Stem med Andregenerasjonen

Bare én av tre unge brukte stemmeretten under forrige kommunevalg. Nå tar Andregenerasjonen saken i egne hender og inviterer til stemme-meetup ved Oslo Rådhus.

Søndag 8. september kl. 14.00 kan du møte Adam, Cengiz og Mutta i Borggården utenfor rådhuset i Oslo.

– Bare de som er folkeregistrert i Oslo kan stemme denne dagen, men alle er hjertelig velkomne til å komme og henge og feire demokratiet, forklarer Mutasim Billah Ahmad entusiastisk.

Prøv NRKs valgomat!

I fire uker jobber han og de to andre med «Andregenerasjonen tar valget», et prosjekt hvor de undersøker hva som skal til for å bruke stemmeretten – hvordan man gjør det rent praktisk, og hvor mye man må kunne om politikk.

– Vi kunne veldig lite da vi begynte, men vi lærer litt hver dag. Nå vet jeg for eksempel hvem som er ordfører i Oslo, ler Cengiz Al.

I forrige uke ble Andregenerasjonen lurt trill rundt av Oslo-ordfører Marianne Borgen, som de trodde bare var en vanlig omviser i rådhuset.

VIDEO: Se hvordan det gikk da Andregenerasjonen ble «pranket» av ordføreren i Oslo.

Lover underholdning

Andregenerasjonen konkurrerer seg i mellom om å få flest mulig folk til å komme til rådhuset. De kommer til å ha en liten scene i Borggården, den runde plassen foran hovedinngangen til Oslo Rådhus (den heter også Fridtjov Nansens plass). Her blir det noen overraskelser, gjester, kåring av hvem av gutta som har samlet flest folk, og selvfølgelig avstraffelse av den som har samlet færrest!

–Jeg vet ikke hva straffen bli, jeg bare håper det ikke blir noe veldig vondt. Ikke at jeg har tenkt til å tape da, utdyper Cengiz.

VIDEO: Gutta legger hver sin plan for å rekruttere folk, og Mutta får hjelp av Radioresepsjonen.

Kommer du? Meld deg på arrangementet her.

Lettere å stemme sammen

Unge i alderen 20-24 har lavest valgdeltagelse av alle aldersgrupper, i følge tall fra SSB. Andregenerasjonen tror det kan oppleves kleint å skulle dra og stemme helt alene, og at det blir lettere dersom man har noen å gå sammen med.

–Det kan jo være litt skummelt, særlig hvis man ikke har gjort det før, og da er det fint å ha med en venn – eller kanskje tusen fremmede, sier Adam, som sikter høyt.

Av de tre, var det bare Adam som stemte ved forrige valg. Men Andregenerasjonen har fått muligheten til å øve litt på forhånd. Oslo Rådhus rigget opp et øvingslokale til dem, hvor de fikk teste hva som er lov når man stemmer. Cengiz ble overrasket over hvor mye som faktisk er lov.

–Du kan ha på deg stort sett hva du vil, bare du ikke reklamerer for ett parti. Det visste jeg ikke på forhånd. Og så må man ikke plage andre som prøver å stemme, men det er jo bare god folkeskikk. Det var rett og slett mye lettere å stemme enn jeg hadde trodd, sier Cengiz.

VIDEO: Andregenerasjonen har testet hva som er lov i valglokalet.