Det finnes en stadig pågående debatt rundt hvorvidt piratkopiering og ulovlig fildeling skader den digitale omsetninga av musikk. Nå er det kommet en ny rapport som støtter de som hevder at den ulovlige fildelinga kun er til det gode.
- Les også: Napster som lovlig tjeneste i 2000?
«Ikke substitutt»
Undersøkelsen, som er gjort på oppdrag av EU, har sett på hva 16.000 internettbrukere i fem europiske land faktisk gjør på sine datamaskiner, melder Billboard.
Rapporten hevder blant annet at «internettbrukere ser ikke på ulovlig nedlasting som substitutt for lovlig digital musikk».
Den konkluderer også blant annet med at mesteparten av musikken som lastes ned ulovlig, uansett aldri ville blitt kjøpt lovlig. Dersom man hadde fjerna ulovlig nedlasting totalt mener de at bruken av de lovlige tjenestene kun ville økt med to prosent.
«Lite trolig at det skader»
Gjennom sine undersøkelser har forskerne blant annet funnet ut at en 10 prosents økning av klikk på nettsider med ulovlig innhold fører til 0,2 prosents økning i klikk på sider med lovlig innhold. 10 prosents økning i klikk på lovlige strømmetjenester fører til 0,7 prosents økning i bruk av nettsider for lovlig nedlasting.
«Selv om det er brudd på opphavsretten er det lite trolig at det skader den totale digitale omsetninga», heter det. Men i rapporten understrekes det også at nettpiratene har skylda for den store nedgangen i salg av fysiske produkter.
«Bør ikke sees på som et stort problem»
Konklusjonene i rapporten skal samsvare med to liknende undersøkelser som også hevder at ulovlig nedlasting har liten eller ingen påvirkning på det digitale salget.
- Les også: Musikk blir lasta ned mest
Det kommer også ifølge MusicAlly påstander som at «den digitale piratvirksomheten ikke bør sees på som et stort problem for dem med opphavsrett i den digitale tidsalder» og at «nye kanaler for bruk av musikk som strømmetjenester vil påvirke opphavsrettshaverne positivt». Utsagn som trolig vil skape debatt.
Hele rapporten er blitt lasta opp til Scribd av TorrentFreak og kan leses her: