Se First Aid Kit live hos Ruben

10. juni slipper søsterduoen albumet Stay Gold. Se dem spille live hos Ruben her.

I forrige uke var de svenske søstrene Johanna og Klara Söderberg, best kjent fra gruppa First Aid Kit, innom Ruben for å spille live fra sitt kommende album Stay Gold.

Men for å sette stemninga i studio sparket de i gang det hele med slageren «Emmylou», en låt de forteller at de har spilt i hvert fall tusen ganger.

– Vi er fortsatt glade i denne låta, men det er litt rart å høre den på radioen, selv om vi liker å spille den for publikum, sier Klara.

– Kan man bli litt lei av enkelte av låtene sine etter å ha spilt dem live ekstremt mye?

– Ja, det blir man jo, men da skriver man nye låter og lager en ny skive. Det er jo litt inspirerende når man må skrive noe nytt.

Se First Aid Kit fremføre «Emmylou» øverst i saken.

– Skal vi ha et stort gjennombrudd?

Det hele startet på YouTube i 2008 da søstrene la ut en video der de covret Fleet Foxes’ «Tiger Mountain Peasant Song». Kort tid etter fikk de enormt mye oppmerksomhet og coverlåta førte til at de fikk opptre med selveste Fleet Foxes.

Siden den gang har karrieren blomstret og de har spilt rundt om i hele verden. Nå skal de blant annet til Japan for første gang.

firstaidkit_300

– Når merket dere at dere virkelig slo igjennom? spør Ruben.

– Jeg tror det gikk veldig gradvis for oss. Men jeg husker det var ganske kult da vi skulle gjøre presse for The Lion’s Roar. Vi fikk ofte spørsmålet «hvordan kjennes det nå før det store gjennombruddet»?. Da husker jeg at jeg tenkte: «Jaha, skal vi ha et stort gjennombrudd?».

– Alle sa det, så da tenkte vi at det kanskje kom til å skje.

I løpet at de siste to årene har det skjedd mye for jentene fra Stockholm. Duoens debutalbum fikk terningkast fire av P3, før det andre albumet, The Lion’s Roar, smeltet en hel verden og fikk P3s anmelder til å trille terningkast fem. Anmelder skriver blant annet at «dette er fyrstehjelp mot januartristesse på oppimot sitt finaste».

Les også: De lagde fjorårets nordiske album

Spesiell opplevelse på Slottsfjell

I sommer skal søstrene nok en gang spille i Norge, i tillegg til at de skal turnere både i USA, Australia og Europa. Ruben spør om de har noen favorittøyeblikk fra tida i First Aid Kit – de trekker blant annet fram da de spilte på Slottsfjell.

– Det har vært veldig mange fine øyeblikk, ett av dem da vi spilte på Slottsfjell for første gang. Da kom det en naken mann opp på scenen og danset bak oss, noe som var litt spesielt, forteller Johanna.

– Det var også da morfar var blant publikum. Han er prest og hadde ikke sett oss spille på en festival før, jeg tror kanskje han fikk et litt feil inntrykk av hvordan det egentlig er, legger Klara til.

Hør hele intervjuet med First Aid Kit her.

Etter stor suksess med EP og to album er de nå klare for å slippe sitt tredje album, Stay Gold.

– Alle låtene på den nye skiva er ganske ulike. «My Silver Lining» føles ut som en bra førstelåt, i tillegg er det flere nye elementer som blant annet strykere som tar stor plass på albumet.

– Hvorfor ville dere gjøre det større denne gangen?

– Vi har ikke gjort det større, bare for å gjøre det større. Men vi tenkte at nå kan vi gjøre akkurat hva vi vil. Det passet veldig bra og det tilførte noe emosjonelt til plata.

Se First Aid Kit fremføre «My Silver Lining» her: