Så lettlurte er nordmenn

Reporteren i Verdens Rikeste Land tester ut hvor drøye nyheter hun kan få folk på gata til å tro på.

Hvor langt kan man strekke innholdet i en nyhetssak uten at folk lukter lunta? Reporter Silje Ese Haugen i radioprogrammet Verdens Rikeste Land er ute på gata for å avsløre hvor lettlurte vi nordmenn er.

Reporter Silje Ese Haugen (Foto: NRK)
Reporter Silje Ese Haugen (Foto: NRK)

– Jeg tror nøkkelen til at folk tror på alt jeg sier er fordi jeg smiler, smisker og godsnakker litt før jeg setter på meg Ingvill Bryn-stemmen. Jeg oppretter en slags tillit.

– I tillegg har jeg alltid NRK-kortet veldig synlig rundt halsen, så det skal ikke være noen tvil om at jeg er en seriøs nyhetsreporter, forteller hun.

I løpet av det siste året har Silje dratt fram de rareste påstandene fra nyhetsbildet. En av episodene hun husker best er da hun snakket med folk om KRLE-faget som den nye regjeringen innfører.

– En ting jeg ble sjokka over var at folk trodde det nye KRLE-faget ville innebære at elever skal korsfestes på skolen i påsken. En annen ting jeg ikke hadde trodd folk skulle tro på er at Ylvis skal spille konsert på månen og at Bård Ylvisåker skal stille som presidentkandidat i USA. Bergensere jeg snakket med jublet og var så stolte.


falske-nyheter-jesus--www.flickr.com-photos-doug88888-4128370793

KRLE: Pisking blir valgfag

Lever av å få folk til å le

Det var ikke bare Ylvis og KRLE-faget som overrasket Silje og som fikk både hun og det norske folk til å le godt. Hun trekker også fram nyhetssaken om at nordmenn er dårlig i matte, og derfor må ungene sendes til Sovjet for å gå på skole.

– En dame trodde hun måtte sende vekk sønnen sin på 3 år. Hun ble veldig glad når jeg avslørte at det bare var tullenyheter, og ga meg en stor klem og lo godt.

Flere som serverer tullenyheter til det norske folk er nettsiden 5080.no. Markus Gaupås Johansen, en av hjernene bak nettsiden, forteller til P3 at de ikke lever av å lure folk, men av å få folk til å le.

– Vi blir stadig overrasket over at folk tror sakene våre er ekte. Vi blir nok mest overrasket over at folk faktisk skriver kommentarer av typen «Hallo? Er dette seriøst? Det er jo helt sykt!» før de sjekker hva slags side vi er, eller sjekker de andre kommentarene som helt tydelig viser at det er en tulleside. Det er slett ikke vanskelig å finne ut hva 5080.no er, og jeg tror nettet har godt av litt impulskontroll, forteller han.

– Oppegående mennesker skjønte ikke spøken

Har dere noen historier fra arkivet hvor dere har tenkt at «dette kan folk umulig tro på»?

– Det gøyeste for oss er når journalister tar sakene våre for god fisk. I kjølvannet av Kon-Tiki-filmen var det mye kritikk mot at filmen fremstilte Heyerdahls kompanjong som en kjiping, noe han tydelig ikke var i det virkelige liv. Vi skrev da saken: «Film-skandale: Kon-Tiki fremstiller Thor Heyerdahl som forsker». Noe han tydelig ikke var i det virkelig liv, forteller Gaupås Johansen og fortsetter:

Det gøyeste for oss er når journalister tar sakene våre for god fisk.

– Senere fikk vi tips fra en leser om at saken hadde blitt tatt på alvor av Østlandsposten. Avisen hadde bedt Heyerdahl-instituttet kommentere flere av sitatene. Det morsomme var at instituttet var svært spake, som om de hadde ventet på disse beskyldningene. Da så mange oppegående mennesker ikke skjønte at det var en spøk, tenkte vi at vi var inne på noe. Avisen måtte senere beklage at de ikke skjønte det var satire. I tillegg ble saken «Knausgård innrømmer: – Har mest lyst å skrive blogg», referert til som en ekte sak i BA.

Elsker å lure folk

Selv om reporter Silje har dratt nytte av uskyldige nordmenn gjennom Verdens Rikeste Land sin spalte, føler hun ikke folk har blitt dummere. Likevel har hun tenkt over at folk kanskje har blitt mer rasistiske, og er mindre redd for å si nedlatende ring om folk fra andre kulturer.

Men hvorfor har hun egentlig tatt på seg denne rollen? Hun vil ikke innrømme at det har vært tvang fra programlederne Niklas Baarli, Mathias Nylenna og Sven Bisgaard Sundet, men mener det heller er fordi hun rett og slett synes det er gøy.

– Jeg elsker rett og slett å lure folk. Det har nesten blitt en sport for meg å dra det lenger og lenger og se hvor usannsynlige ting folk lar seg lure av. I tillegg er det en bra måte å dra inn nyhetssaker i programmet på uten at det blir en klassisk dagsnyttsak. Det er jo alltid en sak å lage fakenews av.

Hør hvordan lettlurte nordmenn reagerer da Silje sa at Ylvis skulle spille på månen:


Foto: Ylvis

Ylvis skal spille på månen!

– Jeg er sjokkert!

I flere år har nordmenn ledd av amerikanere som dummer seg ut. Silje mener at det norske folk ikke er langt unna å måle seg med folka fra statene.

– Helt ærlig, jeg er sjokkert! Vi er på god vei til å bli like godtroende som amerikanerne. Altså når man tror at at Ylvis skal spille konsert på månen eller at pisking blir et valgfag.

Også gutta bak 5080.no tror dumhet er ganske likt fordelt i verden. Gaupås Johansen trekker blant annet fram nyhetssaken fra VG Nett «Fikk avrevet hånd festet til ankelen» og «Mann døde i fallskjermhopp som kona vant på The Ellen Show» fra Db.no som to eksempler. Han spør: Er det rart at folk går fem på?

Det er ikke aprilspøkene som likner på vanlige nyheter, det er vanlige nyheter som likner på aprilspøker

– Vi sliter selv med å skille tull fra alvor. Og det er ikke så rart, med så mange koko-nyheter som står i avisene hver dag. 1. april er ganske illustrerende. Journalister graver jo ustanselig frem de utroligste saker om rever som blir venner med hunder, mesterskap i nakenaking og eksplosjon i niqab-bruk i Norge. Det er ikke aprilspøkene som likner på vanlige nyheter, det er vanlige nyheter som likner på aprilspøker, sier han.

Se og hør en klype utvalgte klipp fra Siljes lurerier:

Foto:  www.flickr.com-photos-anne-cathrine_nyberg-5341962197

Nå får du ikke lenger henge ribba på juletreet!


Foto: www.flickr.com-photos-pedrosimoes7-393217457-r

Demente skal sendes til Sverige for å dø!


Illustrasjon: Morten Skogly / www.flickr.com-photos-vox_efx-3002776434

Bård Ylvisåker stiller til valg som president i USA!