Sondre hadde nådd et bunnpunkt i livet. Så så han en musikkvideo som skulle forandre alt

Sondre Tarud (24) vinker entusiastisk i døråpningen i barndomshjemmet på Eidsvoll. I en svart, tettsittende velourkjole og lang, blond parykk smiler han så bredt at det er umulig ikke å bli smittet av humøret.

– Er du sulten? Mamma har lagd sunne vafler uten sukker, utbryter han mens han finner fram mummikopper til kaffen.

Det er ett år siden Sondre, bedre kjent som dragartisten «Salty», deltok i «Norske Talenter».

TV 2 omtalte ham på det tidspunktet som Norges nye dragsuperstjerne og lokalavisa Romerikes blad kunne fortelle om gutten som en gang løp rundt i skogen og sang, men som i dag holder sine egne dragshow.

I dag turnerer Sondre landet rundt og er en av de yngste i Norge som gjør dette regelmessig.

Nå kan han på gode dager tjene like mye på å stå på scenen som i sin faste jobb.

Hvordan havnet han her?

Består av to bilder, med nærportretter av Sondre med og uten sminke: Til venstre fylles bilderammen av den blonde bølgete parykken. På seg har Sondre løse yevipper, øyenskygge, pudder-rosa lebestift og han former munnen til en trutemunn. Til høyre er han usminket, med lyst kort hår og et inviterende smil.

Å blottlegge seg på scenen

I familiehuset på Eidsvoll leder Sondre oss ned trappa til barndomsrommet sitt før han setter seg i en stol midt i rommet. Han ser ut som en glamorøs diva mens han legger beina i kors, og det nybarberte låret titter fram gjennom en kjolesplitt som rekker ham nesten til hofta. Bak ham henger en plakat av Lady Gaga.

– Den der rappa jeg fra en plakatvegg, ler Sondre.

Hvit vegg med hvite hyller på Sondres rom. Til venstre henger en plakat av Lady Gaga hvor hun hever armene i været og smiler. Det er en reklameplakat for konserten hennes. På hylla under ligger en Tussi-bamse, strandskjell, treelefanter og en afrikansk maske. På hylla over ligger en håndvifte, et krus og en gammeldags vekkerklokke.
UNGDOMSTID: I barndomshjemmet til Sondre ligger det mye barndomsminner, som kosedyr, plakater og suvenirer fra ferier.

Til vanlig bor Sondre i Oslo, men når P3.no er på besøk, har han tilbrakt mye tid hjemme hos foreldrene: Da Norge stengte ned, ble han delvis permittert fra 50 til 25 prosent i sin faste stilling som markedsføringsansvarlig for en restaurant i Oslo.

– Jeg startet faktisk som servitør der, smiler Sondre stolt.

Servitørjobben ble til hovmester, før han fikk ansvar for restaurantkjedens sosiale medier. Men han har ikke tid til å jobbe 100 prosent.

– Jeg har nådd et punkt hvor drag nesten tar overhånd. Jeg har rett og slett ikke tid til en fulltidsjobb.

Portrett av Sondre foran sengen. Til venstre står et stativ med et hode bestående av isopor, med en rosa lang parykk oppå. Bak henger Lady Gaga-plakaten. Foran sitter Sondre i en stol, og ser til høyre. Han er sminket, og har på en sort velour kjole. Ansiktsuttrykket er alvorlig og han holder høyre hånd over venstre arm. På han skimmer sollys fra vinduet.
OM SIN FØRSTE OPPTREDEN: – Jeg hadde aldri vist kroppen min på den måten, og det var litt skummelt. Det var ikke nødvendigvis super sexy, men det var meg og min kropp, sier han.

Øving, sminking, oppsett av numre og reising. Det hele tar store deler av kveldene og helgene hans. Et par måneder i fjor opptrådte han så ofte at han tjente mer på drag enn i den faste jobben.

– Jeg tror faktisk det er mulig å livnære seg på drag hvis man vil.

Sondre har vært booka til pride-feiringer både i bygd og by. Sammen med kollegaer har han vært på Europa-turne og holdt show i Sverige og på Island. Allerede før «Norske Talenter» opptrådte han på en burlesque-festival i Kroatia.

Hvordan har Sondre greid å gjøre drag mer tilgjengelig for allmennheten?

Sceneshow, med gult, grønt og lilla lys og konfetti som spruter på høyre side av scenen. Sondre hopper, med rød parykk, sort BH og truse med glitter.
PRIDE: Sondre opptrådte under Oslo Pride i 2019. – Når man blottlegger seg på scenen, får man en skikkelig selvtillittsboost og mestringsfølelse. Dessuten får man tilhørighet et sted, sier han.

Overrasket alle på TV

Året er 2019.

På scenen kommer Sondre ut i heldekkende svart drakt og maske. Når han river den av, hyler publikum. Rødt, langt hår kastes over skulderen med «sassy» holdning, og de røde leppene beveger seg raskt til Lady Gaga og Beyonces «Telephone».

Dommer Bjarne Brøndbo ser ut som han har sett et spøkelse, mens Janne Formoe gliser og klapper i takt.

Sondre står i døråpningen og drar i de  blonde parykken på sin venstre side. Han tittemot venstre ut av bilderamen. Bak han står stativet med den rosa parykken.
PARYKK: Parykker er sentralt i Sondres drag-uttrykk, og han har nettopp kjøpt en blond en.

«Dette har jeg ikke sett før i denne konkurransen», sier meddommer Mona Berntsen.

– Hallo, vet du hva? utbryter Sondre plutselig.

Øynene er vidåpne.

– TV 2 klippet bort at jeg kysset Morten Hegseth på munnen! Tenk deg det TV-øyeblikket det kunne blitt, ler han.

På en sort hylle ligger en rød russelue med hvit skrift Inni hylla ligger tegneseriepockets. Til høyre, på den hvite veggen henger et blått pop-art bilde med en hånd som slenger på røret på en gammeldags telefon, og teksten “slammmm” i store røde bokstaver.
MINNER: På russelua til Sondre står det «Paparazzi», som også er en av sangtitlene til yndlingsartisten Lady Gaga.

De store overskriftene

I avisene fulgte overskrifter som «Lettkledde Sondre sjokkerte igjen» og «Sondre gir alle bakoversveies».

– Etter hver opptreden ble det jo et nyhetsoppslag i TV 2, ler Sondre.

Det var ikke uten grunn.

I semifinalen var Sondre kun iført truse og nettingdrakt, med teip foran brystvortene, uten parykk og med et ansiktsuttrykk som skrek alt annet enn partyfaktor.

Noe i blikket uttrykte smerte mens han ble båret opp av dansere i helsvart kondomdrakt.

– Den opptredenen var en sårbar greie for min del. De svartkledde danserne skulle symbolisere ubehagelige tanker.

For nedstemte ideer om eget selvbilde har det vært mye av oppgjennom årene.

Sondre sitter på senga lent inntill veggen med det blå bildet. Han smiler bredt, er iført sort kjole og blond parykk og sminke. Til venstre er en sort hylle med tegneseriepockets og disne-kosedyr.

Fordommer og selvbilde

I barndomsrommet til Sondre finnes utallige minner fra ungdomstida. På hylla ved siden av senga ligger en russelue med teksten «Paparazzi», og under ligger en haug av Disney-kosebamser.

– Hvilke ubehagelige tanker sikter du til?

– Tankene og fordommene andre har om deg, som til slutt påvirker måten du ser på deg selv, sier han.

Sondre senker stemmen.

– Jeg var veldig stor før.

Han drar seg i kinnet for å illustrere mengden hud han har under haka, og smiler humoristisk.

Gammedags bilde, tatt med et analogt kamera. Sondre er barn, og sitter til venstre og smiler til kamera i sort kjole med blomster på. Til høyre sitter søsteren med stråhatt og rød kjole, smilende mens hun ser på Sondre.
BARDOM: Som barn følte Sondre seg ofte større enn andre barn. Han beskriver det som en følelse som satt lenge i ham. FOTO: Privat

– Føler man seg større enn andre barn, sitter følelsen i deg lenge.

– Jeg så ingen andre som så ut som meg. Da er det vanskelig å være, vanskelig å finne en tilhørighet. Når jeg på barneskolen fant ut at jeg var interessert i gutter, tenkte jeg: «Åja, så jeg er ikke bare tjukk, jeg er også homo, liksom.»

På det tidspunktet hadde han ikke så høye tanker om seg selv. Han bare eksisterte.

Musikkvideoen som forandret alt

Den følelsen satt i kroppen helt fram til ungdomsskolen. En ettermiddag i 2009 satt han på stuegulvet og skuet på TV-en. Hva var egentlig meningen med alt?

På skjermen rullet musikkvideoer. Plutselig dukket det opp en dame fra et basseng, iført en maske som lignet en discokule, og tettsittende skinndrakt, litt som Catwoman. Bak henne herjet lyn over en tåkete himmel mens hun dro seg opp av bassenget og spradet forbi to vakthunder i høye stiletthæler, før hun la seg ned på en solseng ved en luksusvilla.

Det var Lady Gaga som sang «Pokerface».

«Wow», tenkte Sondre.

Til høyre på bildet ser Sondre seg i sminkespeilet og holder en lipgloss med høyre hånd, og påfører den. Neglene er dekket av rød neglelakk. Til venstre står sminkespeilet.
SMINKE: Som dragartist bruker man mye tid på sminke – hele prosessen kan ta flere timer.

– Etter det ble jeg mer nysgjerrig på livet. Det var banebrytende for meg da jeg forstod at det fantes noe mer der ute enn bygdetilværelsen.

Det var noe med energien hennes, kostymet, musikken. Det vekket noe i ham. Med Gaga på øret begynte han å gå ut i skogen og løpe, hoppe, danse. Han følte seg fri.

– Det var som å åpne en kreativ sluse. Jeg gikk fra 0 til 1000 på sekundet. Jeg hadde hatt mange kreative tanker, men hadde ikke greid å sortere dem før nå.

Så begynte Sondre å skape ting.

Et Snapchat-bilde av Sondres egenproduserte platåsko. De er uten hæl, og står på to treklosser. Utenpå er det festet masse avispapir.
HJEMMELAGA: Sondre lagde høye platåsko inspirert av sin yndlingsartist. FOTO: Privat

Hjemmesnekra platåsko

– Se på disse jeg lagde på videregående, utbryter han.

Sondre drar fram telefonen med et bilde av to ekstremt høye platåsko uten hæl.

– Jeg dro av hælen på noen damesko jeg fant på Fretex og spikret på treklosser for å gi dem en sinnsyk platå, smiler han.

Det er da Sondre skjønner at de ubehagelige tankene bare er tanker og at de kan brukes til noe kreativt.

– Men det var ikke før jeg fant drag og burlesque at jeg kunne elske kroppen min.

Sondre i midten av bildet, med blond parykk, brun skinnjakke og rød bag over skulderen. Han går gjennom skogen.
FRISTED: Sondre leder veien inn i skogen som er familiehjemmets nærmeste nabo.

Bildet fotografert nedenfra og opp på tretoppene. Det gjør at tretoppene omkranser bildet i en sirkel, og i midten er det hvit himmel med skyer.
SKOG: Skogen er tett, og tretoppene er så høye at man må lene nakken langt bak for å få et glimt av dem. Her kommer Sondre ofte for å hente inspirasjon.

Drag som terapi

– Hva om vi går ut i skogen og tar noen bilder? Jeg vet om et sted med masse tømmer, foreslår Sondre entusiastisk.

Rett bak hagen til familiehjemmet strekker det seg en gigantisk skog som kan virke helt øde for folk som aldri har spasert på stiene. Litt bortenfor ligger et falleferdig, rødt hus hvor taket har rast og flisene ligger strødd. Sondre leder vei ned et skogholt, over en bekk og ut på en åkerlignende slette. Så løper han og danser rundt mens han roper: «Tar du bilder nå?»

For Sondre er det mye følelser i drag.

– Drag er å uttrykke hvordan man føler det på innsida. Jeg er forkjemper for at man virkelig skal kjenne på følelsene sine. De er der av en grunn, så utforsk dem!

– Slik blir drag terapautisk, sier han.

Sondre sitter midt i bildet, og bildet er fotografert med blits, som gir sterke farger og sprakende effekt. Han holde håret med venstre hånd, mens han ser ned på bakken. Han sitter på knærne i grønt gress dekket av hvitveis. Bak han er det mange trær.

«Feil» å være homo

På spørsmålet om når Sondre gjorde drag for første gang, blir han entusiastisk og viser et bilde av seg selv fra 4-5-årsalderen.

Han er iført en lang, lysegrønn blomstrete kjole mens han poserer stolt med armene i sida.

Bildet må være tatt på begynnelsen av 2000-tallet, da den et par år eldre søsteren pleide å kle Sondre opp i kjoler.

Barndomsbilde tatt med analogt kamera. Sondre står midt i bildet ved siden av gule og røde blomster. Han har hendene i sida, og smiler. På seg er en grønn-blå kjole med gule og hvite blomster. Alt rundt han er grønt.
I KJOLE: Sondres eldre søster kledde ham ofte opp i kjole. FOTO: Privat

– Der står jeg, med armene på hofta og gjør en Super Woman-posering. Det må ha vært første gang jeg gjorde drag, ler han.

I dag virker han stolt over å ha brutt kjønnsnormene allerede før han begynte på skolen. Det var som om alle normer i samfunnet dreide seg om heterofile liv.

– Det skal liksom være gutt og jente som gifter seg, får barn, Volvo og bikkje. Det er det man vokser opp med å se.

Sondre i skogen, med sort kjole, blond parykk og sminket. Han står på en haug av tømre med en fot, mens den andre foten løftes med låret. Han smiler bredt, mens håret er i fart, og han prøver å holde tak i en lang tømmerstokk. Bak han er hvit himmel.
TØMMER: «Hva om jeg stiller meg her borte?» spør Sondre før han slenger av seg støvlene og manøvrerer seg oppover de nedhogde trærne.

Viktig å synliggjøre skeiv kultur

– Ned med kjønnet, utbryter Sondre humoristisk med en knyttneve i været og rytmiske bevegelser.

– Hva mener du med det?

– Jeg synes det er morsomt å sparke kjønn rett i trynet. For hvorfor skal kjønn ha så mye å si? Kjønn burde ikke sette en stopper for hvilke klær man går med eller være grunn til å bli dømt.

Hver gang noen kler seg opp og gjør drag, er det politisk, mener han.

Som da drag queens tok til gatene i fullt kostyme i verdens første Pride-demonstrasjon i 1970, for å kreve sin plass i samfunnet etter Stonewall-opprøret. Eller som da den amerikanske dragartisten Jackie Cox tok på seg en hijab med det amerikanske flagget på reality-showet RuPauls DragRace, for å vise at man både kan være amerikansk, muslimsk og homofil.

– Det er vel ikke til å unngå når en gutt tar på seg parykk og kjole, i hvert fall i dagens samfunn, hvor folk er så opphengte i hvilket kjønn du er, sier Sondre.

Barndomsbilde tatt med analogt kamera. Nærportrett av Sondre, med kloveparykk i rosa, gult, rødt og blått, med en rund, rød klovnenese på nesa. Han smiler.
KLOVN: Da Sondre var yngre, elsket han å kle seg ut. Den gleden har han brakt med videre i livet.

Kjenner på presset til å være et forbilde

I dag føler Sondre at han har oppnådd mye.

Fremmede kommer jevnlig bort til ham på gata for å fortelle sine livshistorier – om ikke å passe inn, ikke å forstå seg selv.

Å lytte har derfor blitt en viktig del av Sondres drag-tilværelse – han kjenner seg altfor godt igjen i det han hører.

– Det at jeg har fått lov til å være med på å gjøre drag mer akseptert å drive med, synes jeg er utrolig positivt. Men jeg må også takke alle som har gjort dette før meg. Jeg hadde ikke fått lov til å drive med det jeg gjør i dag, uten dem som tok på seg parykker og hæler først.

Samtidig kommer prestasjonsangsten snikende.

– Det er en del press også å være «den nye generasjonen av drag» og «Norges nye drag-stjerne», men jeg jobber godt under press, smiler han.

Et stort jorde, hvor det ser ut til at kornene er høstet. Bak jordet er furuskog. Sondre løper over jordet i den sorte kjolen, og ser seg bakover til kamera.
FRIHET: SKEIV KULTUR: I dag tror Sondre det er viktigere enn noen gang å synliggjøre skeiv kultur. – Vi må vise at vi er til stede. Vi representerer mangfold, og mangfold styrker et samfunn, sier han.

– Man har alltid seg selv

– Denne veien, sier Sondre mens han leder an gjennom et enda tykkere skogholt.

Stien blir smalere og furutrærne enda høyere. Gresset på bakken ser mer og mer urørt ut.

– Jeg vet om et sted med masse blomster.

Rundt noen stubber og kratt åpner skogen seg igjen, og et teppe av hvitveis brer seg utover bakken. Sondre drar av seg den brune skinnjakka for å gjøre seg klar for kamera.

Bilde fotografert ovenfra og ned, og med blits. Sondre ligger i grønt gress dekket med hvitveis. Han har på en sort kjole og blond parykk, og ser rett inn i kamera. Venstre hånd og høyre albue lener seg på gresset, og venstre hånd holder hodet oppe. Han har rød neglakk.
LEGNING: – Da jeg så at sønnen til Bree i «Frustrerte Fruer» likte gutter, var jeg sånn: «Hæ? Er det lov?» Ved å se andre som også var homofile, aksepterte jeg min egen legning mer.

Det er hit han fortsatt kommer for å hente inspirasjon, med «Pokerface» eller «Telephone» på øret.

Sondre gjør en dans for å illustrere.

– Gaga gav meg liksom livskraften tilbake.

Sondre gjør noen poseringer, legger seg i blomsterengen og nyter blitzregnet, til minnekortet er fullt. Så leder han oss ut av skogen igjen.

– Hun lærte meg at hvis man ikke har noen rundt seg, har du alltid deg selv. Det er den største styrken man kan ha. Det er noe jeg også vil videreformidle.

Sondre omkranset av høye trær, grønt gress og hvitveis. Han står til høyre i bildet i lang sort kjole og titter opp mot sin høyre med et alvorlig ansiktsuttrykk. Hendene foldes foran han.

På spørsmål om hvorfor TV 2 valgte å klippe bort scenen Sondre omtaler, sier pressesjef Jan-Petter Dahl at «Sondres opptreden var så bra, og Morten tok dommeroppdraget veldig seriøst, så vi valgte å fokusere på opptredenen for å fremme historien». På spørsmål om det ble klippet bort fordi de ikke kunne vise to menn som kysser, svarer han: «På ingen måte. Vi ville heller la Sondres opptreden skinne.»

Helene Mariussen

Journalist og fotograf Helene Mariussen