nrk.no

Slikking, rimming og ubegrensede cumshots: Dette er arbeidshverdagen til «Ellen» 

Sexkjøpsloven kan endre seg i snar fremtid. Vi har snakket med en som selger sex – og en som kjøper det.

Slikking. Rimming. Ubegrensede cumshots.

sexarbeider-overskrift-bg

Dette er arbeidshverdagen til «Ellen»

– De siste ukene har jeg hatt veldig hyggelige menn. Jeg har hatt orgasme nesten hver dag. 

Det kan «Ellen» (27) fortelle oss i podkasten «Statens mal for medarbeidersamtale». Det er ikke hennes ekte navn, men P3.no kjenner identiteten hennes.

Hun jobber som sexarbeider, og en vanlig arbeidsdag for henne kan innebære alt fra null til åtte kunder. 

– Da jeg var 20 år, begynte jeg med salg av truser og bilder. Og så ble det OnlyFans, deretter møtte jeg menn uten å ta på dem. Det var egentlig veldig tilfeldig at jeg ble sexarbeider, forteller «Ellen». 

Slikking, rimming, sexterapi, ubegrensede cumshots og oljehåndjobb. Det er noen av stikkordene i annonsen til «Ellen» på et eskortenettsted. 27-åringen ønsker sugejobber og BDSM varmt velkommen, men én ting er hun ikke særlig begeistret for: 

– Squirting. De fleste vet ikke hva de driver med, så det er vanskelig å squirte, forteller sexarbeideren. 

Lov å selge, ikke å kjøpe

I Norge er det lov å selge sex. Det er derimot ikke lov å kjøpe. Men det kan endre seg: Forrige måned la et utvalg frem sine foreslåtte endringer i straffeloven, blant annet at sexkjøp bør avkriminaliseres. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sa da at regjeringen ville «ta stilling til hvilke endringer som bør gjøres».

Forbudet mot å kjøpe sex kom i 2009. Det var et omstridt lovforslag, og det var stor diskusjon blant de norske partiene.

De som var for loven, mente blant annet at loven ville påvirke holdninger og få ned antallet sexarbeidere. De som var mot loven, mente blant annet at det ville gjøre hverdagen mer usikker for sexarbeidere. 

Men i 2022 er altså sexarbeid å regne som skattepliktig arbeid. Derfor har «Ellen» et eget aksjeselskap (AS) og egen regnskapsfører.

Kundene kan betale med kort – om de vil det. Når hun reiser for å besøke kunder, ja, da kan hun skrive reiseregning. Og en ny dildo kan skrives av på skatten. 

Og lønnen har hun ingenting å utsette på:

– På én måned kan jeg tjene alt fra 150.000 til 300.000 kroner før skatt, hevder «Ellen». Og hun legger til at motivasjonen for det hele er penger og sex – i den rekkefølgen. 

Varmekamera-foto av to personer som kliner. Nærbilde av tungene.

Men nettopp fordi sexkjøp havner utenfor loven, kan sexarbeiderne ha en tøff arbeidshverdag. «Ellen» forteller at hun er blitt voldtatt, slått og mishandlet flere ganger. 

– Jeg har hatt det veldig vondt. Jeg er blitt slått og svindlet. Men jeg må bare gå videre. Pengene får jeg tilbake på en eller annen måte. 

Det samme kommer frem i en rapport fra Amnesty. Her blir det tydelig at mennesker som selger sex, må leve med vold, overgrep og diskriminering. Rapporten avdekker også alvorlige menneskerettighetsbrudd. 

Les intervju med en sexkjøper nederst i saken.

Ingen homogen gruppe

Pro-sentret har i 40 år jobbet for rettighetene til personer som selger sex. Bjørg Norli er leder ved senteret og har daglig kontakt med sexarbeidere. Hun kan fortelle at det er flere grunner til at folk selger sex:

– For de aller, aller fleste er motivasjonen å tjene penger til å forsørge seg selv og sine. Noen er imidlertid utsatt for tvang og kan ikke velge å slutte. Andre har helt andre grunner i tillegg til det økonomiske, som at det er en del av egen seksualitet, og at det gir frihet og fleksibilitet i arbeidshverdagen, sier Bjørg.

Det er fortsatt mye sexisme, rasisme og moralisme som preger synet på sexarbeidere, og det er ikke foruten grunn at «hore» er et av de vanligste skjellsordene i skolegården, hevder Bjørg. 

