- Dette er ramadan
- Ramadan er den niende måneden i den islamske kalender og islams fastemåned.
- De fleste muslimer avstår fra å drikke eller spise fra soloppgang til solnedgang.
- De avstår også fra sex, røyk og krangling. Den islamske kalender følger månen, og derfor flytter månedene seg 11-12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalender.
- Ramadan markeres fordi profeten Muhammed mottok sin første åpenbaring på denne tiden.
- Ramadan avsluttes når nymånen, som markerer måneden shawwal, blir synlig. Fasten kan imidlertid ikke vare lenger enn 30 dager.
- Fasten er et ytre uttrykk for indre renselse, og da oppfordres muslimene til å konsentrere seg om åndelig fordypelse. Et av fastens formål er å vise solidaritet med mennesker som sulter.
– Jeg er vant til å drikke når jeg er tørst, spise når jeg er sulten og til og med spise når jeg ikke er sulten.
16-åringene Aliya Isman og Ayah Jalloul fra Fredrikstad står foran en måned med fristelser og prøvelser, sult og fråtseri.
Fra solen står opp til solen går ned må de to venninnene klare seg uten mat, nikotin og sex. De skal gjennom ramadan. Den niende måneden i den islamske kalenderen og islams fastemåned. Og de skal filme seg selv mens de gjør det.
Ramadan startet på lørdag. Hvordan fastemåneden utvikler seg for jentene og familiene deres får du se i nettserien «Sult».
Tvinges ikke til å faste
Ramadan regnes som en religiøs plikt for muslimer. Fastepåbudet er gitt i koranen og utdypet i hadith-litteraturen og i rettslitteraturen.
Ayah har gjennomført ramadan mer eller mindre hvert år siden hun var 9 år, Aliya prøvde seg for første gang i fjor.
– Dette er noe vi ønsker å gjøre og har valgt helt selv. Det er ingen som tvinger meg til å faste, selv om mamma kanskje hadde blitt litt skuffet hvis jeg ikke hadde gjort det, sier Aliya.
Ramadan-fasten er ingen plikt for barn før puberteten, og kvinner som har menstruasjon, er gravide, nettopp har født eller som ammer er fritatt.
De to jentene går det siste året på ungdomsskolen og er på vei inn i de voksnes rekker. Men ramadan er ikke noe de har gruet seg til.
– Som barn føler du at du er den eneste som ikke får være med. Dette er noe man har lyst til å gjøre. Alle tenker likt, alle er tørste, alle er sultne. Det blir et stort fellesskap, understreker Ayah.
Fant ikke Mekka på skoletur
«Nybegynneren» Aliya lærte mye da hun fastet for første gang i fjor. Allerede den første natten spiste hun så mye at hun kastet opp og ble syk.
Hun opplevde også hvor vanskelig det kan være å faste som ung:
– Jeg droppet morsomme ting, som bursdager, fordi jeg kunne bli sliten og sulten. I fjor fastet jeg også på klassetur, og kunne ikke være med på grilling og sånt. Vi var ute i skogen, så jeg visste ikke hvor Mekka var når jeg skulle be. Det blir noen sånne problemer, ler hun.
Nå har hun skaffet seg en app til mobilen, lik den som Sana bruker i fjerde sesong av Skam, for å ha kontroll på når hun skal be og vite hvor Mekka er:
Når ramadan avsluttes, feires det med en av årets største muslimske feiringer, Eid al-Fitr eller Id al-Fitr.
– På slutten tenker man over hvor heldig man er som får spise. Og man tenker mye på de som er fattige og ikke har muligheten til å spise. De må gå sultne en dag til. Det får deg til å tenke, sier Ayah.