Sa du plagiat…

Sjekk ut hvor mye disse låtene ligner på hverandre.

Popsalongen har i det siste snakket om låter som lignet mistenkelig mye på hverandre. En lytter mente at Pacific Blue sin theme song lignet veldig mye på Urørt-finalist Oslo Ess sin låt “Gi Meg No Dritt.”

Niklas påpekte at “det er ikke nødvendigvis slik at det er likt bare fordi begge deler har gitar og trommer”, og de avviste plagiatet blankt.

Vi har rotet litt rundt og funnet en knipe låter som ligner mistenkelig mye på hverandre.
X-Faktor-Hans og Madrugada

Ikke et øye var tørt da Hans fremførte sin egenkomponerte låt “Moments” under årets X-Factor. Fin låt, men det eneste undertegnede kunne tenke på var “dette hørtes kjent ut”. Et raskt søk på mp3-spilleren og mistanken ble bekreftet. Gitartonene til Hans er som tatt rett ut av Madrugadas “Valley Of Deception”!

Hans

Madrugada

Rolling Stones og The Dandy Warhols

I 1971 slapp Rolling Stones sin første plate på eget plateselskap. Første singel ut fra plata Sticky Fingers var låta “Brown Sugar”. Med sin blues-inspirerte gitar ble singelen fort et hit, og av Rolling Stone Magazine ble den kåret til verdens 490. beste låt.

I 2000 kom The Dandy Warhols med låta “Bohemian Like You”. Fantastisk låt, men gitarlyden er ganske lik Stones. Er det mulig at Peter Loew har blitt inspirert av Keith Richards?

Rolling Stones

The Dandy Warhols

Jet og Iggy Pop

På 70-tallet rømte både David Bowie og Iggy Pop til Berlin. Ut av oppholdet kom både noen herlige Bowie-plater, men også Iggy Pops Lust For Life, hans andre plate med nettopp Bowie som produsent. Låta “Lust For Life” er et samarbeid mellom de to, og er kjent for sine ikoniske trommer i introen.

I 2003 fikk det australske bandet Jet en hit med sangen “Are You Gonna Be My Girl”. Føler du at du har hørt trommene i introen før?

Jet har altså latt seg inspirere av Iggy. Kanskje ikke så rart med tanke på at Iggy er en gud? Derimot er det få som vet at begge disse låtene har rappa trommene fra legendariske Motown og The Supremes med “You Can`t Hurry Love”:

Iggy

Jet

Foo Fighters og The Donnas

I 2003 kom gutta i Foo Fighters med låta “Times Like These”. I 2004 kom jentene i The Donnas med “Fall Behind Me”. Hva har disse to låtene til felles? Jo, riffet i introene er kliss like!

Foo Fighters

The Donnas

Til retten

I tilfellene over har de mistenkelige likhetene gått ubemerket hen, men det er ikke alltid slik at artister blir overlykkelige over at andre bruker musikken deres. Det har ikke akkurat vært få søksmål mellom artister som beskylder hverandre for plagiat.

Blant andre Coldplay har blitt anklaget for kopiering hele tre ganger. Både gitarlegenden Joe Satriani, Cat Stevens og det ukjente bandet Creaky Boards har i løpet av de siste årene beskyldt Chris Martin og hans band for å kopiere deler av deres sanger.

Sjekk ut Creaky Boards sammenligning av de to låtene:

Men når alt kommer til alt, så trenger du i følge disse gutta her ikke mer enn fire grep for å lage noen av verdens beste låter. Så da er det kanskje ikke så rart at det til slutt ender opp med å ligne såpass mye på hverandre.