nrk.no

– Kan jeg komme meg unna?

«Synne» ville bare være hyggelig mot mannen på kafé. Fem år senere følger han fortsatt etter henne, forteller hun.

Den fremmede mannen møter opp på studiestedet til Synne. Han vet at hun har bytta studie i løpet av tida han har fulgt etter henne, og han dukker også opp på det nye. Brått står han bak henne i køen på butikken eller er på samme buss som henne.

De siste fem åra har «Synne» blitt forfulgt, forteller hun. Mannen har aldri gjort noe galt. Han er ikke truende, og har ikke vært fysisk mot henne, så det er vanskelig å si om det han gjør er straffbart.

Bildet viser en kvinne med blondt hår og svarte klær som går opp en bakke. Hun er utendørst, det er fint vær og blå himmel.
HØFLIG: Mannen har aldri gjort Synne noe. Han er hyggelig og høflig hver gang de møtes. Synne synes likevel det er ekkelt å møte på ham, gang på gang. Foto: Maud L. Grøttland, NRK P3

Synne vet ikke engang om han faktisk stalker henne. Men det føles sånn.

– Det er jo utrolig ekkelt. Man føler seg forfulgt. Det kjennes ut som at han vet noe jeg ikke vet, sier hun.

– Hvor ille kan det bli?

Det hele starter fem år tilbake i tid, på en kafé i byen Synne studerer i. Hun er 20 år gammel, og hun sitter der for å lese til eksamen. Når hun skal på do, spør hun mannen på nabobordet om han kan passe på tingene hennes.

– Da jeg kom tilbake, satt han og bladde i bøkene mine. Det syntes jeg jo var litt rart, sier hun.

Mannen stiller henne noen spørsmål om hva hun studerer. Synne prater kort med ham og forteller blant annet at hun skal flytte til Oslo fra høsten av.

– Før han skulle gå, spurte han om han kunne få telefonnummeret mitt. Det er flere år siden, jeg var jo en del yngre, og jeg syntes det var ubehagelig å si nei. Men jeg tenkte litt lurt, så jeg ga ham syv av åtte riktige sifre, forteller hun.

Mannen tar opp sin egen telefon, og forsøker å ringe nummeret Synne har gitt ham. Men telefonen hennes ringer ikke.

Synne blir flau og stressa. Hun gir ham omsider riktig telefonnummer.

– Det er nok en litt yngre versjon av meg som tenkte at det ikke skadet å gi ham telefonnummeret mitt, sier Synne.

Det er jo bare å ikke svare. Hvor ille kan det bli?

NRK P3 har valgt å ikke kontakte mannen som er omtalt i denne saken, av hensyn til Synnes sikkerhet. NRK P3 har anonymisert både Synne og mannen.

Én av åtte kvinner blir stalket

Allerede et par timer etter møtet på kafeen begynner mannen å ringe og sende meldinger. Han vil møte henne igjen. Han vil at de skal spise middag sammen. Han synes hun er vakker. Hun trenger ikke tenke på at han er eldre. Han forteller at han også skal flytte til Oslo, akkurat som Synne skal.

Og han spør om hun er singel.

– Det svarte jeg ja på, i et svakt øyeblikk. Man skjønner jo ikke konsekvensene, sier Synne.

En norsk undersøkelse har vist at én av åtte norske kvinner vil oppleve å bli stalket i løpet av livet.

Svein Øverland er spesialist i klinisk psykologi og ekspert på stalking. Han forteller at faktisk stalking ikke må forveksles med at man søker opp eksen på sosiale medier. Og det er fortsatt uenighet både innenfor jussen og innenfor vitenskapen om hva stalking er, men i straffeloven har man noe som heter personforfølgelse.

– Personforfølgelse kan man lettere definere, for det er jo et brudd på straffeloven. Og da er det gjentatte, uønskede forsøk på kontakt som gjelder, forklarer Øverland.

Bildet viser en mann som ser inn i kamera. Han står blant grønne trær. Mannen er skallet, og har på seg svart skjorte.
INGEN KLAR DEFINISJON: Svein Øverland er ekspert på stalking. Han sier at det ikke er noen klar definisjon av hva stalking faktisk er, verken i jussen eller i vitenskapen. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK

Personforfølgelse innebærer at en person blir besatt av en annen. I lovverket beskrives det som den som gjentatte ganger truer, følger etter, iakttar, kontakter eller gjennom andre handlinger forfølger en annen på en måte som fremkaller frykt eller engstelse.

I loven sies det også at det skal gi en person grunn til å føle frykt. Det betyr at det bare telles som personforfølgelse hvis offeret har grunn til å være redd.

Det viktige begrepet er uønsket kontakt. Og det må skje flere ganger, og helst over en lengre periode.

– Når det gjelder det vitenskapelige, så er ikke stalking en sykdom. Det er et fenomen. De fleste er enige om at det skal være flere, i praksis sju, åtte, ni henvendelser, etter offeret har gitt tydelig beskjed om at de ikke vil bli kontakta. Og det må foregå på en sånn måte at det varer i minst et halvt år, og at livet til offeret blir skada, sier Øverland.

– I utgangspunktet skal det ganske mye til.

Følte seg utrygg

Høsten 2019 flytter Synne fra byen hun har studert i til Oslo. Det tar ikke lang tid før mannen oppsøker henne. Hun er på vei for å møte noen venninner og venter på grønt lys i et veikryss. Plutselig står mannen ved siden av henne.

– Han sier «Hei, Synne». Og da skvetter jeg jo veldig. Jeg oppfattet ikke at han hadde noe mål eller mening, at han var på vei for å møte noen. Han var plutselig bare der og hadde ikke noe problem med å bare følge etter meg ei stund, forteller hun.

Ifølge Synne følger mannen etter henne i omtrent 150 meter. Da sier hun ha det, og går inn i en butikk for å møte venninnene sine. Mens de går rundt i butikken, ser hun likevel at mannen også er der. Han lusker rundt bak hyllene, og det kjennes ut som han følger med på dem.

Når Synne skal ta T-banen hjem den kvelden, befinner mannen seg plutselig i samme vogn som henne.

Bildet viser "Synne" sett bakfra. Hun har blondt hår som er satt opp i en knute. Bildet er ganske mørkt, og vi ser ikke ansiktet hennes.
FORFULGT: I t-banevogna innser Synne at mannen har fulgt etter henne hele dagen. Foto: Maud Lervik Grøttland. NRK P3.

– Da skjønte jeg at han hadde fulgt etter meg, sannsynligvis hele dagen. Fra jeg gikk inn i butikken med venninnene mine, ned hele Karl Johan, mens vi var ute og spiste, og så til T-banen på tur hjem, sier hun.

Når hun ser at mannen er der, flytter hun seg fra å sitte alene til å sitte midt mellom en barnefamilie.

– Jeg tenkte at der var jeg trygg, for det var masse folk der.

Når T-banen kjører inn i en tunnel, blir vinduene som speil. I gjenskinnet ser Synne at mannen stirrer på henne fra andre siden av vogna. Hun får en dårlig følelse og ringer mammaen sin.

– Da var jeg på tur hjem, så hun var opptatt av at jeg ikke skulle gå av på mitt stoppested. Jeg tenkte å gå av på en annen stor t-banestasjon. Der var det masse folk, og jeg følte meg trygg, sier hun.

Synne passer på å ikke gi uttrykk for at hun skal av. Mannen sitter også helt rolig, og ser bort på henne.

Når dørene åpner seg reiser hun seg brått opp og løper ut av t-banevogna. Mannen reiser seg og følger etter henne, ut en annen dør.

