Se hva Faten stemte!

Etter flere uker med intens jakt på sitt parti har Faten endelig bestemt seg: SV får stemmen hennes ved Stortingsvalget 2017.

– Shit man, jeg kan ikke det her. Faen ass. Jeg får panikk!
 
Programleder Faten Mahdi Al-Hussaini står i et stemmeavlukke i Rådhuset og banner for seg selv.

Gjennom tv-programmet «Faten tar Valget» har hun tatt et dypdykk i fire ulike politiske temaer, intervjuet partiledere fra alle de ni største partiene, og hatt flere samtaler med NRKs politiske journalist Fredrik Solvang. Men det har visst ikke gjort valget noe enklere for henne.

– Ååååå… Jeg vil ikke stemme, kan vi gå tilbake? Det programmet har gjort det så vanskelig for meg å velge akkurat nå.

 

<3 eller hodet?

Krangling og avbrytelser har vært gjengangere i årets valgkamp, og mange unge velgere er like forvirret og usikre på hva de skal stemme i dag som da valgkampen begynte for flere uker siden. Skal man stemme med hjertet? Hodet? Stemme basert på en enkelt sak? Eller skal man stemme basert på en hel politisk plattform? Hvem kommer til å samarbeide etter valget? Spørsmålene er mange, og viktige. Det er ikke rart at Faten er usikker.

– Jeg begynner å bli skikkelig nervøs, og jeg vet at folk følger med. Skal jeg følge hjertet mitt eller skal jeg stemme taktisk? Det er skikkelig vanskelig. Magefølelsen min sier at jeg bare skal stemme på det jeg vil, på noe som jeg mener er viktig.

 

De gamle bestemmer for mye

Det var i snitt bare 66 % av unge mellom 18 og 29 som stemte ved forrige stortingsvalg. Selv om det var en økning fra 2009 er det fortsatt ikke godt nok. Over 83 % av de mellom 40 og 79 stemte. Det betyr at de får bestemme over fremtiden de unge må leve i.

 
Faten tror mange unge ikke stemmer fordi de sliter med å finne ut hvilket parti som er riktig for dem:
 
– Jeg tror det er mange unge som ikke stemmer fordi de tenker at de må finne et perfekt parti. Man tenker at man må være enig med partiet på alle punkter for å stemme på dem, men er det en ting jeg har lært på denne reisen så er det at du aldri kan være hundre prosent enig med et parti. Men det finnes noen partier man er mer enig med enn andre. De må man stemme på.

 

Valgets kval

Tilbake i valglokalet står Faten fortsatt og banner. For fire år siden stemte hun på Høyre, men i år er hun veldig usikker.

– Det var skikkelig vanskelig. Jeg ble der lenge. Jeg sto der med to ulike sedler og visste ikke hvilket parti jeg kom til å ende opp på. Til slutt fulgte jeg hjerte og stemte på SV. De bryr seg om klima, integrering, er imot NATO. Altså, de kunne kanskje hatt en litt bedre integreringspolitikk, men den er ikke så dårlig. Og Lysbakken har lovet å tråkke på litt flere tær fremover. Det er bra.

Det ble til slutt en enkeltsak som avgjorde valget for henne:

– Jeg skulle gjerne også ha stemt Venstre, men det er avgjørende for meg om man er for eller mot NATO, og de er for NATO, så det var veldig vanskelig. Men utenom det så digger jeg hele partiet.

En lang reise gjennom norsk politikk er ved veis ende for P3-programlederen:

– Jeg er letta fordi jeg har brukt stemmeretten min. Tenker bare : Lykke til Norge! Enkelt og greit. Uansett hvem som vinner i år tror jeg vi trenger en del hell og lykke.
 
 
 

Faten Mahdi Al-Hussaini og SVs Audun Lysbakken. FOTO: NRK/Christian Breidlid
Faten Mahdi Al-Hussaini og SVs Audun Lysbakken. FOTO: NRK/Christian Breidlid