Skrev sanger i skjul

Aurora Aksnes (17) begynte å skrive sanger da hun var ni. Nå er poptalentet Ukas Urørt.

– Jeg skrev den da jeg var 15 år, og spilte den inn da jeg var 16.

– Den handler om en jente som skal ut på en reise. En ytre og en indre reise. Om skuffelse og håp. Jeg liker at lyttere selv kan tolke historiene jeg forteller. Det gir større plass til fantasien, sier Aurora Aksnes om «Awakening», som hun er Ukas Urørt med.

Den nå 17 år gamle bergenseren var en av artistene som fikk mest positivt oppmerksomhet på musikkfestivalen by:Larm, med strålende anmeldelser og varme ord fra publikum. Aksnes sier det var et klart karrierehøydepunkt.

– Det var magisk. Jeg har aldri opplevd å synge foran et publikum som faktisk er der for meg før. Det er den vakreste følelsen noensinne, sier hun.

P3 Urørt mener:

Hun er kun 17 år, men allerede en karakteristisk låtskriver. Aurora Aksnes’ lek med piano, elektronikk og stemmebruk trollbinder oss, og viser at dette er en artist som er i ferd med å katapultere ut av startgropa.

Profil: Aurora Aksnes på Urørt.

Aurora Aksnes har også med seg et band, bestående av Odd Martin Skålnes på bass, Silja Dyngeland på piano og Magnus Skylstad på trommer.

Når og hvordan startet du å lage musikk?

– Det var vel på rommet mitt, det – jeg var omtrent ni år. Ingen andre visste at jeg skrev sanger, jeg tror jeg først fortalte det til familien min da jeg var 13.

Hvorfor har du valgt å bruke ditt eget navn som artistnavn?

– Jeg vil ikke velge å hete noe annet. Kanskje jeg erstatter «Aksnes» med noe annet, men Aurora vil jeg beholde. Aurora betyr også nordlys på latin, og jeg elsker å hete noe som kan bety noe så vakkert! Nordlys er magisk, og jeg tror det er noe jeg vil bruke senere i karrieren.

Mitt største fokus er alltid følelsene

Hvordan går du frem når du lager musikken?

– Sangene er alltid inspirert av livet. Mitt eget, og livene jeg ser andre folk leve rundt meg! Så det dukker ofte opp temaer først, som jeg bestemmer meg for å skrive om. Andre ganger er det en melodi som dukker opp først. Det varierer. Men jeg skriver nesten alle sangene mine ved pianoet i stuen. Der har jeg så god utsikt til sjøen.

Hvordan vil du selv beskrive musikken du lager? Hva er karakteristisk?

– Mitt største fokus er alltid følelsene i musikken. Så jeg håper i alle fall folk føler mye når de hører meg synge. Akkurat nå er vel musikken innenfor en slags» eksperimentell-elektronisk-pop-sjanger». Jeg liker veldig godt rare lyder, rar stemning er alltid bra.

Hva gjør du til vanlig?

– Jeg tenker mye, fantaserer mye og grubler mye.

Hva er dine inspirasjonskilder?

– Bob Dylan vil alltid være en veldig stor inspirasjon. Jeg vet musikken min er ganske langt i fra samme stil, men han er fortsatt min største inspirasjon. Han skriver så flotte tekster, han er en poet.

Om Bob Dylan viste seg blant publikum hadde det vært supert

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen du har vært borti?

– Jeg snubler masse, så det kommer sikkert en del slike stønt i fremtiden.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?

– Skrive masse magisk musikk, finne de beste historiene og skrive sanger om de! Opptre, leve og holde meg selv kreativ! Plate kommer også etterhvert.

Har du andre favoritter på Urørt?

Maylen Rusti synes jeg er veldig flink! Hun jobber også med samme management som meg. Har sett henne live en gang, det var utrolig flott! Er også veldig fan av sangen «I spy» av Mikhael Paskalev som har vært så populær. Der er så utrolig mange flinke folk, håper verden har plass til en til – jeg er ikke så stor.

Hvordan ser drømmegigen ut?

– Fullstappet med folk. De er nærme nok til at jeg kan se noen av ansiktene. Og alle koser seg. Magisk stemning er det også. Om Bob Dylan viste seg å være blant publikum hadde det også vært supert!

Nevn en konkret låt du har blitt inspirert av. Hvorfor?

– «Mr. Tambourine Man» av Bob Dylan, hørte den ofte i huset da jeg var liten. Den har vært med meg på reisen gjennom livet til nå. Og da jeg ble eldre forstod jeg også hva den egentlig handler om, så den ble alltid en spennende låt, en med overraskelser!

Når hører du ikke på musikk?

– Når jeg selv lager musikk.

Når danser du? Hva skal til for å få deg ut på gulvet?

– Ikke så mye! Jeg elsker å danse, det får meg til å føle meg levende! Og den følelsen liker jeg godt. Har danset i omtrent ni år, men når jeg virkelig danser, glemmer jeg alt jeg har lært og lar følelsen ta over!

Hva er ditt første musikalske minne?

– Da jeg var tre pleide jeg å synge Titanic- sangen på en spiss sten i hagen til naboen min. Jeg stod og danset og sang og jeg kunne godt se at de så på meg fra vinduet sitt. Jeg gjorde det nesten hver dag, som en liten turné på naboen sin stein.

Hvordan skjønte du at du ville drive med musikk?

– Da jeg begynte å skrive låter. Jeg skjønte hvor gøy det var å skrive sanger, og hvor viktig musikk faktisk er for de fleste av oss! Jeg ville være en del av dette. Og nå vil jeg det enda mer enn noen gang.

Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.