Bildet viser "Synne" sett bakfra. Hun har blondt hår som er satt opp i en knute. Hun står ved siden av et t-banespor. Hun har på seg svart bluse, svart bukse og hvite joggesko.
IKKE TRUENDE: Mannen har aldri truet Synne. Likevel blir hun redd og engstelig når hun ser ham. Foto: Maud Lervik Grøttland, NRK P3

Ute på perrongen ser Synne og mannen på hverandre.

Synne løper inn i vogna igjen.

Mannen følger etter henne.

Synne snur og løper tilbake ut.

Mannen følger igjen etter henne.

Slik løper de inn og ut av T-banen, helt til dørene går igjen.

Da står Synne på innsiden av vogna.

Mannen står igjen utenfor.

Den typiske stalkeren er en eks

Øverland forteller at den typiske stalkeren er en ekskjæreste, eller en person du har hatt et seksuelt forhold til. Og det er som regel en mann. Men det finnes ulike typer stalkere, sier han. En tilfeldig stalker, slik som mannen som følger etter Synne, er den aller sjeldneste.

– Du har jo også folk som stalker arbeidsgiveren sin. Etter de har mista jobben, så vil de ødelegge for selskapet de jobba for. Eller du har folk som har havna i en tvist med naboen over en garasje de ville bygge, og nå vil de gjøre livet deres til et helvete. Men det vi ser oftest hos politi og rettsvesen, er en eks. Men at du, som en vanlig person uten en offentlig rolle, plutselig får en stalker? Det er ganske uvanlig, sier han.

Bildet viser Svein Øverland, en mann med skallet hode og svart skjorte. Han står blant grønne trær.
UVANLIG: Den typiske stalkeren er en eks eller noen du har hatt en seksuell relasjon til. Tilfeldige stalkere er veldig uvanlig, sier Øverland. Foto: Jenny Westrum-Rein, NRK P3

Nøkkelordet er, som nevnt, uønsket kontakt. Kontakten trenger likevel ikke være fysisk oppsøkende for likevel å være stalking, forklarer Øverland.

Slik kontakt kan også være meldinger eller telefonsamtaler, eller andre handlinger som oppleves som ubehagelige for offeret.

– Det kan være identitetstyveri, for eksempel. Facebook og andre sosiale medier er perfekt for det, at du utgir deg for å være offeret eller en venn av offeret. Så bruker du det til å skaffe informasjon du kan bruke til å presse offeret ditt, sier han.

Andre lever seg helt inn i offeret sitt og tar på seg deres identitet. De kan også publisere ting for å skjemme ut offeret. Noen stalkere oppsøker også boligen til offeret mens de er borte. De kan flytte på en kost på trappa eller gjøre andre ting for å utøve makt over offeret.

– La oss si at du pleide å gi kjæresten din en rød rose da dere fortsatt var sammen. Og så går du inn i huset deres mens de er borte og legger en rød rose på senga. Det er også uønsket kontakt, forklarer Øverland.

– Det er ganske creepy. Det er jo hyggelig å få en rose, men ikke i den settingen der.

Unntakstilstand

De siste fem åra har Synne støtt på mannen med jevne mellomrom, sier hun. Noen ganger kan hun møte ham flere ganger på en uke, andre ganger kan det gå flere måneder imellom. Hun treffer på ham på butikker, på gata og på kafeen nær studiestedet sitt.

En dag når Synne går ned gata der hun bor, står mannen plutselig der. Han holder en stor, sort paraply, til tross for at det er sol og helt tørt i lufta.

Det virker nesten som han gjemmer seg.

En annen gang ringer han og forteller at han har leid seg sommerhus på Synnes hjemsted. Et lite sted med bare noen få tusen innbyggere, dit hun selv skal reise hjem den sommeren.

– Jeg var helt i sjokk. Jeg tenkte at nå er vi på et nytt nivå. Nå er det ikke bare begrensa til Oslo. Nå gjelder det når jeg er hjemme også, sier Synne.

– De ukene den sommeren var det sånn at jeg ikke kunne gå alene på butikken. Alle i familien var på og fulgte ekstra med. Det var veldig spesielt. Unntakstilstand. Men jeg så ham aldri.

Bildet viser "Synne" sett bakfra. Hun går ned en mørk trapp. Vi ser henne ovenfra. Hun har på svarte klær, og har langt lyst hår.
SKJER PLUTSELIG: Hver gang mannen kontakter Synne, er det en påminnelse om at han fortsatt er interessert i henne. Da begynner hun igjen å se seg over skuldra. Foto: Maud Lervik Grøttland, NRK P3

I kontaktlista på telefonen sin har Synne lagra mannen som «Ikke svar». Han fortsetter likevel å ringe, og å sende meldinger. Det tar to år før hun blokkerer nummeret hans. Fram til da har hun syntes det var greit å ha oversikt over hvor ofte han kontakter henne, i tilfelle det eskalerer.

Men selv om nummeret er blokkert, fortsetter han å ringe. Noen ganger ringer han med skjult nummer. Andre ganger har han lånt noen andres mobil. Da tar Synne telefonen.

I telefonsamtalene gjentar mannen det han tidligere har sagt. Han synes hun er vakker, han vil møtes igjen, og han ber henne med ut. Synne avviser ham gang på gang.

«Nei, jeg vil ikke snakke med deg. Nei, jeg vil ikke spise middag med deg», svarer hun.

Har ikke anmeldt

Mannen er alltid høflig og hyggelig. Han stiller Synne spørsmål om livet hennes og er tydelig interessert i henne. Hun har aldri opplevd mannen som aggressiv, og han har aldri forsøkt å ta på henne.

Synne synes likevel det er ekkelt å møte på ham. Hun kvepper til. Hjertet banker fortere, og hun vet ikke hva hun skal si.

Synne har likevel ikke anmeldt mannen til politiet. Hun tror ikke det er noe poeng.

– Det første politiet kommer til gjøre, er at de ringer stalkeren og sier at de vet at han følger etter meg, det må han slutte med. Jeg har jo snakka med flere som har opplevd lignende saker. Det er et så vanskelig skjæringspunkt. Hva er stalking, og hva er bare å oppholde seg på offentlig sted? Hvor mange ganger må ting være tilfeldig før det er stalking? spør Synne.

Øverland sier at mange strever med det samme som Synne og dermed ikke vil anmelde. Et problem er at stalkeren vil oppfatte enhver form for kontakt som en bekreftelse.

– Du skal tenke godt gjennom det. Jeg vil aldri anbefale folk å ikke anmelde, men du bør tenke smart, sier Øverland.

– Noen av mine pasienter har sagt at de skulle ønske at stalkeren slo dem ned. Da kunne de i hvert fall anmeldt. Men mange av stalkerne vet godt hvor grensa går. De markerer bare at de kan gjøre noe, men så gjør de det ikke.

Øverland sier at man ofte trenger en person å drøfte med, fordi man selv står midt oppi stalkingen. Da kan politiet være en god samtalepartner. De fleste politidistrikt har nå god kompetanse på å gjøre en risikovurdering av stalking, og de tar det som regel veldig seriøst. Man kan også ta kontakt med politiet uten å anmelde.

– Men det er dette som er dritten med stalking. Det er «damned if you do, damned if you don’t». Du vet ikke hvor lenge det vil vare, og du vet ikke hva personen kan finne på å gjøre, sier Øverland.

– Å leve med den usikkerheten, kanskje i årevis, kan være veldig ødeleggende for et menneske.

De færreste ender i retten

Den såkalte stalkingparagrafen kom på plass i straffeloven i 2016. Det tar tid før rettsapparatet blir kjent med hvordan man tolker en ny lov.

Bildet viser "Synne" sett bakfra. Hun har blondt hår som henger løst, og har på seg svarte klær. Bildet er ganske blurry og tatt i bevegelse.
IKKE ANMELDT: Synne har ikke anmeldt mannen. Hun føler ikke det er noe poeng. Foto: Maud Lervik Grøttland, NRK P3

Svein Øverland sier at problemet i Norge er at man har hatt veldig få saker som gjelder stalking oppe for retten. Det gjør at man ikke har noen særlig rettspraksis på området. Det vil si at rettssystemet ikke har tegnet opp grensene for hva som er stalking og ikke.

Det finnes likevel noen saker:

Sendte ekskona 2200 tekstmeldinger på et år
I 2019 ble en mann i 40-årene dømt til to år og seks måneders fengsel for omfattende forfølgelse og trusler mot sin tidligere kone. Mannen ble også dømt til fem års kontaktforbud og tre års elektronisk kontroll. Han hadde stalket eksen sin i over et år. Mannen hadde blant annet sendt kvinnen over 2200 tekstmeldinger i løpet av et år, til tross for at han hadde besøksforbud. Han hadde også sendt henne 60 meldinger på Facebook og 70 e-poster. Flere av meldingene inneholdt trusler.

Truet med å drepe ekskona
I januar 2023 ble en mann i 30-årene dømt for å ha forfulgt og truet sin tidligere kone. Mannen hadde sendt eksen 7600 meldinger på SMS i løpet av tre dager i februar 2022. Flere av meldingene inneholdt trusler om at han skulle drepe henne, eller at han skulle drepe seg selv. Mannen sendte henne også meldinger på Vipps og flere e-poster. Han møtte også opp på bostedet hennes og ringte henne gjentatte ganger. Dette til tross for at mannen var ilagt besøksforbud.

Ringte eksen 958 ganger på 13 timer
I mai 2022 ble en mann i 30-årene dømt for å ha stalket, truet og brutt seg inn hos sin tidligere kjæreste. Mannen ble dømt til 270 timer samfunnsstraff og 60 dager fengsel. Fra juli til september 2021 sendte han ekskjæresten en rekke meldinger på SMS, Snapchat og Vipps. Mannen truet blant annet kvinnen med å publisere nakenbilder av henne. I løpet av 13 timer ringte han henne 958 ganger, og sendte henne 71 tekstmeldinger. Han brøt også besøksforbud flere ganger, oppsøkte boligen hennes og brøt seg inn i boden hennes.

Hull i lovverket

Lovverket nå har noen hull. Det gjør at handlinger som kan oppleves som ubehagelige for offeret, likevel ikke er ulovlige.

I 2019 frikjente Høyesterett en mann som hadde kikket inn gjennom vinduene til flere unge kvinner i Trondheim. Mannen ble opprinnelig dømt for kikkingen, men Høyesterett opphevet dommen.

Grunnen er at dagens straffelov kun kan forby stalking hvis gjerningsmannen bevisst vil at fornærmede skal oppfatte det slik at hun eller han blir overvåket.

Det var politiet som spanet på mannen. Da oppdaget de at han hadde kikket inn gjennom vinduene til unge kvinner som bodde i studentbolig. Mannen hadde også filmet en kvinne som bare var iført truse. For dette tilfellet ble han dømt for seksuelt krenkende atferd.

Han ble derimot ikke dømt for å ha filmet og fotografert fullt påkledde kvinner.

Loven sier jo at stalkingen skal være «egnet til å fremkalle frykt». Om offeret ikke vet om stalkingen, og dermed ikke er redd, kan gjerningspersonen heller ikke straffes.

Per nå er det derfor lovlig å stalke noen så lenge de ikke vet om det.

Vil ikke si når ny lov er på plass

Justisminister Emilie Enger Mehl sier at de er klar over manglene i lovverket, og at det jobbes med å tette dem.

– Det er et arbeid som har vært ute på høring, og som vi nå følger opp i departementet. Vi har en del andre store prosjekter i Justisdepartementet nå som vi må se dette i sammenheng med. For eksempel har vi gått gjennom hele kapittelet om seksuallovbrudd og jobbet med å legge frem endringer i straffeloven på det området. Derfor tar det noe tid å komme tilbake med et konkret endringsforslag, sier hun.

Bildet viser justisminister Emilie Enger Mehl, en ung kvinne med blondt oppsatt hår. Hun har på seg hvit skjorte og rutete jakke. Hun ser alvorlig ut.
NY LOV: Justisminister Emilie Enger Mehl vil ikke svare på når en ny stalkinglov ligger på bordet. Hun råder folk som er utsatt for stalking, til å anmelde likevel. Foto: William Jobling, NRK

Mehl vil ikke svare på når en ny stalkinglov vil være klar.

– Det er også viktig å si tydelig at stalking ikke er helt lovløst, selv om det er et hull i det lovverket vi har nå. Det er viktig at folk som er utsatt for det, anmelder ting de opplever til politiet.

Justisministeren sier at det også er mulig å få hjelp fra støttesenteret for kriminalitetsutsatte for å få råd og veiledning. Om det er barn involvert, så kan man få hjelp fra familievernkontoret.

– Men det er jo ingen tvil om at alle saker som dreier seg om vold, forfølgelse og overgrep er krevende og forferdelig for de som står i det, sier Mehl.

Hva er tilfeldig?

Synne vet ennå ikke sikkert om mannen følger etter henne. For henne kjennes det likevel sånn.

– Han møter meg på veldig mange offentlige steder. Det er vanskelig å skille. Er han bare der tilfeldig? Han har også lov til å gå på kafé eller ta T-banen. Hvor går grensa, og når kan man reagere? spør hun.

– Det kan jo være tilfeldig. Men jeg møter jo sjelden andre i Oslo tilfeldig. Du møter ikke tilfeldig på folk i denne byen. Da ler man litt av det, at det var så vilt at vi møttes på denne T-banen.

Hun er ikke direkte redd for mannen. Han har aldri prøvd å gjøre henne noe. Men Synne sitter med en følelse av at han kunne gjort noe hvis han ville.

Bildet viser håret til "Synne". Vi ser ikke ansiktet hennes, men vi ser konturene av ansiktet og langt blondt hår.
IKKE REDD: Synne anser seg selv å være rask og sterk nok til å kunne løpe fra mannen om noe skulle skje. Å ha en plan er en slags overlevelsesmekanisme. Foto: Maud Lervik Grøttland, NRK P3

Til tider har det føltes som mannen har festet en chip i nakken hennes, at han vet noe om henne som hun ikke vet.

– Det er ekkelt når det er en mann som er dobbelt så gammel som meg, og som er større og sterkere. Jeg tror ikke han ville gjort meg noe eller bortført meg. Jeg er sikkert raskere enn ham, sier Synne.

Hun stopper opp.

– Det der er en ubevisst tanke. Men det er jo overlevelse: Kan jeg komme meg unna det her, eller kan jeg ikke?

Klandrer seg selv

Innimellom har Synne klandret seg selv for at mannen følger etter henne. Hun er redd for at hun har vært for hyggelig mot ham eller ikke avvist ham tydelig nok.

Hun skvetter til når hun møter på ham, og det faller henne ikke naturlig å være veldig direkte. Men hun har også avvist ham flere ganger.

– Det er mange som synes det er interessant når jeg forteller om det. Det er interessant enda, fordi han har ikke gjort meg noe, sier Synne.

– Om han hadde gjort meg noe, da hadde det ikke vært interessant lenger. Da blir det bare tragisk.

HAR DU BLITT UTSATT FOR STALKING, ELLER TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED?

Hos dinutvei.no finner du informasjon om hjelpetilbud nær deg.

Hvis du er utsatt for stalking, kan du ta kontakt med Støttesenter for kriminalitetsutsatte. De kan nås på telefon 800 40 008 mandag til fredag fra kl. 09.00-15.00.

Mental Helses hjelpetelefon kan nås på telefon 116 123 hele døgnet. Det samme gjelder Kirkens SOS på telefon 22 40 00 40.



MER SOM DETTE:

ANNET FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: