Suksess eller flopp?

Vi spør oss om et band kan overleve uten sin originale vokalist. Hva tror du?

For noen uker siden overrasket Turboneger stort. De fleste trodde sagaen om denimfolket var over etter at vokalist Hank Von Helvete valgte å forlate bandet for et år siden. Nå er de tilbake med ny vokalist.

At vokalister slutter, blir sparket eller dør er dessverre noe som skjer i musikkbransjen. Men der tapet av en vokalist kan føre til at hele bandet blir oppløst, finnes det også band som skaffer seg ny vokalist, og som fortsetter å holde fantastiske konserter og gir ut plate på plate. At et band får suksess først etter at de bytter vokalist hender også.

Legendene i Black Flag har byttet vokalist (og de fleste andre bandmedlemmer) flere ganger, og populariteten har økt i takt med utskiftningene, Faith No More fikk først suksess da de byttet ut Chuck Mosley med Mike Patton, mens Mötley Crüe gikk på trynet da de erstattet Vince Neil med John Corabi.

Her er Turbonegers nye vokalist, Tony Sylvester
Her er Turbonegers nye vokalist, Tony Sylvester

Den viktigste utad

I tillegg til å være den som synger, fungerer vokalisten ofte som en myteomspunnet Gud som leder bandet på scenen. Det er ikke alltid du husker hva trommisen i et band heter, men navnet på vokalisten husker du som oftest.

– Både som scenefigur, mytologisk karakter og musikalsk element er vokalisten særdeles viktig, uavhengig av om hun eller han er noen kreativ kraft i bandet, forteller Marius Asp i Lydverket, og trekker frem Turboneger som et godt eksempel.

– Det spiller ingen rolle hvor tøft et band låter: Hvis stemmen ikke funker, står det ikke til å redde. Det samme kan vel også sies om gitar, bass og trommer, men stemmen, tekst og kombinasjonen av de to er uansett ofte det publikum opplever sterkest i et artistisk uttrykk.

Roskehistoriker Terje Nilsen tror at selv om resten av bandet kanskje ikke er enig, så er og blir vokalisten den viktigste i bandet utad. Vokalisten skal uttrykke det bandet står for. Musikalsk sett er ikke han eller hun like viktig.

– Det står ikke og faller på vokalisten. Så lenge resten av bandet har gode personligheter og fungerer bra sammen trenger ikke hele bandet å falle sammen på grunn av et vokalistbytte. Er du Mick Jagger og bandet ditt heter Rolling Stones, så er det naturligvis annerledes. Skulle Mick slutte måtte resten av Stones legge inn årene.

Rockehistoriker Nilsen mener Rolling Stones ikke ville overleve et vokalistmytte. (Foto: Danny Moloshok, NRK P3)
Rockehistoriker Nilsen mener Rolling Stones ikke ville overleve et vokalistmytte. (Foto: Danny Moloshok, NRK P3)

Mangel på talent

Rockehistoriker Nilsen utdyper at det som oftest er to grunner til at et band bytter vokalist. Enten så er vokalisten for dårlig, eller så er han eller hun alt for glad i alkohol. Det er hardt og brutalt.

– Wannskreækk-vokalist Børge Pedersen fikk sparken fordi han var for dårlig, og Prepple ble hentet inn av Kjartan Kristiansen og Persi Iveland. Sammen dannet de Dum Dum Boys noen år senere.

Tor-Otto Mjelde, programleder i Pyro og Sexy, kan hente frem flere band som både har hatt stor suksess med ny vokalist, og der et vokalistbytte har gått helt på tryne.

– Et band som har hatt ekstrem suksess med ny vokalist er AC/DC. De ble massive med Back In Black, Brian Johnson første album etter Bon Scotts død. Van Halen hadde omtrent like stor suksess med Sammy Hagar som overtok etter at David Lee Roth valgte å forlate bandet på grunn av uenigheter med Eddie og ønsket om solokarriere på 80-tallet, forteller Totto.

Et band som har hatt ekstrem suksess med ny vokalist er AC/DC. (Foto: Scanpix)
Et band som har hatt ekstrem suksess med ny vokalist er AC/DC. (Foto: Scanpix)

Tottos eksempler på der vokalistbytte har gått bra, og noen der det ikke har gått fullt så bra:
  • Mötley Crüe erstattet Vince Neil med John Corabi. Det gikk ikke så bra. Det endte med at plateselskapet nektet å støtte en innspilling med John Corabi, og Vince Neil returnerte som vokalist etter fire år.
  • Alice In Chains ble lagt ned da Lane Stayley døde, men gjorde et veldig bra comeback med William DuVall for noen år siden.
  • Judas Priest erstattet Rob Halford med Tim ”Ripper” Owens. Det gikk ikke veldig bra, men det ble jo laget film av det med Jennifer Aniston (Rock Star).
  • Journey fikk enorm suksess med Steve Perry litt ut i karrieren. Perry har igjen blitt erstattet mange ganger, uten at det ble like vellykket.
  • Iron Maiden ble først skikkelig store da de byttet ut Paul DiAnno med Bruce Dickinson og lagde gjennombrudds-albumet Number Of The Beast. De dreit litt på draget da Dickinson sluttet og Blaze Bayley kom inn for to album. Publikum kom tilbake da Dickinson returnerte etter et par år.

Alice In Chains kom tilbake fra de døde med William DuVall bak mikrofonen. (Foto: Pontus Lundahl, Scanpix)
Alice In Chains kom tilbake fra de døde med William DuVall bak mikrofonen. (Foto: Pontus Lundahl, Scanpix)

– Gjør mye med bandet

24. mai 2011 ble denne meldingen publisert på Facebook:

“Jeg, Sondre Haug, har med tungt hjerte bestemt meg for å slutte i bandet. Jeg spiller mine siste konserter i sommer. Jeg vil takke alle for støtte, god stemning og alle andre minner Social Suicide har gitt meg! Jeg vil også ønske bandet lykke til videre med turnering og ny vokkis!”

Sondre, vokalist og frontfigur i det lovpriste hardcore-bandet Social Suicide, kjent for sin eksentriske scenepersonlighet og stemme, valgte å forlate bandet.

– Det gjør selvfølgelig mye med bandet. Sondre er en god venn og frontfigur, forteller Ruben Nesse i Brilliance Records, plateselskapet som representerer Social.

Social Suicide vokalist Sondre annonserte i mai at han skulle forlate bandet. (Foto: Vegard Haug/Promo)
Social Suicide vokalist Sondre annonserte i mai at han skulle forlate bandet. (Foto: Vegard Haug/Promo)

Åpne armer

Både Rockehistoriker Nilsen og Ruben Nesse er sikker på at Social vil fortsette mot verdensherredømme, og at et vokalistbytte ikke vil ha noe å si for bandets videre karriere.

– Bandet har allerede hentet inn en ny vokalist. Han heter Marius Jahnsen, og jeg tror fansen kommer til å ta imot Marius med åpne armer. Ny låt og video slippes 2. september, og det høres dritfett ut, lover Nesse.

– Turboneger byttet vokalist i sin tid, og de klarte seg veldig bra.
Nå har de gjort det igjen. Det skal som sagt en vokalist av Mick Jaggers kaliber til for at det skal bli katastrofe. Jeg tror at Social Suicide kommer til å klare helt fint, mener rockehistorikeren.

Det er altså ikke verdens undergang om vokalisten i yndlingsbandet ditt slutter eller blir sparket. Oddsene er på bandets side.

Bonus: sjekk ut den nyeste videoen til Social Suicide: