Ikke gå på trynet

Ikke alle vet hvordan et skikkelig scenestup skal utføres. Lær av tabber og suksesser!

Stagediving, eller scenestuping på norsk, er en hasardiøs sport. Og det er ikke lenger forbeholdt de tøffeste av hardcorepunkerne. Alle gjør det – til og med souldivaer og popprinsesser.

Under årets Hovefestival fikk publikum overvære en scenestuping-bonanza under konserten med rapkollektivet Odd Future Wolf Gang Kill Them All – med masse crowdsurfing både fra artistene og publikum.

Les anmeldelse: Lysende fremtid

Hodgy Beats i OFWGKTA er ikke redd for å lande på publikum med ryggen først. (Foto: Kim Erlandsen, NRk P3)
Hodgy Beats i OFWGKTA er ikke redd for å lande på publikum med ryggen først. (Foto: Kim Erlandsen, NRk P3)

Men ikke alle har like stor suksess med scenestupingen sin som de gale guttene i OFWGKTA.

Det virker rett og slett som om artister og publikummere har vanskelig for å lære av tidligere tabber. Derfor har vi satt sammen en uoffisiell how to-guide til scenestuping:

DON’T: Ikke bom på publikum.

X-factor-deltaker Mo opplevde sitt eget lille scenestupmareritt på Topp 20-showet forrige uke. Det var kanskje ikke et klassisk stagedive han prøvde på da han spontant hoppet ned fra scenen, men det kan hende at resultatet hadde blitt bedre dersom han hadde kastet seg ut over publikum i stedet for å lande hardt i asfalten mellom de og scenen. For da ble i alle fall resultatet en skadet fot.

Se video her.

DO: Bli tatt imot av en tettpakket menneskemengde.

Som nevnt så kaster souldivaer seg også utfor scenekanten, og da Beyoncé spilte låta «Halo» under en konsert i London, svalestupte hun ut over publikum i svært grasiøs stil.

Et godt eksempel på hvordan det fungerer når du har en tettpakket menneskemengde foran scenen:

Lady Gaga hadde også nok folk til å ta seg imot da hun dukket opp på en Semi Precious Weapons-konsert under Lollapolooza-festivalen ifjor sommer.

Men konsekvensen av å bli tatt imot av utstrakte hender er at disse hendene benytter sjansen til å tafse. Og når man, som Gaga i dette tilfellet, bare har på seg en nettingstrømpe, så blir det kort vei til second base.

Se Gaga hoppe omtrent 0:50 uti videoen:

Tafsing opplevde også Sveriges store diva, Carola, da hun scenestupte for noen år siden. Les mer om hvorfor hun aldri hopper ut på magen igjen her.

DON’T: Ikke hopp med for lite folk foran scenen.

Scenestupkongen Iggy Pop gikk ifjor rett i gulvet fordi det ikke var nok mennesker som tok han imot. Og det førte til at han rett og slett bestemte seg for å slutte med scenestupingen.

Se hvordan det gikk under låten «I Wanna Be Your Dog» i Carnegie Hall, og legg spesielt merke til den litt røslige karen på fremste rad som vinker på Iggy, men som ikke helt klarer å ta imot:

(En annen lærepenge som kan hentes fra dette er selvfølgelig at folk må være villig til å ta deg imot. La oss kalle det et DO.)

Her i Norge har vi også et velkjent eksempel på dette med å hoppe ut blant for lite folk. Selv om det også kan hende at Mira Craigs scenestup gikk galt fordi hun rett og slett ikke så hva hun hoppet seg selv ut i.

Hardt var i alle fall det hun traff, skal man dømme ut ifra klynkene.

Et par rappere har også smertefullt fått oppleve at det ikke bør være så langt mellom publikummerne dersom man skal hoppe uti dem.

Se bare hvordan det gikk med Method Man under en Wu Tang Clan-konsert her.

Og Coolio, stakkars, mistet ikke bare verdigheten da ingen tok ham imot under en konsert i Stoke-On-Trent. Ifølge Daily Star mistet han også klokka, brillene, skoa og kjedet sitt etter at publikum robbet han fullstendig mens han lå på bakken. Og det leder naturlig over til neste scenestupadvarsel:

DON’T: Ikke ha på deg noe du er redd for å miste.

Når du kaster deg ut i en mengde med fremmede langfingra konsertgjengere, så kan hva som helst skje.

I denne videoen opplever en annen scenestuping-legende, Peter Gabriel, å komme tilbake på scenen litt mer naken enn han var før han la seg ned på publikum.

Det tidligere Genesis-medlemmet skal forøvrig være berømt for å stagedive under låten, «Lay Your Hands On Me», så kan han skylde seg selv med den låttittelen kanskje?

DO: Finn noe å holde deg fast i.

Da de engelske punkerne i Gallows gjestet Garage i fjor, så var det hyppig scenestuping fra publikum sin side. Men kanskje en litt annen variant enn den man er vant til å se. Stuperne klatret mer eller mindre i taket og utover menneskemengden – til vokalist Frank Carters store glede.

Sjekk videoen:

DON’T: Ikke få trøbbel med vaktene.

Scenestupingen kan utføres av både ivrige publikummere som tilfeldigvis klarer å karre seg opp på scenen, eller av artistene selv.

Og konsertvakter kan ofte være et problem dersom hopperen er en hvilken-som-helst, men som Pearl Jam-vokalist Eddie Vedder smertelig fikk erfare, så er det ikke hundre prosent sikkert at vaktene kjenner igjen de som har stått på scenen heller. Vedder kom nemlig i klammerier med vaktene etter et scenestup på Roskildefestivalen i 1992. I boken Pearl Jam & Eddie Vedder – None Too Fragile står det at Vedder ble banket opp da han prøvde å klatre opp på scenen etter å ha vært ute i publikum under låta «Deep».

I denne videoen ser man ikke nødvendigvis at slag blir delt ut, men den viser i hvert fall hvor forbannet Eddie Vedder ble.

NB! Scenestuping kan gå skikkelig galt:

– Norske Kim Granaas, bassist i Bløff, ble lam i ansiktet etter stagedive.

– Anti-Flag kansellerte sin Europa-turné etter at frontmannen Justin Sane brakk kragebenet etter scenestup.

– Keyboard- og kornettspiller i British Sea Power, Phil Sumner, slo seg selv bevisstløs etter et hasardiøst hopp fra en stabbel med forsterkere.

– Patrick Sherry fra Bad Beat Revenue døde etter å ha mistet grepet han hadde i lysanlegget i taket og falt i gulvet med hodet først.

En litt tryggere måte å gjøre det på viste Flaming Lips-vokalist Wayne Coyne på Øyafestivalen i fjor, da han brukte en plastball til å surfe ut på publikum:

Wayne Coyne i Flaming Lips velger en tryggere måte å legge seg oppå publikum på. (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)
Wayne Coyne i Flaming Lips velger en tryggere måte å legge seg oppå publikum på. (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)

Eller gjør som Rammstein: Seil ut i en gummibåt:

Hva er ditt favorittscenestup?
Del i kommentarfeltet!