– Det er noen som sliter med «small talk», og ofte er det akkurat småprating man må begynne med for å skaffe nye relasjoner, sier Kristin Fredriksen, helsesøster i Sit, Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.
I Sit sine lokaler på campus kan studenter komme for å blant annet snakke om utfordringer i studiehverdagen. Ofte starter Kristin med å kartlegge hvilke behov og forventninger studenten har. Noen kan ha urealistiske forventninger om hvor lett de vil få seg venner.
Les også: 10 tips til studenter i ny by
– Vi bruker å snakke med studentene om hvordan man tar kontakt og hvordan man fører en samtale videre. En samtale trenger ikke å være fullstendig hver gang, det viktigste er at man har fått den første kontakten og dermed har et navn og et ansikt til neste gang, sier Kristin, som ofte anbefaler nye studenter å gå ut av komfortsonen og ta kontakt med folk de synes ser hyggelige ut.
Sosial uten alkohol
Maren Rotmo (26) og Isabelle Aimee Gabarro (24) jobber med pilotprosjektet «God start» ved NTNU i Trondheim. Et prosjekt som skal hjelpe studenter til å få en god start på et nytt sted, og sørge for at de har møteplasser der de kan bli kjent med nye mennesker. Maren og Isabelle husker godt hvordan det var å være førstegangsstudent.
– Jeg kunne ønske jeg hadde blitt med på flere aktiviteter i fadderuka som ikke innebar alkohol, sier Maren.
Selv om det for mange hjelper å ha en øl i hånda når man skal bli kjent med nye mennesker, mener Maren at man har godt av å utfordre seg selv.
– Ikke bruk fadderuka kun til festing, bli med på aktiviteter som skjer på dagen; bowling, kafé, gå tur i marka eller sitte i parken, anbefaler hun.
Isabelle var rask til å engasjere seg da hun var ny student, blant annet i studentpolitikken.
– Da kom jeg lett i kontakt med folk. Det finnes mange ulike studentråd, linjeforeninger, klubber og lignende man kan bli med i, sier Isabelle.
1. Bruk fadderuka
Fadderuka er en perfekt anledning til å møte andre studenter som er i akkurat samme situasjon som deg selv – på leting etter studievenner! ? ? Sørg for å være aktiv og bli med på aktivitetene som arrangeres – ikke bare de som inneholder festing. ??
2. Si «hei!»
Hadde du syntes det hadde vært fælt om noen kom bort og sa «hei» til deg? Mest sannsynlig ikke. ?? De fleste er nok, i likhet med deg, interessert i å bli kjent med sine medstudenter, men én må faktisk være den som tar initiativ til kontakt. Kom deg ut av komfortsonen og ta kontakt. ?
3. Finn folk i forelesningssalen
Se deg om i forelesningssalen og sett deg sammen med noen du synes ser hyggelig ut. ? ? Sett deg som mål å starte en samtale når den første pausen kommer.
4. Ikke gi opp etter fadderuka
Møtte du ikke drømmevennene i faddergruppa? ? Ikke gi opp av den grunn. Oppstarten på nytt studie varer mye lenger enn to uker, og du har fortsatt god tid til å bli kjent med medstudentene dine. ☺️
5. Bruk interessene dine
Bli med på en aktivitet du synes er gøy! ⛹️ ? Meld deg inn i en sportsklubb, klubbstyre, studentpolitikk, teaterlag eller en av de mange klubbene som finnes på studenthusene. ?? Kanskje er dette tida for å prøve noe helt nytt også?
6. Bruk sosiale medier
Legg fra deg all skam, og legg heller til folk du hilser på og synes virker hyggelige på Facebook! ? Dersom du synes det er skummelt å spørre noen om dere skal finne på noe ansikt til ansikt, kan du heller sende en melding!?