Smarte økonomitips for studenter

Lurer du på hvordan du skal få studielånet til å vare lengst mulig? Her er forbrukerøkonomens beste tips!

– Hadde jeg vært student i dag, ville mine største økonomiske fallgruver vært uteliv og mat. Og shopping, sier Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

– Studietida er ei tid for å være sosial og det er mye å være med på – og det koster, legger hun til.

10 tips til studenter i nyt by | Slik får du venner på studiet

Anne hadde neppe klart seg kun på dagens studiestøtte. Hun tror de færreste får det til å gå opp med kun stipend og studielån.

– Hvis du bor på studenthybel og er utrolig selektiv på hva du bruker penger på, skal det kanskje gå. Men mitt inntrykk er at det ikke går for de aller fleste, sier hun.

?Se hvordan studentene Ola og Victoria takler de økonomiske utfordrinene i videoen øverst i saken, og følg dem på P3snap!?

– Et sosialt liv koster

Anne tror levekostnadene er den største utfordringen for de fleste studenter.

– Det vil nok variere fra student til student. Noen reiser hjem ofte, mens andre shopper mye. Å ha et sosialt liv koster, det kan bli mye festing, kaffe i kantina og take away-mat når du er på farta, sier hun.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt gir sine beste økonomiråd til studenter. Foto: Espen Sturlason/ Danske Bank.
Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt gir sine beste økonomiråd til studenter. Foto: Espen Sturlason/ Danske Bank.

Her er hennes tips til en bedre studentøkonomi:

1. Skaff deg en jobb

For mange rekker ikke studielånet til, og derfor kan det lønne seg å skaffe seg en deltidsjobb.? Oversikt over ledige jobber finner du på Finn og NAV – i tillegg kan det være lurt å ta direkte kontakt med stedet du kan tenke deg å jobbe. Husk at Lånekassen har inntektsgrense for hvor mye du som student kan tjene før det går utover stipendet. For 2017 er denne grensen 172.597 kroner. ?

2. Sett opp et budsjett

Nå er du ansvarlig for din egen økonomi! ? Lever du på Lånekassens «standardbeløp» er det til sammen 106.340 kroner. Har du ikke jobb eller får økonomiske bidrag på annet vis, skal dette dekke alt; husleie, strøm, mat, pensumlitteratur, klær, fritidssysler, julegaver, reiser, transport, kaffe, pils, Netflix. Et budsjett vil hjelpe deg til å få oversikt. ? Det er lurt å sette opp et budsjett som du klarer å holde uten at det går utover livskvaliteten.

3. Ikke havn i luksusfellen

Har du nettopp flyttet hjemmefra har du nå fått betydelig mer frihet. ? Men med friheten kommer også mer ansvar; ingen kommer til å passe på at du ikke bruker opp hele studielånet med en gang. Tenk over hva du bruker penger på. ? Lag matpakke i stedet for å kjøpe lunch og middag i kantina hver dag. Kjøper du en kaffe til 30 kroner hver ukedag, fra september til mai, koster det 5.500 kroner.

4. Vær prisbevisst

Noen utgifter slipper du ikke unna, men en del kostnader kan du i alle fall påvirke.? Strømpriser kan variere mye, og derfor er det smart å finne en rimelig leverandør. Dette gjelder også matbutikker – velg en rimelig butikk. ?? Du kan spare mye på å handle én eller få ganger i uka. Husk at mange butikker og tjenester også gir studentrabatter.

5. Avslutt abonnementer

Ikke betal for ting du ikke bruker! Trenger du egentlig både Netflix, HBO, TV2 Sumo og Tidal? ? Liker du best å løpe, trenger du kanskje ikke medlemskap på et treningssenter? ?️ Foretrekker du treningssenter, bør du undersøke hvilket som er rimeligst for studenter. Mange studiesteder har egne sentre hvor du kan trene rimelig. Det kan også være greit å sjekke hvilket mobilabonnement som passer deg best.?

6. Bo og kjør kollektivt

Å bo i sentrum, spesielt i de større byene, er dyrt. Derfor kan du spare en del på å flytte litt utenfor. ? Flytter du inn i et kollektiv kan du spare mye fordi mange av utgiftene ved å bo er faste, uavhengig om man bor en eller fem personer i huset. Å ha bil koster fort noen tusenlapper i måneden, så kjør heller kollektivt. Enda bedre er det å sykle eller gå. ?

7. Brukt er bra

Kanskje trenger du sofa, seng eller vaskemaskin når du skal flytte på hybel, og selvfølgelig vil du trenge pensumbøker. ? Du kan spare mye på å kjøpe dette brukt. På Finn finner du det aller meste du trenger, noe gis til og med bort. På Tise kan du kjøpe brukte klær, sko og lignende. For brukte pensumbøker kan du henge opp en lapp på skolen, sjekke skolens Facebook-sider eller ibok.no. ?

8. Purring og kreditt koster

Betal regninger i tide! Gjør du ikke det får du kanskje purregebyr, som rett og slett er penger ut av vinduet. Har du lite penger kan det friste å skaffe kredittkort.? Har du kontroll er det ingenting i veien for å bruke kredittkort, for som regel har du mellom 30 og 45 dager på å betale tilbake før rentene begynner å løpe. Men når de rentefrie dagene er over, er rentene for å bruke kredittkort veldig høye! ?

Vil du lære mer om kredittkort? Da kan du sjekke ut denne videoen:

https://www.youtube.com/watch?v=AnOPDVBivUs&t=1s