Sei Selina manglet forbilder i musikknorge – nå vil hun fylle det tomrommet

– Vi skylder faktisk dritmange jenter med flerkulturell bakgrunn litt eksponering og noe å kjenne seg igjen i, sier «Månedens urørt» Sei Selina (22).

– Vi vet jo at vi trenger mer «pussy power». Kulturen jeg bringer er ny. Perspektivet jeg bringer er nytt.

Ordene kommer fra Sei Selina (22), som akkurat har blitt kåret til «Månedens urørt» i februar. Urørt er P3s plattform for de ferskeste artistene i Norge, og hver måned trekkes det frem en artist som det norske publikumet bør bli enda bedre kjent med.

– Med et tydelig uttrykk, solide tekster og inspirasjon fra vest-afrikansk musikk, leverer Sei Selina en energiboost av en låt i «R.I.P in real life». Dette er et navn det er verdt å merke seg for fremtidig pop og R&B, sier Urørt-sjef Nina Gjertsen.

Savnet et større perspektiv

Sei Selina vokste opp i det hun selv kaller et «blendahvitt» samfunn i Bærum, med en pappa fra Sierra Leone, en norsk mamma og to eldre brødre. Hun beskriver et musikalsk hjem med høyt volum sterkt preget av vest-afrikansk kultur. Instrumenter og kostymer lå slengt rundt i huset, hjemmet hadde høyt volum og vinylspilleren spilte Michael Jackson, Sam Cooke, Aretha Franklin og gospelmusikk.

– Du må bare elske det du gjør.

Samtidig som musikk var en stor del av hjemmet hun kom fra, manglet Sei Selina norske kvinnelige, musikalske forbilder med flerkulturell bakgrunn å se opp til som liten.

– Jeg tror det hadde det gjort meg mer sikker. Jeg likte å tro at jeg at jeg var sikker på identiteten min, men det har vært viktig for meg å innrømme nå i ettertid, hvor mye rasisme det egentlig var. Og hvor usikker jeg ble rundt identitet, seksualitet, det å være mørk, å være kvinne. Jeg manglet noen som kunne synge om disse tingene.

Har alltid stått opp for seg selv

Det verste hun kunne oppleve var rasisme og sexisme. Hun beskriver det som en slags kløe på huden. Men Sei Selina har alltid stått opp for seg selv og andre. Om hun så eller opplevde noe, fikk de høre det. Nå vil hun bruke disse erfaringene i musikken.

– Vi skylder faktisk dritmange jenter med flerkulturell bakgrunn litt eksponering og noe å kjenne seg igjen i, sier hun.

Sei Selina spilte sin første konsert på Vill Vill Vest-festivalen i Bergen i høst. Foto: Amanda Iversen Orlich for Bergens Tidende.

Farens bakgrunn har inspirert henne til å jobbe hardt for det hun har lyst til å bli.

– Han kom fra det stereotypiske bildet vi i vesten har av Afrika. Fra å bo i en stråhytte i jungelen, til å leve her i Norge som arkitekt. Han har jobbet hardt for alt han eier. Hvis jeg jobber 20 % av det, så kan jeg gjøre og bli hva som helst – fordi jeg er født privilegert her i Norge.

– Det finnes ingen oppskrift på hvordan man skal lykkes i dette, du må bare elske det du gjør og ha en gjennomføringskraft.

Spiller på Bylarm

I 2018 debuterte hun med låta «Young Samurai» og allerede da gikk stjerneskudd-alarmen hos flere norske musikksteder. Da hun spilte sin første konsert på Vill vill vest i 2019, ble hun hyllet av Bergens Tidende, som blant annet skrev at hun antagelig blir en av Norges største stjerner innen få år.

Alt avhenger av henne selv framover.

Nå er hun tilbake med «R.I.P in real life». I slutten av måneden spiller hun sin andre konsert noen sinne på bransjefestivalen Bylarm i Oslo, på P3s egen scene. Potensielt kan en opptreden på Bylarm føre til interesse fra plateselskap og nye festivalbookinger om man klarer å overbevise.

Festivalens programsjef Joakim Haugland beskriver Sei Selina som en av de få utvalgte og at man bør følge med på henne fremover.

– Hun er en av 22 artister som ble plukket ut av 1000 innsendte demoer. Det er med andre ord et nåløye. Kommer man gjennom det får man fokus og oppmerksomhet, og om det brukes bra kan alt ligge til rette for en karriere innen musikken. Alt avhenger av henne selv framover.

Punkbandet Daufødt var «Månedens urørt» i januar. De skriver sinte tekster om Kristiansand, elsker å brøle folk i trynet og drømmer om å fylle Oslo Spektrum. Bli bedre kjent med dem her!

LES MER: