Sex, drugs and…?

Viktigere med sex, dop og alkohol enn musikk på festival.

For snart et år siden var vi med på å fyre opp under en debatt om folks intensjoner ved å gå på festival.

I sin kommentar skreiv Marius Asp at «en overveldende andel av publikumsmassen driter i hva som til enhver tid måtte utspille seg på de ulike scenene. Det er campen, handlegaten og de seine, tettpakkede stekekveldene festivalen dreier seg om».

Publikum på festival er overraskende lite opptatt av musikken. Her et par i het omfavnelse på Glastonbury i 2011. Foto: NTB Scanpix / Cathal McNaughton, Reuters.
Publikum på festival er overraskende lite opptatt av musikken. Her et par i het omfavnelse på Glastonbury i 2011. Foto: NTB Scanpix / Cathal McNaughton, Reuters.

45 prosent på grunn av musikken

I det årets festivalsesong er i ferd med å begynne, bekrefter en ny undersøkelse gjennomført av MSN.co.uk dette inntrykket. Tallene forteller at den gjennomsnittlige britiske festivalgjesten er vel så opptatt av å drikke seg full, dope seg og å ha tilfeldig sex, som av å få se konserter.

Studien ble gjennomført ved å spørre omkring 2000 mennesker om deres festival-vaner, og er i musikkens navn relativt nedslående lesning. Bare 45 prosent av de spurte sier at de drar på festival på grunn av musikken, skriver Daily Mail.

25 prosent av de spurte sier at de har tilfeldig sex på festivalene, 21 prosent sier de bruker narkotiske stoffer og 13 prosent sier de har vært involvert i slåsskamper.

Ikke bare de yngste

Så skulle man i utgangspunktet kanskje tro at dette var en oppførsel som var forbeholdt de yngre besøkende på festivaler. Men det viser seg at man også blant de godt voksne besøkende (45 til 54) finner at musikken ikke nødvendigvis er hovedfokuset på festival.

Ni prosent av disse innrømmet å ha prøvd ulovlige stoffer, mens 20 prosent sier de drakk seg overstadig berusa og 10 prosent skal ha hatt sex med ukjente folk. Enkelte innrømmet til og med at de hadde satt fyr på andre folks telt.

Hele 47 prosent av de spurte sier at de har gjort ting på festival som de aldri engang ville vurdert å gjøre i andre sammenhenger. For aldersgruppa 24 til 44 er denne prosentandelen oppe i 50.

– Man lar normal atferd fare

Festivalekspert George McKay, professor i kulturstudier ved universitetet i Salford, sier at det er vår «menneskelige natur» å slippe hemningene på festival.

– Festivaler er dypt forankret i karnevaltradisjonen, som der man lar hverdagslige forventninger til normal atferd fare.

Professoren forteller om gamle tradisjoner der man under karnevalet hadde egne folk til å følge med på de hedonistiske festene.

–  Denne typen atferd fant man igjen i de tidligste musikkfestivalene på 60-tallet der man endte opp med slåsskamper mellom de som var fans av moderne jazz og de som likte mer tradisjonell jazz, forteller professoren.

– Denne undersøkelsen viser at moderne festivalgjester ganske enkelt fortsetter denne gamle tradisjonen.