Spellemannprisen endres

Spellemannprisen fjerner «mannlig» og «kvinnelig» artist.

I 2009 fikk Susanne Sundfør Spellemannprisen for «Årets kvinnelige artist». Hun mottok prisen, blant annet med kommentaren «Jeg er først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne». Tre år etterpå trakk hun seg fra nominasjonen til samme klasse.

Susanne Sundfør på scenen under Spellemann 2011. Sundfør starta en debatt om kjønn og musikkpriser. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB Scanpix.
Susanne Sundfør på scenen under Spellemann 2011. Sundfør starta en debatt om kjønn og musikkpriser. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB Scanpix.

Endrer kategoriene

Etter det har det rast en debatt om kjønn og musikk. Odd Nordstoga er blant de som var uenig med Sundfør, men flere var også enige i at det er merkelig å dele opp tildelinga av musikkpriser etter kjønn, blant andre Ida Maria.

Til Spellemannprisen 2012 har styret i Spellemann valgt å gjøre endringer i priskategoriene.

Om de har tatt kjønnskritikken fra Sundfør til følge vites ikke, men de har «blant annet valgt å fjerne kategoriene Mannlig og Kvinnelig artist», som det heter i en pressemelding.

– Ønsker å rendyrke sjangerkategoriene

– Hovedgrunnen til at vi går bort fra kategoriene Mannlig og Kvinnelig artist er at vi ønsker å rendyrke sjangerkategoriene. Det medfører at alle utgivelser i en sjanger nå konkurrerer i samme kategori, uavhengig av om utgivelsen er av en gruppe eller av en soloartist, skriver lederen for Spellemannkomiteen – Marte Thorsby.

– De som tidligere meldte seg på i kategorien Mannlig eller Kvinnelig artist må nå melde seg på i den sjangeren de musikalsk hører hjemme. Slik rendyrker vi at Spellemann er en konkurranse i kvalitet og uttrykk», sier hun videre.

Følgende priser deles ut på Spellemann 2012:

1. Barneplate
2. Blues
3. Country
4. Danseband
5. Elektronisk Musikk
6. Folkemusikk/Tradisjonsmusikk
7. Hip hop/Rap
8. Jazz
9. Klassisk
10. Metal
11. Pop
12. Rock
13. Samtid
14. Viser
15. Åpen Klasse
16. T ekstforfatter
17. Komponist
18. Årets Musikkvideo
19. Årets Nykommer og Gramostipend
20. Årets Hit
21. Årets Spellemann

Styret i Spellemann AS kan også velge å dele ut følgende priser:
• Fagpris
• Hederspris
• Produsentpris

Spellemann 2012, som går av stabelen i Stavanger Konserthus lørdag 23. mars 2013, sendes direkte på NRK1.