Rockestjerne forsvarer Israel-uttalelser

Under en Pearl Jam-konsert sist fredag holdt Eddie Vedder en tordentale, som er blitt beskrevet som anti-israelsk. Nå forsvarer han uttalelsene sine.

Eddie Vedder er vokalist i rockegruppen Pearl Jam. (Foto: Promo)
Eddie Vedder er vokalist i rockegruppen Pearl Jam. (Foto: Promo)

Sist fredag holdt rockestjernen Eddie Vedder en tordentale, som ble beskrevet som en «anti-israelsk tirade» av The Jerusalem Post.

Les også: Neil Young avlyser konsert i Israel

Frontfiguren i Pearl Jam har den siste uken møtt mye motbør fra israelere, som blant annet hevder han er historieløs. Nå forsvarer Vedder uttalelsene sine.

– Burde komme seg til helvete ut

Det var midt under en konsert, i Milton Keynes i England fredag 11. juli, at Vedder tok en pause for å indirekte diskutere den økende spenningen mellom Israel og Palestina.

– Jeg sverger på at det finnes folk der ute som leter etter en grunn til å drepe andre! De leter etter en grunn til å krysse grensene sine og overta landområder som ikke tilhører dem. De burde heller komme seg til helvete ut og passe sine egne saker.

Se et videoklipp av Vedders tale her. (Uttalelsene begynner etter rundt 4 minutter)

Vedder nevnte aldri Israel eller Palestina direkte i talen, men det var likevel tydelig hva han snakket om. Amerikaneren dro også inn USAs rolle i konflikten. Vedder hevder det han betaler i skatt går til Israels krigføring.

– Vil vil ikke gi dem pengene våre. Vi vil ikke betale skatt slik at de kan slippe bomber på barn. Stopp den dritten!

Vil ikke ha Vedder til Israel

I tillegg til The Jerusalem Post, som beskrev Vedders tale som anti-israelsk, har flere andre israelere kritisert rockestjernen i Facebook-gruppen «Bring Pearl Jam To Israel«.

– Eddie Vedder, du viser endelig ditt sanne ansikt. Du er ikke lengre invitert til å komme hit, og jeg vil ikke se deg. Jeg kommer til å fjerne Facebook-gruppen som ber Pearl Jam å komme til Israel, men ikke før jeg avslører hvem du egentlig er, sa en av grunnleggerne av gruppen til The Jerusalem Post.

Et annet innlegg på «Bring Pearl Jam To Israel-gruppen» leser:

– Ikke kom til Israel. Les deg opp på historien, tenk deg om, og kanskje vi vil la deg komme hit.

Forsvarer seg

Dette bildet ble lagt ut sammen med Eddie Vedders uttalelser på Pearl Jams nettside. (Foto: pearljam.com)
Dette bildet ble lagt ut sammen med Eddie Vedders uttalelser på Pearl Jams nettside. (Foto: pearljam.com)

I en uttalelse som ble publisert i går på bandets nettsider, forsvarer Vedder talen.

– Jeg kommer ikke til å slutte å be om fred med det første. Jeg vil heller være naiv, oppriktig og håpefull enn å la være å si noe av frykt for feiltolkning og gjengjeldelse, skriver Vedder.

Les også: – Boikott Israel

Pressemeldingen hadde tittelen «Imagine That – I’m Still Anti-War», som refererer til John Lennons antikrigslåt «Imagine».

– Det er rundt et dusin forskjellige konflikter i nyhetene hver eneste dag. Historiene blir mer og mer grusomme, som gjør sorgen uutholdelig.