Streisand-effekten

Hva er koblingen mellom Barbra Streisand og norsk films mest berømte sexscene?

Sangen “Barbra Streisand” av DJ-duoen Duck Sauce (Armand Van Helden/A-Trak) er nettopp ute av P3-listene etter å ha vært inne i hele 16 uker. Musikkvideoen har 40 millioner visninger på YouTube:

Her kan du lage din egen versjon av “Barbra Streisand”! Det er veldig morsomt.

Superhiten “Barbra Streisand” er absolutt god nok grunn til å trekke frem begrepet Streisand-effekten, selv om det strengt tatt ikke har noe med sangen å gjøre.

Streisand-effekten

Barbra Streisand er jo Barbra Streisand, en 68 år gammel amerikansk artist og skuespiller som har solgt over 140 millioner album. Men hva er egentlig Streisand-effekten?

Hør Mathias Nylenna i Banden forklare det for deg her:

[audio:https://p3.no/wp-content/uploads/2011/03/Streisand.mp3|titles=Streisand-effekten|artists=Banden]

Effekten er ikke at sangen “Barbra Streisand” får deg til å gå rundt og si “Barbra Streisand” i tide og utide. Den går ut på at forsøk på å sensurere eller fjerne informasjon i stedet fører til stor oppmerksomhet rundt denne informasjonen.

Huset til Barbra Streisand. (Foto: Wikipedia)
Huset til Barbra Streisand. (Foto: Wikipedia)

Fenomenet er oppkalt etter Barbra Streisand, fordi hun i 2003 saksøkte fotografen Kenneth Adelman for 50 millioner dollar da han tok et bilde av huset hennes og la det ut på internett. Adelmann skulle dokumentere kystlinjen i California og hadde tatt tilsammen 12 000 bilder i serien.

Streisand tapte saken, og oppmerksomheten hun skapte førte til en voldsom spredning av husbildet på internett, altså en forverring av det hun forsøkte å forhinde i utgangspunktet. Og der har du Streisand-effekten.

– Av og til er nok den beste måten å håndtere slike situasjoner på å beholde roen, trekke på skuldrene og tenke at det som har skjedd har skjedd, sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal.

Mauseth-saken

Et norsk eksempel på Streisand-effekten er Mauseth-saken. Skuespiller Gørild Mauseth gikk til sak mot NRK i 2008 etter at programmet Store studio viste en nakenscene med Mauseth fra filmen Brent av frost (1997).

I scenen har hun sex i en robåt fylt med fisk.

Gørild Mauseth. (Foto: Scanpix)
Gørild Mauseth. (Foto: Scanpix)

Mauseth vant endelig over NRK i Høyesterett 2010, men saken fikk veldig stor mediedekning, og de over ti år gamle nakenbildene av Mauseth ble spredd på nettsteder av ymse sort.

– Mauseths angivelige ønske om å unngå flere visninger av en nakenscene førte til at flere en noen gang ble oppmerksomme på scenen, konstaterer Kjell Terje Ringdal.

SE: Klipp fra fiskesexscenen og intervju med Gørild Mauseth i Dagsrevyen

Virgin killer

I 2008 forsøkte den britiske internettvaktbikkja the Internet Watch Foundation (IWF) å sensurere Wikipedias artikkel om det tyske hardrockbandet Scorpions’ album Virgin Killer (1976), fordi albumcoveret viser et nakenbilde av en jente på ti år (se coveret ved å trykke på Virgin Killer-linken over).

Oppmerksomheten dette skapte førte til at Virgin Killer-siden plutselig var blant de mest populære på hele Wikipedia.

– Vi forsøker å forhindre at folk får se nakenbilder av barn på internett, men i dette tilfellet har vi gjort akkurat det motsatte, uttalte IWF, ifølge BBC.

Tom Cruise

I 2008 ble det også lagt ut en litt merkelig video på YouTube hvor scientologen Tom Cruise snakker om medlemmer av scientologikirken som noe som kan tolkes som overmennesker i forhold til andre.

Scientologikirken fikk først fjernet videoen fra YouTube, men den ble raskt lagt ut igjen.

Nå er videoen et av de øverste treffene hvis du søker etter Tom Cruise på YouTube.

På Wikipedia kan du lese om flere eksmepler på Streisand-effekten.

VET DU OM NOEN SOM HAR BLITT OFFER FOR STREISAND-EFFEKTEN? FORTELL OM DET HER!

10 Responses to “Streisand-effekten”

 1. eddy jacobsen

  Den 16. februar i år, i Aftonbladet, tar en journalist et HELVETES OPPGJØR MED UNDERLIVS-MØLET SOM TYTER ut i avsier, TV i Radio – OVER ALT HVER JÆVLA DAG!!

  Barbra Streinsand, er Jøde, og en anstendig og høy profilert decency sangerinne; og å kople henne sammen med sex-møl, er det mest banale jeg har lest i all tid.

  DETTE ER UTROLIG PROVOSERENDE!!

  http://www.youtube.com/wonderfulvoices

 2. Eirik

  Jeg vil påstå at da Jørgen Lorentzen gikk ut mot Eia og Hjernevask ødela han fryktelig for sitt eget image. Selvfølgelig ville han renvaske seg selv og sitt syn, men jeg hadde aldri hørt navnet hans før og har fått et noe negativt inntrykk av ham. Nå når han skriver debattinnlegg i avisen legger jeg merke til at jeg tenker: «Der er han som ikke kunne la den saken ligge, ja.»

  • Jo

   I tilfelle Jørgen Lorentzen så har nok helt klart Streisand-effekten bidratt *litt* til hans ødelagte omdømme.

   Men hovedproblemet til Lorentzen er at “forskningen” han driver med ikke er forskning. Han forstår ikke den vitenskapelige metode, og han evner heller ikke å sette seg inn i resultater fra andre forskere. Når hverken faglighet eller saklighet er på plass, er det ikke unaturlig at folk flest lurer på hvorfor han har denne jobben. Og når han selv ikke en gang evner å innse at han er totalt ukvalifisert for jobben han har, da er det ihvertfall fare på ferde.

   Desverre så er jo egentlig ikke problemet Lorentzen selv. Noen har ansatt ham. Og noen burde ha skjønt at han var udugelig lenge før han fikk trynet sitt på TV.

   • Eddy Jacobsen

    Nei, nei, nei, sånn er det ikke….problemet med Jørgen Lorentzen er slik som den tyske kvinnelige forfatteren beskriver om den type menn; altså manipulerte og dresserte menn, og kan leses her…:

    http://www.theabsolute.net/misogyny/vilar.html

    Se eller linker på denne siden:

    http://farligejournalister.com/

    PS. Jeg møtte en mann i det som skulle være en barnefordelingsinstitusjon hvor det skulle jobbes for å få slutt på KVINNEDIKTATENE TIL STATSFEMINISME-FANATIKERNE (jfr. filosofen Nina Karin Monsen og forfatter og religionsforsker Hanne Nabintu Herlands verker om saken(e)) ved skilsmisser, og han sa dette, efter at det hadde blitt fortalt at en kvinne hadde voldtatt en mann:
    “Å, si meg hvor finner jeg en slik kvinne som kan voldta meg”

    Helt klin IDENTITETSLØS MANN, som selvsagt havnet i konflikt om barna efter konen hadde fått nok av hans MAMMADALTERI, i stedet for å være hennes mann.

    Jørgen Lorentzen opp av dagen – han har jo flere ganger stått frem og erklært seg som: STATSFEMINIST.

    Ett av verdens problemer er IDENTITETSLØSHET OG IDENTITETSFORNEKTELSER…..og det er meget farlige saker!!

 3. Bjørn Sæle

  Kansje litt på siden, men dersom noen søker på Barbra Streisand på spotify, får en slett ikke opp noen sanger av henne. men snarere den som bærer hennes navn. Altså dersom noen kjenner til en kjent artist og ikke finner musikken deres på spotify, lag en sang å kall den opp etter artisten da vil det bli mange treff på deres sang. vips du har en hitt.

  • Eddy Jacobsen

   Viser bare hvor enormt stor hun var og er; hennes stemme – sammen med sin jødiske “søster” Ofra Haza, – er helt uten sammenlikning i verden; noen oprasangerinner, selvsagt kan til en viss grad komme opp til henne; men det er også alt, – og her er ett eksempel på hennes stemmeprakt.
   http://www.youtube.com/wonderfulvoices

   Hadde ikke Ofra Haza blitt dratt med i disko-vevet, og fått utviklet stemmen sin ennu tidligere enn det hun gjorde, så hadde også hun kunnet stå ved Barbra’s side, like stor; – men dog fikk hun dette med seg av verdens seriøse musikk-kritikere; En av de mest genuine kvinnestemmer gjennom musikkens historie.
   http://www.youtube.com/ofrahazasongs

   PS.: Når man hører på gneldringen – metallstemmen fra Bergen – til Sissel Kyrkjebø, blir sammenlikingen med de to mega-stemmene, ikke mulig!!

 4. Carla Tan

  Gammelt fennomen i ny innpakning kalt Catch 22

 5. eddy jacobsen

  Til Bjørn Sæle…:
  Well, well, well – dersom du ikke har hørt Babra Streisand’s stemmeprakt, så er her 3 titler du kan søke frem på Tuben, altså YouTube:
  “Clear sailing”, “He is mine”, “Guilty”, “Woman in love” – og mange andre…

  Sorry mac; ingen kommer opp til hennes runde, varme, LEGATO-stemme; med et register som man mister pusten av; Ofra Haza – som også er jøde – og den mindre kjente Susanna Hoffs – har stemmer av samme kvalitet og karakterer; men å slå Barbra S, det skal det mye til.

  Klart kan Kiri Te Kanawa saile opp ved siden av BS; ingen tvil om det – men noen stemmer kommer helt fra hjerteroten og sjelsroten, andre kommer fra skolerte stemmer….

  Jeg anbefaler Clear sailing til de grader; det er ufattelig hvordan hun har kontrollen over stemmen sin i den sangen der…

  God påske!!

  http://www.youtube.com/onlinelondon