave», som jeg alltid har trodd. Og bare så det er sagt, jeg syntes Home on a wave hadde vært et mye mer passende navn, siden programmet finner sted på en strand i Australia.
Hva synes du om Ukas Urørt? Legg gjerne igjen din mening i kommentarfeltet under.