Strømmetall inn på VG-lista

Bjørn Eidsvåg er den første som topper den nye albumlisten.

Marte Thorsby, direktør i IFPI Norge. Foto: Presse
Marte Thorsby, direktør i IFPI Norge. Foto: Presse

I 46 år har de 40 mest solgte albumene ukentlig blitt presentert i VG-lista Topp 40, men i dag skjer en historisk endring. Ukens albumliste inkluderer for første gang tall fra strømmetjenester.

På listen, som ble presentert i dag, suser Bjørn Eidsvåg opp på toppen, med sitt nye album Far faller.

Tiden er moden

Tidligere var VGs albumliste kun basert på antall plater solgt, både fysisk og digitalt, men nå blir altså tall fra strømmetjenestene Spotify og WiMP inkludert. Det gjør at Norge er et av de første landene i verden som inkluderer tall fra strømming på sin offisielle albumliste.

– Strømming står nå for nærmere 70 prosent av det totale musikksalget i Norge, noe som gjør at vi har en av de aller høyeste strømmeandelene i verden. Tiden er i høy grad moden for å inkludere strømming på albumlisten, sier Marte Thorsby, direktør i IFPI Norge, som er med på å utarbeide VG-lista.

Flere eldre album

Christer Pettersen-Dahl er programleder for radioprogrammene Topp 20 og Topp 40 på NRK P3. Han mener at nå som strømmetallene blir inkludert vil det gi en positiv effekt til listen.

– Det er så på tide! Det viser at man følger med i tiden. Kvaliteten på lista vil bli bedre, og den vil bli bredere og mer representativ. Det er rett og slett en revolusjon, og CD-spilleren burde skjelve litt i buksa.

Christer Pettersen-Dahl er programleder for VG-lista Topp 40. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Christer Pettersen-Dahl er programleder for VG-lista Topp 40. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Pettersen-Dahl mener også at man ikke må vente lenge for å se hvordan strømmetallene vil påvirke albumlisten.

– Endringene vil man raskt se. Det vil være flere eldre album som vil dukke opp. Jeg tror album som har vært på lista før, såkalte re-entries, vil dominere fremover. Jeg håper også at mange nystarta band vil dukke opp. Det florerer av flinke folk som ikke har økonomisk anledning til å trykke fysiske CD-er, og de ville aldri før ha kommet inn på en albumliste.

Allerede på den første utgaven av den nye VG-lista kan man se hvordan strømmetallene har påvirket albumrangeringen. Flere plater returnerer på VG-lista etter å ha vært ute av topp 40, blant annet strømme-favoritter som Jay Z’ Magna Carta Holy Grail, Macklemore & Ryan Lewis’ The Heist og P!nks The Truth About Love.

Vanskelig å inkludere album

At tall fra Spotify og WiMP inkluderes er kun nytt for albumlisten, Topp 40. VG-lista for låter har siden våren 2011 inkludert strømmetall. Grunnen for at endringen skjer først nå for Topp 40 er fordi det har vært vanskelig å finne en modell for hva som regnes for et avspilt album.

Å registrere enkeltlåter er en enkel sak, men nå har IFPI Norge endelig utarbeidet en modell som tar hensyn til lytting av flere låter på et album.

– Vi har lenge jobbet med en modell for å kunne inkludere strømming av album inn på albumlisten. Vi er veldig glade for å være i mål og endelig kunne presentere en ny og revitalisert albumliste, sier Marte Thorsby, direktør i IFPI Norge.