I kveld har det blitt arrangert fakkeltog i hele Norge til minne om ofrene og de berørte av tragedien i Oslo og på Utøya.
Rundt 20.000 møtte opp på Torget i Trondheim for å vise sin respekt. Da Åge Aleksandersen entret scenen med sin «Lys og Varme» hørte man en svak sang fra hele Torget.
Les: Legg igjen din hilsen
Les: Lyd som lindrer
«Trondheim er en liten by, og alle kjenner noen som er rammet av tragedien» – Jade T. Sæter (20)
Rørt minister
Næringsminister Trond Giske har selv tilbragt mye tid på Utøya. I sin appell skildret han hvordan ungdom fra hele landet samles med et ønske om å skape en bedre verden.
– Noen har ødelagt noe av det kjæreste og fineste som finnes, og døden har tatt livets plass. Tapperheten, solidariteten og verdigheten som disse ungdommene har vist er enormt rørende. Selv om tårene renner fra himmelen i dag, vet vi at også i fremtiden vil ungdom sitte rundt leirbålet og synge Nordahl Griegs «Til Ungdommen».
Les: Du skal kjempe, men aldri med vold
Se bilder: – Man går litt i robotmodus
Stolt
Det var en beveget, men klar nestleder i Sør-Trøndelag AUF, Audun Otterstad, som talte til de fremmøtte i Trondheim. Fredag befant han seg på Utøya. I kveld gikk han og de andre overlevende fremst i fakkeltoget.
– Vi har opplevd ondskap som ikke har livets rett. Vi har blitt straffet for å kjempe mot rasisme. Jeg er så stolt over å være i AUF. Vår evne til å bry seg om andre forsvinner aldri. I dag er hele det norske folk AUF-ere.
Medfølelse
Martin Engen, leder i Melhus AUF, mener det er viktig å stå sammen.
– Det er viktig at vi står sammen og viser medfølelse, hedrer og minner de skadde og omkomne. Sammen er vi sterke, fortalte Martin noen timer før markeringen.
Han tror det er viktig at det norske folk vender tilbake til hverdagen, og at vi ikke avlyser store arrangement som Norway Cup. Gjør vi det, så mener Martin at gjerningsmannen har vunnet.
– I dagene fremover finnes det ikke politiske partier, bare mennesker. Etterhvert som høstens valg nærmer seg vil nok de politiske skilleveggene igjen være der. Det er slik det skal være i et velfungerende demokrati. Det må vi bevare. Om ikke, så har denne grusomme mannen vunnet
Trønderne viser nestekjærlighet:
– Vi er her for å markere at vi ikke står for de handlingene som har blitt gjort. Vi vil minnes de døde, skadde og pårørende, og vi vil vise at vi ikke lar oss knekke. Vi må fortsette å leve, mener Rimmert Van Der Kooij og Kim Striberg (27)
I regnværet står en jentegjeng med fakler og venter på at toget skal gå. Helene Evjen (19) og Marthe Solstad (19) forteller med alvorlig stemme:
Jeg er her for å vise nestekjærlighet. Trondheim er en liten by, og alle kjenner noen som er rammet av tragedien. Jeg har nok sett litt for mye nyheter de siste dagene. Det er vanskelig å høre nyheten om de savnede trønderne igjen og igjen, forteller Jade T. Sæter (22)
En venn av oss er savnet. Det betyr utrolig mye å se at så mange mennesker bryr seg. Det er viktig at vi holder sammen. Det som har skjedd er forferdelig, vi kan ikke sette ord på det, forteller jentene.
Jarle Haugen (21) og Marius Andresen (20) synes det i starten var vanskelig å fatte omfanget av tragedien i Oslo og på Utøya. Først da mediene meldte om 80 omkomne sank det inn.
– Vi mener det er viktig å gjennomføre festivaler og andre arrangementer for å vise at vi står sammen, forteller guttene.
Se flere bilder fra fakkeltoget under.
Skrevet av Silje Strømmen og Maria Lindberg