Revolusjon og juling

Hva hadde skjedd om vi gjorde som i Libya?

Hver tirsdag i Banden kan du møte Snorre Valen fra SV og Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre. De er nemlig «gutta på tinget» og tar en prat med Ken Wasenius-Nilsen om det vi småfolket måtte lure på om hva som skjer i Norges maktsenter sammen med alle de voksne på stortinget.

Last ned Banden på podkast

Les også: En samtale med gutta på tinget om Korn

Denne uka tar gutta for seg revolusjon og deng av småunger.

(Foto: Stian Lysberg Solum og Bjørn Sigurdson/Scanpix)
(Foto: Stian Lysberg Solum og Bjørn Sigurdson/Scanpix)

Ken Wasenius-Nilsen i Banden. (Foto: Tom Øverlie, NRKP3)
Ken Wasenius-Nilsen i Banden. (Foto: Tom Øverlie, NRKP3)

Ha det bra, Gaddafi?

Storsjarmøren Muammar Gaddafi sliter om dagen. Folket i Libya gidder nemlig ikke mer av tullet hans. Ikke så rart det, folk blir sure når de hverken har grunnlov, politiske partier, eller noen former for demokrati. Spesielt når naboungene har fått krangla seg til det. Hvorfor er Gaddafi så vanskelig, spør du? Nei, fordi «institusjoner og formelle lover truer den revolusjonære gløden». Ja, men da så.

Les om Gaddafis regime på NRK.no

– Jeg mener jo at folk har en helt klar rett til å stå opp mot kjipe regimer som undertrykker de, og Gaddafi tar jo kaka med å bruke bombefly mot sin egen befolkning. Det er jo det absolutte lavmål så langt, sier Høyrepolitiker Torbjørn Røe Isaksen.

Amazoner og telt

Gaddafi er en artig kar, skjønner du. Han har styrt Libya med jernhånd siden 1969. Han har en kvinnelig livgarde: topptrente amazoner med maskingevær. Han reiser alltid med gigantiske telt som han bor og holder sine møter i. Han har erklært hellig krig mot Sveits (!), og han har en personlig sykepleier som injiserer ham med botox.

Hør litt mer om Gaddafi her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/Gaddafi-fra-Banden.mp3|titles=Gaddafi – Banden]

Muammars "lille grønne bok" brennes av demonstranter. (Foto: REUTERS/Asmaa Waguih)
Muammars "lille grønne bok" brennes av demonstranter. (Foto: REUTERS/Asmaa Waguih)

– Noe av problemet med tydelige sære diktatorer som lar sine personlige særheter gjennomsyre statsforvaltningen er at de er ikke fornuftstyrt. Nord-Korea er farlig fordi diktatoren er helt sprø, og det samme gjelder Libya. Det er noe annet med Egypt og Tunisia som er kjipe understrykkende regimer, men det er en viss forutsigbarhet i hvordan de styrer, sier Snorre Valen.

En kjekk liten video fra NRK for deg som ikke har fått med deg hva hele Gaddafi-greia er.

Sjekk ut: Verdens mest ubrukelige folk – Bandens Hall of Fame

Les også: Gutta på tinget – Jonas Gahr Støre ER smart

Vinner demokratiet?

Selv om Libya er vanskelig å komme inn i, får vi fortsatt se hva som skjer der gjennom grumsete mobilvideoer spredt gjennom det store internettet. Teknologien gjør det adskillig vanskeligere å være diktator, men Røe Isaksen tror ikke dette betyr slutten for maktsyke diktatorer av samme rang som for eksempel Gaddafi og Kim Jong-Il.

– Jeg er ikke sikker på om demokratiet automatisk kommer til å vinne. Det er noe med mennesket, vi forandrer oss ikke så mye. Selv om teknologien endrer seg så gjør ikke det at undertrykkende regimer, fordommer eller politisk korrupsjon blir borte, sier Isaksen.

Hva hadde så skjedd i Norge i et lignende tilfelle? Hva hadde skjedd hvis titusenvis av nordmenn krevde regjeringens avgang?

– Hypotetisk sett kunne det jo skjedd, men det ville vært en fredelig demonstrasjon, og den ville ikke hatt noen konsekvenser. Forskjellen er jo at i det fleste vestlige liberale demokratiske systemer har vi jo en tillit til statssystemet vårt. Vi vet jo at hvis de rødgrønne taper det neste valget så går de av. Vi har tillit til institusjoner og systemene, sier Røe Isaksen.

Gi ungene juling

Denne uka begynte man igjen å snakke om spanskrør. Hvorfor, spør du? Joda, dette er fordi Høyrepolitiker Ingvar Godal fra Telemark sa følgende:

– Programmene, konferansene og kampanjene mot mobbing har ikke virket. Nå er det på tide at lærerne og rektorene gjenvinner autoriteten og makten i skolen. Utstyr rektorene med hvert sitt spanskrør, sa Godal til VG.

Denne karen vil gi ungene deng for at de skal slutte å gjøre det samme mot andre. (Foto: Skjermdump fra NRK.no)
Denne karen vil gi ungene deng for at de skal slutte å gjøre det samme mot andre. (Foto: Faksimile fra NRK.no)

Deng er altså svaret. Hvis vi juler opp ungene på skolen, blir vi kvitt de aggressive drittungene som mobber andre barn. Røe Isaksen tviler på at han kommer til å få mye støtte i forslaget sitt.

– Nå skal det sies at Ingvar Godal engang hadde også et utsagn om at alle russere er mistenkelige til det motsatte er bevist. Det er først og fremst et eksempel på den medielogikken som går på at hvis du bare sier noe som er alterert nok så kommer du på trykk, det er jo ingen som er for dette bortsett fra kanskje Godal og fire stykker til, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Hør Gutta på Tinget diskutere Godals forslag her: [audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/02/mobbing-hoyre.mp3|titles=Få spanskrøret tilbake]