Saksøker Simpsons

En berg- og dalbane skaper hodebry for selskapene bak tv-serien.

The Simpsons, den kjente og kjære animerte tv-serien, er i sin 24. sesong. Serieskaper Matt Groening har hatt en eventyrlig suksess med de gule karakterene. Det som kanskje er en enda større prestasjon er at serien ikke har opplevd nevneverdige rettsaker mot seg. Men først nå, etter to dusin sesonger, opplever teamet bak Simpsons et søksmål av betydning.

Matt Groening, avbildet i februar. (Foto: NTB Scanpix, AP, Chris Pizzello)
Matt Groening, avbildet i februar. (Foto: NTB Scanpix, AP, Chris Pizzello)

Musikerforeningen American Federation of Musicians, har saksøkt Fox og NBC Universal, selskapene bak tv-serien. Årsaken til søksmålet stammer fra fornøyelsesparken på Universal Studios i Hollywood. En Simpsons-berg- og dalbane bruker musikken til tv-serien, og det liker musikerforeningen dårlig.

Se dokumentene til søksmålet her

Ønsker økonomisk oppreisning

Søksmålet har blitt meldt inn via en føderal domstol i California. Musikerforeningens påstand er at selskapene bak Simpsons har brukt musikk fra serien uten å gi beskjed.

Ifølge klagen er både Fox og Universal parter i en avtale fra 2010. Avtalen tilsier at det er begrensninger på «nye brukområder» av musikkbruk som først og fremst har blitt spilt inn for tv-programmer.

Musikerforeningen saksøker altså begge selskapene for brudd på arbeidsavtalen og ønsker økonomisk oppreisning til musikere som har vært med i innspillingsprosessen av Simpsons-musikken.

Universal benekter påstandene fra musikk-foreningen og Fox har enda ikke kommentert saken.