Milja trodde hun måtte flytte fra Stavanger til Oslo for å starte med musikk
… men det viste seg å være motsatt.
Likevel vurderer hun igjen å forlate oljebyen til fordel for tigerstaden.
– Siddisene er kanskje mer interessert i å høre på andre ting?
Da Milja Jørgensen var ferdig på folkehøyskole som 20-åring, var planen klar: flytte til Oslo og satse på musikk.
Men det bor nesten fem ganger så mange i hovedstaden som i hjemkommunen Stavanger, og overgangen ble stor.
– Jeg flyttet til Oslo for å komme i gang med musikken og få kontakter. Men jeg ble veldig usikker på meg selv i ny by. Jeg turte ikke å ta plass.
Da hun heller ikke kom inn på musikkstudier på Westerdals, forsvant motivasjonen. Etter et år i hovedstaden vendte hun nesen hjem til Stavanger igjen og begynte å jobbe på restaurant.
Etter hvert fant likevel Milja veien tilbake til studioet, og nå er hun endelig klar for igjen å satse på musikken. Hun har sluppet to låter, har blitt spilt på radio og er «Månedens Urørt» i juni.
Men nå som ballen endelig har begynt å rulle, vurderer artisten nok en gang å forlate byen hun elsker.
Må man bo i Oslo for å bli popstjerne?
Ferdig som «studiorotte»
– Det var på denne baren jeg fikk ideen til artistnavnet Milja and The Milky Way. Det var også her jeg traff samboeren min!
Entusiastisk viser 26-åringen oss baren «Gnu» i Stavanger sentrum. Kjærligheten artisten har til hjembyen, er som en mors kjærlighet til sitt barn.
Vi beveger oss opp mot Byparken for å ta litt bilder, og plutselig skvetter Milja og strekker forbauset hendene opp som en som lurer på om det er regn i lufta. Men til tross for at vi er på Vestlandet, så er ikke dette regn.
Vi skjønner at en fugl har gjort sitt fornødende over oss, og både kameraet vårt og deler av håret til Milja har fått det hvite gullet på seg.
Men når Milja viser oss Stavanger, kan heller ikke litt bæsj legge en demper på stemningen. Dette mener rogalendingen nemlig betyr flaks, og det spørs om det ikke var nettopp det hun hadde da hun som 21-åring flyttet hjemover.
For samtidig som Milja forlot én by, forlot Jon Roaldsnes en annen. Den tidligere klassekameraten fra musikklinja på videregående hadde studert musikkproduksjon i Trondheim, og ønsket nå å samarbeide med lokale artister for å løfte Stavanger som en musikkby.
Dette lokket Milja inn i studio igjen. Og etter fem år som det hun beskriver som «studiorotte», hvor fokuset har vært på å finne sin eget sound, ble hun endelig klar for å slippe musikken offentlig sist høst.
Hva liker en siddis?
I likhet med Jon vil også Milja at Stavanger skal være en sterk musikkby. Men er den ikke det allerede?
Kvelertak? Skambankt? Kaizers? Holder ikke det for å kalle seg en musikkby nå, liksom?
Jo da, og Milja er helt enig i det. Det er nettopp slike band som gjør at hun er så stolt over hjembyen sin.
– Men jeg savner mer damer og pop! Noe litt annet enn rock. Det er det som gjør at jeg kunne vurdert å dra ut av byen igjen, forteller hun mens vi vandrer på brosteinen gjennom Fargegaten.
Milja driver stort sett med americana-inspirert pop. Artistnavnet Milja and the Milky Way kan kanskje antyde at hun har et band i ryggen som kaller seg «The Milky Way». Men enn så lenge er det bare 26-åringen og produsenten Jon. Hun holder for tiden på med å sette sammen et fast band.
Og det er i utgangspunktet ikke valgmulighetene det står på.
– De fleste musikerne her i byen spiller jo i mange band, det er typisk for Stavanger at alle har 4–5 band. Men det er for det meste rock det går i. Sånn sett kan jo det å spille med meg være en god utfordring for noen av dem.
Planen er altså å få på plass et band og gi ut mer musikk. Planen er også å bli i oljebyen enn så lenge. Musikk kan som kjent lages fra hvor som helst, og hun ønsker ikke å forlate hjembyen dersom det kan unngås.
– Men det er kanskje flere muligheter for min type musikk i Oslo? Det kan jeg se på Spotify også, jeg har mange flere lyttere i Oslo enn i Stavanger. Det er derfor jeg har begynt å tenke litt på det.
– Selv om det absolutt er backing fra folk her, så er kanskje siddisene mer interessert i å høre på andre ting?
Fordeler og ulemper
Milja er langt fra den første Stavanger-artisten til å stille seg selv disse spørsmålene. Rapperen Izabell har gitt ut musikk fra hjembyen siden 2014, men er fremdeles usikker på hva som er det lureste.
– Plutselig flytter jeg til Oslo i morgen, haha, sier Izabell.
33-åringen flyttet faktisk fra Oslo til Stavanger da hun signerte med Universal. Hun ønsket å bygge sin egen sound i hjembyen og skape et sterkt musikkmiljø. Når hun ser tilbake på karrieren sin så langt, lander hun på at dette valget har bragt med seg både fordeler og ulemper.
Hun sitter rett og slett ikke på noe fasitsvar rundt hva Milja burde gjøre.
– En utfordring hvis man bor i Oslo kan være at man kopierer sounden til dem rundt seg og mister det særegne. Men samtidig har jeg ofte tenkt «fack, hvorfor har jeg gjort det vanskelig for meg selv med å ikke bo i Oslo».
Selv om det er flere artister om beinet i Oslo, er det også flere produsenter og scener man kan bruke.
En annen ulempe med å ikke bo i hovedstaden som Izabell har kjent på, er mangelen på networking. I Stavanger møter man ikke de som lager de største spillelistene på Spotify og radio i barkøen.
– Men samtidig: I den tiden vi lever i nå kan man få det til fra overalt. Det viktigste er at man gir ut nok musikk, og bra musikk.
En Stavanger-bølge?
Etter en kaffe på platebutikken Blåveis, hvor Milja både slår av en prat med butikksjefen og andre musikere, vender vi nesa mot musikkstudioet hvor Jon og Milja jobber.
En kort togtur til Øksnavadporten utenfor Stavanger, og vips så er vi omgitt av grønne og skogfylte daler.
Her møter vi Jon i studioet han har laget i kjelleren til barndomshjemmet sitt. Det er her han vil bygge opp et godt rykte, både for seg selv og hjembyen.
– Jeg liker at det er litt roligere her. Jeg føler jeg får mer ro og space til å gjøre ting i mitt eget tempo, enn jeg kanskje hadde fått et annet sted. Og hvis jeg kan være med på å dra Stavanger opp som en musikkby, så er det veldig givende, forteller produsenten.
Det var også her Milja spilte inn låta som har gjort henne til «Månedens Urørt» i juni, «Maybe I’m the Problem».
Og kanskje er låta starten på en americana-sound som vil kjennetegne popen i oljebyen.
Milja håper i hvert fall flere artister innenfor pop-segmentet vil finne veien til det hjemmelagde studioet under jorda på Øksnavad.
Som en surfer ved strendene på Jæren håper hun det kan komme en god bølge nå.
– Det var jo en periode alt innenfor populærmusikk skjedde i Bergen. Det hadde vært kult hvis det kunne skje i Stavanger også. Byen fortjener en slags renessanse nå.
MER OM «URØRT»: