nrk.no

Spaneren

– Et julebord er jo ofte toppen av isfjellet. Hvis man skal ta noen, så er det ofte der man ser det. Uten å høres for fæl ut, haha.

Spaner 3 siste versjon

En av fem nordmenn har vært utro.

Dersom du er en av dem, bør du passe deg for «Mari» (29).

Spaner 2 siste versjon

Utroskapsjakten

– Det var et oppdrag nå nylig hvor en svigermor leide oss inn fordi hun var usikker på dama som sønnen hadde barn med.

«Mari» (29) forteller P3.no om en hendelse på jobben forleden.

– Mens sønnen var på jobbreise ble jeg leid inn for å ta bilder utenfor huset om kvelden. Da viste det seg at svigermor hadde rett på magefølelsen sin. Mannen som gikk ut av huset for å røyke på kvelden, var ikke sønnen hennes.

Fra barnevern til elskerinner

Mari har funnet tid i kalenderen til å møte oss på en kafe på Bakklandet i Trondheim. I tillegg til å ha en normal dagjobb, har hun en temmelig unormal frilansjobb.

Hun jobber som spaner for «Etterforsker1» og er firmaets representant i Midt-Norge.

Mari er ikke hennes ekte navn. Jobben gjør det nemlig nødvendig å være anonym. Bortsett fra faren hennes, er det ingen i Maris omkrets som vet om spanerarbeidet.

Svart-hvitt bilde. Spaneren står med ryggen til. Hun holder et kamera og en paraply. I bakgrunnen ser vi Nidarosdomen.
FULL KONTROLL: Mari drømmer om å leve fulltid som spaner. Foto: Morten Skogly

Det er et stort spenn i oppdragene til Mari, fra å bli leid inn av arbeidsgivere for å spane på arbeidstakere, til barnevernssaker.

Med et nedstengt Norge er det ikke nok oppdrag til at hun kan være fulltidsspaner. Men det er liten tvil om at det er det som er drømmen.

Da samfunnet åpnet i høst, rant det inn med oppdrag rundt utroskap.

– Det var en annen hendelse hvor en mann hadde en elskerinne som var gift og som han hadde lyst til å bli sammen med. Han leier oss inn for å dokumentere at hun faktisk er utro med han, sånn at hun må bli skilt.

– Gæren nok

Mari har aldri hatt en barndomsdrøm om å bli detektiv.

Hun forteller derimot at hennes største frykt i livet alltid har vært å ha en A4-jobb. Hele livet har hun oppsøkt spennende jobber, og for noen år siden så 29-åringen en dokumentar om spaneryrket.

– Så satt jeg og tenkte: «Herregud for en interessant hverdag de der må ha.» Og så slapp jeg ikke helt den tanken.

Noen måneder senere tok hun kontakt med firmaet for å selge seg inn.

– Jeg følte meg jo kjempedum da jeg gjorde det, ettersom jeg ikke har hatt noen politibakgrunn eller noe sånt.

Men noen måneder senere ble Mari kontaktet og fikk tilbud om opplæring i jobben.

– Jeg hadde jo ingen forhåpninger da jeg søkte, men den som intet våger, intet vinner. Når du er en person som faktisk søker på en slik jobb, så sier det en del om deg som person, at du er gæren nok.    

Spaneren holder en avis foran ansiktet. Vi ser munnen hennes, da det er klippet opp et hull i midten av avisen.
KLASSISKE METODER: Metodene til Mari innebærer blant annet å skifte klær hyppig. Foto: Morten Skogly.

– Man finner egentlig det meste

Når Mari får et oppdrag, får hun aldri kontaktinformasjonen til personen som har leid henne inn.

– Klientene tar kontakt med sjefen min i Oslo. Han tar deretter kontakt med meg og gir meg en oppdragsbeskrivelse.

Mari skal kun gjennomføre oppdraget hun blir forespeilet. Altså kan hun ikke gjøre undersøkelser på eget initiativ. Hun skal heller ikke fremprovosere noe.

Selv om Mari har fått opplæring, så vil alle spaningsoppdrag være unike. Derfor må hun improvisere og ofte bruke alternative metoder. Da gjelder det å tenke raskt.

– Det er ofte veldig fortløpende. Ofte kan jeg få oppdraget samme kveld, løse ting veldig fort og tenke: «Okay hvordan skal jeg løse denne jobben uten å bli oppdaget, hvordan skal jeg finne ut av denne informasjonen?»

Research er alltid første steg.

– Sosiale medier er jo til stor hjelp der. Jeg tror ikke folk tenker over selv hvor mange spor folk legger fra seg der. Man finner egentlig det meste.

Ikke redd for å bli oppdaget

Når researcharbeidet er gjennomført, kan spaningen begynne.

– Klienten gir oss gjerne litt klassisk informasjon om hvor de pleier å være og hva de pleier å ha på seg. Jeg har vært i svømmehall og på julebord. Det er selvfølgelig en rar setting å være i, men hvis noen skal møte noen der, så må jeg nesten få med meg det.

Og det mangler ikke på taktikker.

– Jeg har en sekk med forskjellige klær som alltid ligger i bilen min, så det blir jo en del kostymeskift. Iblant kan jeg late som at noen har mistet en katt i området. Generelt er det viktig alltid å ha en naturlig forklaring klar dersom noen spør hvorfor jeg er der.

– Det var en hendelse nå nylig hvor en jeg forfulgte, kjørte av veien. Da måtte jeg kjøre til siden og bistå, uten at han måtte finne ut at jeg faktisk spanet på han.

Ifølge Mari er ikke risikoen for å bli oppdaget spesielt stor.

– Folk går ikke rundt og tenker på hva de rundt seg gjør.

Vi ser spaneren bakfra. Hun skygger en person på Bakklandet i Trondheim. Hun har på seg caps.
SJELDEN BEVISSTE: Mari tror de færreste av oss tenker over hva vi legger ut på sosiale medier. Foto: Morten Skogly

Gjør jo noe bak noens rygg der også

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for P3.no viser at 43 prosent av Norges befolkning har vært involvert i utroskap på en eller annen måte.

22 prosent sier at det er de selv som har vært utro.

Sexolog Thomas Johannessen Winther er ikke overrasket over tallene, til tross for at han beskriver dem som høye.

Han mener at et liv i et monogamt forhold rett og slett ikke er for alle. Samtidig kan det også være mange gode grunner til at man ikke ønsker å gå fra partneren sin.

Vi mennesker er veldig opptatt av bekreftelse. Men etter hvert i et forhold tar man hverandre litt mer for gitt. Da blir det ikke helt den samme forelskelsen som det var i begynnelsen.

Når forelskelsen forsvinner, kan følelsen av å være attraktiv også forsvinne. Da kan det være fristende for mange å oppsøke denne følelsen andre steder, ifølge Winther.

Sexologen kjenner godt til konseptet med privatetterforskere. Han er delt i synet på om det er veien å gå for dem som mistenker at partneren er utro.

Jeg forstår at folk ønsker å vite. Jeg forstår at dersom folk føler at de blir bedratt, så kan de gå dit.

Men hvis min samboer hadde lurt på hvorfor jeg er så mye borte, uten at jeg gjør noe galt, så hadde jeg følt det som et vanvittig tillitsbrudd dersom hun hadde sendt en etterforsker etter meg. Man gjør jo noe bak noens rygg der også.

Dette er ikke ren privat bruk

Stipendiat Mona Naomi Lindtvedt ved Institutt for privatrett ved UIO er kritisk til lovligheten ved Mari sitt yrke.

Bilder av personer er typiske personopplysninger. Så lenge disse lagres på et eller annet vis, så vil det være behandling av personopplysninger som er omfattet av personopplysningsloven.

Hun understreker at innhenting av informasjon kan falle innenfor et unntak i personopplysningsloven som tillater behandling av personopplysninger til privat bruk, dersom det gjennomføres av en privatperson selv.

Men hvis en privatetterforsker gjør det samme på oppdrag fra deg, så er dette del av vedkommendes virksomhet. Dette er ikke ren privat bruk. Det har ingen betydning at kunden mener at dette er til privat bruk, mener Lindtvedt.

Daglig leder Thomas Mathiesen i «Etterforsker1» opplyser på e-post til P3.no at selskapet følger personvernlovgivningen i Norge og GDPR (EUs personvernlover).

I 2017 innhentet vi juridisk bistand for at våre rutiner skal være GDPR-kompatible. Jeg er styremedlem i den internasjonale bransjeorganisasjonen for privatetterforskere. Bransjeorganisasjonen har utarbeidet veiledere for medlemmene sine gjennom et samarbeid med EU.

Han opplyser også at de aldri langtidslagrer innhentet materiale.

Vi ser kun skyggen av spaneren. Hun holder en paraply over ansiktet. Vi ser hun bakfra. Det hele er svært mørkt.
FLERE EKSEMPLER: Etter to år som spaner sitter Mari igjen med flere gode historier. Foto: Morten Skogly

– Ofte der man ser det

Ifølge Mari er det svært varierende om personene hun spaner på, faktisk er utro.

– Det er mange saker hvor personen er helt uskyldig, men så er det mange saker der personen faktisk er utro. Hvis man går så langt som å hyre inn meg, så tyder jo det ofte på at det er noe som skurrer i forholdet.

Mari understreker også at det at hun ikke oppdager utroskap ikke utelukker at det skjer.

Det er nemlig opp til klienten selv hvilke dager og når på døgnet de ønsker at spaningen skal foregå.

Og hvis man bare vil leie inn en spaner en kveld, så har Mari et tips:

Et julebord er jo ofte toppen av isfjellet. Hvis man skal ta noen, så er det ofte der man ser det. Uten å høres for fæl ut, haha.

LES MER OM SEX PÅ P3.NO:

Siste fra P3.no: