Slik snakker du med barna om Tropical house

Med stadig mer tropisk musikk i mediebildet er det bare naturlig at barna stiller spørsmål. Slik kan familien best håndtere Tropical house.

Det er naivt å tro at barn bare registrerer den musikken som er ment for dem. Musikklandskapet renner over av sterke inntrykk, som også de aller yngste blir utsatt for på dagsbasis.

Dagens offentlighet er spesielt dominert av én musikksjanger: Tropical house. Her hjemme flagges det tropiske flagget høyest av Kygo, som nylig ble bekreftet som headliner til neste års Findings. Kygo er kanskje best kjent under sitt fulle artistnavn: Bergensgutten Kygo (24) (eller Kyrre Gørvell-Dahl, som han egentlig heter).

En annen sjangerrepresentant som ofte dukker opp i mediebildet er Matoma, for eksempel i saken «Matoma fra Flisa får hele USA til å svinge».

Tropical house dekkes av journalister verden over, og føles som en uungåelig del av nyhetstrømmen.

Dette får barna med seg.

(Saka held fram under biletet)

Bergensgutten Kygo (24) (eller Kyrre Gørvell-Dahl, han egentlig heter). Skjermdump, NRK Dagsrevyen
Bergensgutten Kygo (24). Skjermdump, NRK Dagsrevyen

Når datteren deres lener seg over middagsbordet og spør «mamma, hva er et panfløytesample?», er det derfor viktig ikke å sette tortillaen i halsen. Kanskje har hun funnet bilder fra Palmesus på rommet til storebroren. Kanskje har hun sett Matoma rulle over VGs forside på en laptop som noen glemte å lukke.

Barn er nysgjerrige, det er helt naturlig at de stiller spørsmål.

Slik snakker dere om Tropical house:

Inntrykkene fordøyer dere best i pedagogisk fellesskap med familien. Ta dere god tid når dere går gjennom rådene under.

1. Anerkjenn at det finnes

Det aller første dere som foreldre må innrømme, er at Tropical house er en del av kulturen vår. Vi har selv vært med på å skape det. Dette kan være en sårt å grave i – også overfor oss selv – så her er det viktig å finne en samtaleform med barnet som er i balansepunktet mellom ærlig og omsorgsfull.

2. Formidle at alle sjangre har verdi

Tropical house er en musikksjanger på lik linje som UK Garage, Nu-disco eller Post-punk. Dette kan være lett å glemme som voksen. Forklar hvordan noen kulturer anser ett enslig MIDI-keyboard som et fullverdig instrumentoppsett, og at dette ikke må ses på som «rart» eller «mindreverdig».

3. Spill musikken

Barn er mer robuste enn man tror. Ikke vær redd for å introdusere dem for Tropical house i sin faktiske form. Gjør det likevel gradvis (se punkt 4).

4. Nyanser tropiskheten

Forklar barna hvordan man ikke skal dra alle over en sanddal. Det finnes forskjellige nivåer av tropiskhet blant de som produserer housemusikk. Når du spiller musikken for barnet ditt, kan det vært lurt å starte med Klingandes «Jubel», gå via Thomas Jacks «Gold»-remiks, før du eksponerer for dem for mer ekstremistiske låter som Kygos «Take on Me»-remiks.

5. La barna utforske på egenhånd

Gi gjerne syvåringen en SoundCloud-konto (som dere i hemmelighet overvåker). Frihetsfølelsen av å utforske Tropical house på egenhånd lærer barna om ansvar på en sunn og trygg måte. Ha et fordomsfritt forhold til hvilke tanker de gjør seg om det de har hørt. Still spørsmål, vær interessert i deres perspektiver!