Sofies første gang føltes ut som å bli penetrert med en kniv

I fire år trodde «Sofie» at sex var noe man bare måtte holde ut. Sexolog mener at man ikke lærer nok om nytelse og forspill på skolen.

Vennene til «Sofie» var en røff gjeng. De startet tidlig. Da Sofie var 15 år, hadde alle venninnene hatt sex. Hun var den eneste som ikke hadde mistet jomfrudommen.

Sofie merket at vennene begynte å ekskludere henne fra samtalene om sex fordi Sofie ikke visste hvordan det var. Det var derfor bare å lage en plan for hvordan hun kunne få seg et ligg.

– Det var ikke det at jeg var så kroppslig klar eller så veldig interessert i sex. Jeg ville bare krysse det av på en liste, forteller Sofie i podkasten «Min første gang».

Hennes egentlige navn har blitt anonymisert i denne artikkelen.

Da muligheten til å ta jomfrudommen bød seg, tok Sofie den. Men det gikk ikke helt som hun hadde sett for seg.

Sexy Hello Kitty-g-streng

En 19 år gammel råner inviterte Sofie med på date. Han var høy, tynn og blek, og stilen hans var litt inspirert av den japanske anime-kulturen.

De dro på bildate hvor de parkerte på en kirkegård og røyka sigg ut av vinduet og klinte i baksetet.

– I forkant av daten var det noen kinky meldingsutvekslinger om at jeg skulle ha på meg sexy undertøy. På den tiden var det en Hello Kitty-g-streng, ler Sofie.

En illustrasjon av en kvinnes rumpe. Kvinnen er rød, og har en liten valk langs den hvite trusekanten ved korsryggen. Bakgrunnen er lyserosa, og man skimter noen prikker under rumpeballene.

Andre gangen de møttes, var hjemme hos han, i en kjellerleilighet, eller en «skikkelig bachelor pad uten kjøkken», som hun forklarer selv. Stua var også soverommet, og i den stod det en stor dobbeltseng.

– Vi skulle ligge, men vi fikk det ikke helt til. Det har jeg nesten fortrengt litt, men jeg tror ikke han fikk penisen opp fordi jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre, sier Sofie og legger til:

– Og så hadde jeg glemt å barbere meg under armene. Det synes jeg var så grusomt at jeg ikke ville ta av meg på overkroppen.

Og da ble alt så keitete at det ikke ble noe av, så hun reiste heller hjem.

Men på neste date prøvde de igjen.

To kondomer, én penis

På TV-en rullet anime. Den skulle de se på for å varme opp.

Men Sofie visste lite om sex og hadde ikke hørt om forspill. Hun så ikke på porno, og i venninnegjengen snakket de ikke detaljert om slike ting.

– Vi bare kledde av oss, og jeg la meg på ryggen. Han tredde på seg to kondomer fordi han var så redd for å bli far. Det har jeg aldri sett siden – av åpenbare årsaker, forklarer hun.

Sofie så vekk da han rullet på seg én etter én kondom. Så gikk han bare inn. De tok ikke på hverandre. Hun lot ikke blikket treffe penisen hans.

Illustrasjon av en blå, uåpnet kondompakke, som ligger ved siden av en kondom tatt ut av pakken, men ikke rullet ut, og til slutt en brukt kondom. Bakgrunnen er knall gul.

– Det var kort, tørt og smertefullt. Det føltes som å bli penetrert av en kniv. Jeg bare lå der og tok imot smertene, innrømmer Sofie.

Sofie vet ikke om han fikk orgasme, men tror det. På et tidspunkt trakk han seg i hvert fall ut igjen.

Hun trakk raskt på seg klærne og begynte å blø.

Og det var egentlig det.

– Jeg husker jeg tenkte at jeg ikke kunne skjønne at det var dette her alle snakket om, sier Sofie.

Mange vet ikke hva forspill er

Sexolog og parterapeut Tone Roaldsøy Haldorsen jobber mye med seksualundervisning på barne- og ungdomsskoler.