– Vi fordømmer folk som selger sex. Det handler om vår forståelse av sex som noe som tilhører romantiske relasjoner. Det er når det ikke er et snev av romantikk, at fordommene og de negative holdningene oppstår, legger hun til. 

Bilde av Bjørg Norli med et svart-hvitt-filter og en ramme i varmekamera-effekt. Hun har kort hår og briller. Hun har på seg en stripete strikkegenser.

Og selv om den politiske debatten om både sexkjøp og -salg er stor i Norge, kan Bjørg fortelle at prostitusjon ikke er et samfunnsfenomen med særlig stort omfang. Og at de som selger sex, er like mangfoldige som resten av befolkningen: 

– Det er personer i alle aldre og av alle kjønn som selger sex. I Norge i dag er de aller fleste migranter, men det finnes også personer i deltidsarbeid, som er uføre eller studenter som sper på inntekten sin med sexsalg, og mange har familier som de forsørger.

Hvem kjøper sex?

Men hvem er det som kjøper sex? Det finnes det få nye tall på. En undersøkelse fra 2002 viste at 13 prosent av norske menn har kjøpt sex. Det er med andre ord ikke uvanlig. 

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell helse. Her er Tale Stoa psykiatrisk sykepleier og prosjektleder ved senterets helsetilbud til personer som kjøper sex. Siden prosjektet startet i 2014 har rundt 3000 personer benyttet seg av tilbudet om smittesjekk eller samtaletilbud.

Bilde av Tale Stoa med et svart-hvitt-filter og en ramme i varmekamera-effekt. Tale har halvlangt hår og en blomstrete skjorte.

I likhet med synet på sexselgere er det mange fordommer knyttet til sexkjøpere. Mange har en tanke om hvem den typiske sexkjøperen er, forteller Stoa.

– De som besøker oss, er forskjellige. De har ulik økonomisk, kulturell og religiøs bakgrunn, kan den psykiatriske sykepleieren fortelle. Og sexkjøperne er noen ganger 17 år, andre ganger 70 år, legger hun til. 

Årsakene til at folk kjøper sex, kan være like mange som grunnene til at folk selger sex. Noen er ensomme. Andre har fysiske begrensninger. Noen liker spenningen, mens andre har følt på gruppepress på guttetur. Mange har også et ønske om å slutte å kjøpe sex.

Skam og penger

«Ibrahim» (28) er en av dem som har kjøpt sex en rekke ganger. Han er anonym fordi det er kriminelt å kjøpe sex, men P3.no kjenner identiteten hans. Han forteller at han kanskje har hatt sex med 20 forskjellige sexarbeidere. Mange av dem har han møtt igjen – og igjen. 

– Når man har råd, så kan man bare gjøre det når man vil. Det er så enkelt. Jeg bare kommer inn og kler av meg. Jeg er kun der for å ha det gøy, forteller han. 

«Ibrahim» kjøpte sex for første gang i 2013. Da var han 18 år, og han hadde hatt sex flere ganger tidligere. Men å kjøpe sex var noe helt annet, kan han fortelle.

Varmekamera-foto av en mann og en kvinne som kler av hverandre. Nærbilde av hånd som tar i trusen. Damen har på seg en prikkete truse.

For «Ibrahim» har sexkjøp vært i forbindelse med rus. Han forteller at han aldri har kjøpt sex uten å ha tatt kokain først. Og hver gang han tar kokain, får han lyst til å kjøpe sex. Men ofte har han angret dagen etter: 

– Det er ikke noe bra, når du tenker deg om. Selv om mange sier de liker det, så føles det feil. Du støtter en fucka bransje, så det er klart jeg tenker på det, forteller 28-åringen. 

Nå har «Ibrahim» lagt kokain bak seg, og han sier samtidig at han derfor også ønsker å slutte å kjøpe sex. Men «Ellen», sexarbeideren vi møter i P3-podkasten, har fortsatt flere på kundelisten. Selv mener hun at sexkjøp bør bli lovlig:

– Det gjør det lettere å få helsehjelp for kundene. Det blir ikke noe bedre av å gjøre det farligere. Sex og sexkjøp kommer alltid til å være der. 

Alle bildene i saken er illustrasjonsbilder.

Journalister: Ellen Eriksen og Sindre Reinholt
Grafikk: Veronica Falsen Hiis

SJEKK OGSÅ UT:


Siste fra P3.no: