Se Ai Weiweis metalvideo

Den verdenskjente kunstneren debuterer som metalvokalist.

Ai Weiwei i musikkvideoen "Dumbass". (Skjermdump, YouTube)
Ai Weiwei i musikkvideoen «Dumbass». (Skjermdump, YouTube)

Den politisk aktive kinesiske samtidskunstneren Ai Weiwei har sluppet en metallåt med påfølgende musikkvideo. Sporet heter «Dumbass» og videoen viser Weiwei under noe spesielle forhold i fengsel. Det er Christopher Doyle, en anerkjent australsk regissør, som står bak visualiseringen av den hardtslående sangen som du ser lengst ned i saken.

– Kinesisk metal

Mannen, som ble kåret til kunstverdenens mektigste mann i fjor av kunstmagasinet ArtReview, innrømmer at lydbildet på musikkprosjektet ble noe annerledes enn forventet.

– Etter at jeg annonserte heavy metal-prosjektet, måtte jeg finne ut av hvordan musikken faktisk er. Da jeg ble obs på det tenkte jeg «å herre, det er jo ganske annerledes», sier han etter ha forstått sammenligningsgrunnlaget.

– Med andre ord er det kinesisk heavy metal, eller kanskje Caochangdi-metal, sier han og refererer til stedet der studioet hans ligger, siteres han via The Guardian.

Vil lage kjærlighetssanger

Han annonserte prosjektet tidligere i år. I 2011 ble han satt i forvaring i 81 dager og under denne perioden blusset opp interessen for å lage musikk.

Kineseren har tidligere uttalt at han er inspirert av Sir Elton John som i 2012 dediserte en konsert i Beijing til Ai Weiwei.

Singelen er hentet fra det forestående albumet titulert Divine Comedy. Hele albumet er skrevet og fremført av 55-åringen, mens vennen Zuoxiao Zuzhou har satt sammen musikken. Utgivelsen har slippdato 22. juni – to år etter at han ble satt fri fra forvaring.

Weiwei har allerede startet på oppfølgeralbumet som har en mer romantisk setting. – Det er kjærlighetssanger til mennesker som trenger omsorg og tiltro. Denne er til barna, til Tibet, til dette landet. Mange trenger kjærlighet, sier han.

«Dumbass»: