– Skuffende lite narkotika

Det er mer dop på kjendisfester enn under Sensation, mener P3s musikksjef.

KOMMENTAR:

Wolfgang Wee. (Foto: Glenn Karlsen)
Wolfgang Wee. (Foto: Glenn Karlsen)

På fredag kunne man lese på VG nett at politiet i Asker og Bærum fryktet et narkorush til Telenor Arena, hvor verdens største klubbkonsept Sensation inviterte til hvitkledd fest med verdens mest populære DJs. Klok av erfaring fra Extrema Outdoor på Kalvøya i fjor sommer, uttalte politioverbetjent Thor Arne Bakken at politiet ville være sterkt tilstedeværende på arrangementet, med over tjue uniformer og x antall undercover dopingjegere.

Propaganda

Og hvilket dophelvete det skulle bli, da det skulle vise seg at godt over sytti mennesker ble pågrepet for bruk eller besittelse av narkotika i løpet av kvelden. Noen få havnet til og med på legevakten. Nettavisene kastet seg på saken, og av de store aktørene var det Dagbladet som kjørte hardest på propagandaoppslagene, med toppsak og bilde av en gutt som blir båret ut av tre vakter. Hva som er så sjokkerende og sensasjonelt med at 0,3% av et publikum på 22.000 mennesker blir tatt for narkotika er vanskelig å forstå når man setter det i riktig sammenheng.

Montro hva statistikken ville vært hvis den samme politistyrken ble brukt til å ta stikkprøver av nesebor og øyeepler på en tilfeldig lørdag på Solli Plass, på en gjennomsnittelig kjendisfest, på en hiphopkonsert i Bergen eller en av de store sommerfestivalene rundt omkring i Norge. Sannsynligvis godt over 0,3%.

Partydopet flommet

Men det er ikke første gang pressen kaster seg over klubbrelaterte arrangementer med saftige overskrifter som får foreldre til å sette kaffen i halsen. På Extrema Outdoor i fjor, skrev Dagbladet at partydopet flommet på den grønne øya i Bærum. Ti ble pågrepet og 58 fikk forelegg for dop. 68 av 10.000 mennesker. 0,68%.

At det var 21.930 mennesker på Sensation på lørdag, og 9932 mennesker på Extrema Outdoor som koste seg på festival i fjor, uten å komme i klammeri med politiet, uten å havne på legevakten, uten å kjøpe paracettabletter fra tvilsomme østeuropeere, uten å bli voldtatt og uten å bli knivstukket, ser ikke ut til å være verken interessant eller oppstiktsvekkende for nyhetsredaksjonen i db.no, vg.no eller nrk.no.

White trash

I stedenfor å rette søkelyset mot hvilke rare mennesker som reiser flere mil for å frivillig kle seg i hvite klær, male seg i ansiktet, ødelegge håret sitt, bruke flere dager på å planlegge et kostyme og danse til svevende house og monotone technorytmer i sju timer, velger heller norsk presse stadig å påpeke at en promille av gjestene til disse arrangementene ikke greier å ha det moro med lovlige rusmidler.

To be continued

Det er ingen tvil om at politiets tilstedeværelse på slike arrangementer er uunnværlig, og at det er viktig at pressen skriver om kritikkverdige forhold rundt slike arrangementer, men at propagandaen rundt klubbmusikk, klubbmiljøer og store elektroniske musikkfestivaler får leve videre, kan bare bety at det må være en enorm distanse mellom virkeligheten og hva sensasjonskåte DB-journalister og fordomsfulle politioverbetjenter vil ha det til.

Da må det være en skuffelse for begge parter at narkorushet på Sensation uteble, og at disse partydopbefengte festivalene sannsynligvis får fortsette neste år.

Wolfgang Wee (fungerende musikksjef P3)
Wolfgang.wee@nrk.no