nrk.no

Hva er greia med de der videoene hvor det er noe annet på halve skjermen?

Videoer som denne er overalt på sosiale medier. De er laget for at du skal se lengst mulig. Men funker det?

Daniel Rørvik Davidsen, NRK P3

Videoer som denne er overalt på sosiale medier.

De er laget for at du skal se på lengst mulig.

Men funker det?

Hva er greia med de der videoene hvor det er noe annet på halve skjermen?

– Fortell meg om trenden, så kan vi se om det er noe jeg kan si noe om, sier medieforsker Steffen Kruger over telefonen.

De deler skjermen i to, så er det «split screen» med en video fra en podkast på den ene siden og en video fra et mobilspill på den andre siden. På den måten har du noe behagelig å se på mens du ser på videoen.

– The world is going to shit, man!

Mer om forskernes dystopiske spådommer senere.

La oss først møte en gjeng som baner vei for trenden i Norge.

Amerikaneren, hans sønn og en Kjellemann

Selv om split screen-videoer dukker opp i alles feed, er det overraskende få her til lands som har hoppet på trenden. Denne journalistens utrettelige research har kun ledet til én norsk podkast som bruker split screen.

I likhet med når vi skulle utvikle en oljebransje, finne opp lyset og dra til månen har vi vært helt avhengig av en amerikansk pioner.

Jeg snakker selvfølgelig om NorwayRob.

Hans egentlige navn er Robert Scott, men du kjenner han kanskje best som han veldig amerikanske bussjåføren på TikTok.

Nærbilde av TikTokeren NorwayRob som gliser til en person ved siden av fotografen som ikke synes i bildet. Han har på seg en svart caps  og headset.
HJULENE PÅ BUSSEN: Går ikke rundt lenger…? NorwayRob har i flere år delt bussrelatert innhold på TikTok med sine 2,1 millioner følgere. Nå har han ikke kjørt buss på syv måneder. Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd, NRK

I podkasten hans, «Høyspent», som han driver sammen med sønnen Christopher Scott og en mann som på ekte heter Kjellemann, poster de split screen-videoer på TikTok.

– Jeg så at det var mange «fan accounts» som postet split screen av podkaster og bilen som kjører ned bakken. Jeg var interessert i å se om vi kunne få mer views med strategien. Det var en lett måte å hive ut klipp på, uten å måtte redigere for mye.

Det sier Christopher, som er hjernen bak operasjonen. Han er lydtekniker og klipper og holder seg kontinuerlig oppdatert på trender.

NorwayRob er kanskje verdens merkeligste familiebedrift.

Et bilde av tre personer i et podkaststudio. NorwayRob og Kjellemann sitter ved et bord i bakgrunnen, mens Christopher Scott står litt lenger fremme og er i fokus. NorwayRob og Kjellemann poserer med grimaser og tegn med hendene. Christopher Scott smiler til kamera iført grønn hettegenser og svart caps.
GUTTA KRUTT: Podkasten blir spilt inn på loftet til NorwayRob. Ingen av disse tre gadd å møte fotografen ved inngangsdøra, han ble bare ropt inn. Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd, NRK

Hva er greia med disse videoene?

NorwayRob svarer, i kjent stil, med fire setninger på en gang:

– Det er «eyecandy». Det holder «your mind engaged». Du får et «dopamine kick». Det er lettere å falle i en «zone».

– Jeg er overrasket over at ikke flere i Norge gjør det. Når jeg ser folk på TikTok som gjør det, får de masse views, legger sønnen til.

Skjermopptak TikTok: Høyspent, 09.04.2024

Mindfulness eller overstimulering?

La oss ta et steg tilbake. Hvorfor er disse videoene overalt?

Emilie Owens (31) er TikTok-forsker ved Universitetet i Oslo. Tidligere har hun forsket på «BookTok», og til sommeren publiserer hun en forskningsartikkel om «POV:»-trenden.

Hun tror split screen-trenden er et tilfelle av at TikTok imiterer virkeligheten.

– Jeg hører på podkast mens jeg gjør enkle oppgaver. Dette er det samme, men på TikTok, forteller kanadieren.

Portrettbilde av Emilie Owens. Hun smiler til kamera med lukket munn iført blå store briller og hvit skjorte. Hun har brunt langt hår og pannelugg.
VERDENSBORGER: Emilie Owens vokste opp i Canada, flyttet til Skottland, og etter hvert Danmark for å studere. Nå er hun doktorgradsstipendiat ved UiO. Foto: Håvard Emmerhoff Steffensen, NRK P3

Hun sammenligner følelsen hun får av å se på disse videoene, med følelsen hun får når hun løper: en følelse av at tankene går til et slags ingenmannsland.

– Jeg tror podkasten og videoen prøver å oppnå en form for mindfulness, legger hun til.

Skjermopptak Instagram: Oskar Westerlin, 09.04.2024

Utenfor Universitetet i Oslo, på Blindern, sitter studentene William Wiik, Henrik Chiarello Falck-Muus og Lars Lie og praktiserer mindfulness i solen.

De forteller at de ofte har fått denne typen video opp i feeden i TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat og YouTube.

– Alle må bli «frippelstimulert» en gang iblant, spøker Henrik.

– Det er mange av foreleserne våre som kunne trengt å ha spillet «Subway surfer» i bakgrunnen, legger Lars til.

Bilde av tre mannlige studenter ved Universitetet i Oslo. De står skulder til skulder og smiler til kamera. Han korteste av dem til venstre har på seg grønn skjorte og brun åpen jakke. Han  i midten har på seg en mørk turtleneck og briller. Han til høyre har på seg en åpen og rutete skjorte og har også briller.
UTE AV FOKUS: Studiekompisene synes det er vanskelig å fokusere når de skal lese. Jeg synes det er vanskelig når jeg skal ta bilder. Foto: Håvard Emmerhoff Steffensen, NRK P3

Selv om studentene spøker om temaet, innrømmer de at trenden peker på en endring. De forteller begge at de synes det kan være vanskelig å sitte i stillhet, og merker at de har et kortere oppmerksomhetsspenn.

– Vi glemmer makten folk har

Vi skal tilbake til forskeren vi startet denne reisen med, han med de dystre spådommene.

Steffen Kruger har ingen kvaler med formatet i seg selv. Det er når kontroversielle budskap blir blandet med den lekne og behagelige følelsen spillene gir oss, at han blir bekymret.

Han mener at det kan føre til at folk godtar for eksempel rasistisk eller kvinnefiendtlig tankegods for ukritisk.

Skjermopptak TikTok: Joeroganclips, 09.04.2024

TikTok-forsker Emilie Owens mener at det ikke nødvendigvis er så problematisk:

– Jeg forstår synspunktet til Steffen, og på mange måter har han rett, men jeg tror ikke det er en indikasjon på at «the world is going to shit», sier Owens.

Jeg starter hver forelesning med å si: «Jeg tror ikke verden går under på grunn av sosiale medier». Vi glemmer makten folk har til å endre disse videoene.

Denne makten kommer gjerne i form av at noen «stitcher» TikTok-videoer og sier: «Ikke hør på denne tullingen!» Disse videoene blir ofte sett og snakket mer om enn den opprinnelige videoen, forteller hun.

– Å anta at folk ikke ser kritisk på det de aktivt har oppsøkt på nettet, reduserer makten folk har på en måte som kan være nedlatende, mener forskeren.

NRK-podkasten «Med all respekt» diskuterer split screen og ADHD.

Men er det forskjell på hvor kritisk de ulike generasjonene er?

Studenten Henrik tror hans egen generasjon har lettere for å være kritisk til det de ser enn de som er barn i dag, mens forskeren Owens tror at alle som har vokst opp med sosiale medier, har en fordel.

– Tenk på måten babyboomers bruker Facebook. Det er en katastrofe. De blir sugd inn av fake news, tror på løgner på nett og stoler på fremmede.

Funker split screen på norsk?

I podkaststudioet på loftet til NorwayRob er det en forventningsfull stemning.

Funker split screen-videoene deres her i Norge, eller er formatet forbeholdt halvkonspiratoriske amerikanske podkastere?

La oss ta en gjennomgang:

De har lagt ut seks videoer med split-screen på «Høyspent»-kontoen siden de startet i midten av februar. De ligger alle på rundt 1000 visninger, noe som er lavt i deres målestokk. Til sammenligning har den mest sette videoen deres over 400.000.

Christopher Scott stiller inn et kamera og ser mot høyre ut av bildet. Han har på seg en grønn hettegenser og svart caps.
STORSATSING: Christopher Scott sa opp jobben sin på bensinstasjon for å satse på en karriere i sosiale medier. Om et par måneder skal de kjøpe en buss som de skal bruke som kontor. Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd, NRK

– Jeg tror bare at den brukeren ikke har blitt plukket skikkelig opp av algoritmene enda, sier Christopher.

Men selv om han tar de skuffende tallene med en knusende ro, er det ingen garantier for at vi får se mer split screen-innhold fra dem i fremtiden. Han er usikker på om det er bra for merkevaren.

– Det eneste jeg har tenkt på, er at det kan bli litt upersonlig. Folk tenker at slike kontoer er «fan accounts». Du får ikke helt den personlige «touchen» når du hiver inn den bilen, mener han.

LES MEIR:

Siste fra P3.no: