Rim inn i realfagene

GZA fra det ikoniske rapkollektivet Wu-Tang Clan samarbeider med professor for å bygge broer mellom vitenskap og rap.

Rapperen GZA fra kollektivet Wu-Tang Clan er kjent for sin tekniske leveranse og skarpsinnede tilnærming til hiphop. I 1995 slapp han, hvis egentlige navn er Gary Grice (46), gjennombruddsalbumet Liquid Swords. Flere fra rapkollektivet har forlenget deres egne karrierer med både kommersiell og kritisk suksess.

Hør Liquid Swords i Spotify

Les mer:

Ble til på radio

I sommer møtte rapperen Christopher Emdin, professor ved Columbia University, på et radioprogram hvor vitenskap og utdanning var temaet. De diskuterte måter å engasjere afro- og latinamerikanske studenter i realfag.

GZA på besøk hos M.I.T. (Foto: M.I.T)
GZA på besøk hos M.I.T. (Foto: M.I.T)

Emdin og Grice oppdaget dermed en felles interesse for å slå sammen to verdener: Professoren vil flette vitenskap med hiphop og GZA vil flette hiphop med vitenskap. De to har fått med seg grunnleggerne av nettstedet Rap Genius til å utvikle ideen, skriver New York Times.

Nå får de muligheten til å virkeliggjøre prosjektet. Neste måned kunngjøres et pilotprosjekt hvor hiphopfilosofi og sjangerens virkemidler skal brukes til å undervise realfag i ti av New Yorks offentlige skoler.

Glupingstatus

Selv om Grice selv droppet ut i tiende klasse, har han med sine lyriske bidrag klart å oppnå en slags glupingstatus i bransjen. I vår hadde Grice møter med fysikere ved Harvard og M.I.T., der han samlet informasjon og ideer til Dark Matter, hans kommende album som skal handle om kosmos.

I 2010 skrev Emdin boken Urban Science Education for the Hip-Hop Generation, og vil forlenge ideen ved boken. Med pilotprosjektet ønsker de å endre måten byens lærere forholder seg til minoritetselever tuftet på hiphop-kulturens verdier.