Hun forteller at det ikke er unormalt at 15-åringer ikke vet hva forspill er.

– Forspill gjør kroppen klar for sex, slik at man unngår skader som rifter og arrvev, forklarer Haldorsen.

Tone Haldorsen smiler forsiktig til kamera foran en hvit vegg.
SEXPRESS: Sexolog Tone Roaldsøy Haldorsen forteller at mange 15-åringer ikke vet hva forspill innebærer. Foto: Privat

Forspill gir oss også tid til å kjenne på lyst til å ha sex.

– Om man bare legger seg ned og blir penetrert på en tørr og smertefull måte, har man ikke hatt en god opplevelse, og man kan få angst for å prøve igjen.

Hun mener at unge burde få lære mer om dette i seksualundervisningen.

– Det ungdommene selv forteller meg, er at de ikke lærer noe om onani, nytelse eller forspill på skolen. De lærer som regel kun om mensen, og de negative konsekvensene som graviditet og sykdommer, sier Haldorsen.

Sexpresset

Sofie var skuffa, letta og usikker etter å ha hatt sex for første gang.

– Stoltheten min var ikke helt i behold, men det var samtidig deilig å få det gjort. Det stod tross alt øverst på listen min, sier hun.

Sexolog Haldorsen forteller at de fleste ungdommer hun snakker med, er som Sofie. De vil få sin seksuelle debut overstått.

– Frykten for å være den siste i vennegjengen henger høyt og bidrar til å skape et enormt press, forklarer Haldorsen.

– Sex er ikke noe som bare skal overstås. Sex skal føles trygt og godt, legger hun til. 

Her til lands har den gjennomsnittlige debutalderen vært stabil i mange tiår. Tallene viser at jenter er cirka 16,7 år gamle når de har sex for første gang, og at gutter er rundt 17,9 år.

Den seksuelle lavalderen er 16 år i Norge. Det betyr at personer over 16 år ikke har lov til å ha sex med personer under 16 år.

Mange «soner ut» under sex

Sofie var ikke spesielt tiltrukket av råneren, men fortsatte likevel å ligge med han.

Etter hvert gikk han ned til én kondom, men de tok fremdeles ikke på hverandres kjønnsorganer. Han gikk tørt inn. TV-en rullet i bakgrunnen. Det hendte at Sofie ga TV-programmet mer oppmerksomhet enn hun ga han, også under samleie.

– Jeg tenkte at jeg ikke likte sex og trodde det ikke var noe for meg, sier Sofie.

Illustrasjon av en halvskrellet banan, der selve bananen ligner en penis. Skallet er gult, og bakgrunnen er blå.

Haldorsen sier at mange unge jenter forteller at de «soner ut» når de har sex for ikke å tenke på at det gjør vondt.

– Jeg snakker med mange voksne som fortsatt sliter med sex på grunn av smertefulle opplevelser i ungdomstiden. Jeg prøver å lære både ungdom og voksne at sex skal være en helhetlig opplevelse fra start til slutt, ikke delt opp i forspill, sex og orgasme.

Fant ut at sex kunne være digg

Opplevelsen tok Sofie med seg videre, og i flere år trodde hun at hun ikke likte sex.

– Det gav meg ingenting, og jeg følte liksom ingenting. Det var tørt og ubehagelig kjedelig. Som en plikt man måtte gjøre, forteller hun.

Men da hun var 19 år, singel og flyttet til en ny by, fikk hun flere ulike seksuelle opplevelser som endret synet hennes på sex.

– Jeg fant ut hva jeg likte, hva man er villig til å gjøre og hvordan kjemien er. Da begynte jeg å opparbeide meg et større bilde av hva sex kunne være – hva som var god sex, hva som var dårlig sex.

Tanken om at sex var noe hun måtte holde ut, forsvant gradvis.

– Før ble jeg med på ting jeg egentlig ikke likte. Det gjør jeg ikke lenger. Jeg har blitt sikrere på meg selv, stiller flere krav og pusher ingen grenser jeg ikke vil, avslutter hun i podkasten.

LES MER: