Svarer på kritikken etter at Martin Lepperød ble hengt opp i kroker

Etter at programleder Martin Lepperød hang i kroker lørdag kveld, har det kommet sterke reaksjoner til NRK.

OBS! Sterke bilder lenger ned i saken.

Lørdag kveld hang Martin Lepperød fra taket i to kroker som var ført gjennom huden i ryggen. Stuntet ble gjennomført etter at P3aksjonen samlet inn 200.000 kroner på om lag to og en halv time.

– Det er ingen som har sagt ja til å gjøre dette i P3aksjonen – ikke før legenden Martin Lepperød gjorde sin ankomst, annonserte programlederen spøkefullt, men stolt.

Resten av programlederne hadde fått beskjed før annonseringen, og gjesteprogramleder Christian Mikkelsen var spent, men måtte innrømme at han hadde gruet seg litt til å se det.

– Men dette er drømmen min! Da jeg ble spurt om jeg ville gjøre det, sa jeg: SELVFØLGELIG, skrek Martin entusiastisk.

Seerne og lytterne heiet han fram både før, under og etter gjennomføringen. Men søndag fikk hendelsen en del kritikk. I sosiale medier rant det inn med reaksjoner, og Kringkastingsrådet har fått tilsendt to klager. Flere har også sendt klager skriftlig til NRK P3 over e-post.

«Hva i all verden med dette er underholdende? Dette er ren og skjær idioti! Skam dere, NRK P3! Ingenting ved dette er tøft! Dette er på absolutt ingen måte greit og jeg hadde ikke trodd dette om dere NRK P3!» skriver en av følgerne på P3s Instagram-profil, og mange stemmer i:

«Dette er å dra det for langt…»

«Det er svakt av NRK å la dette passere.»

«Dette var over grensa!»

FØR KROKEN: For å forberede kroppen på krokene måtte Martin legge seg ned på en benk, slappe av og bli desinfisert. FOTO: Kim Erlandsen

P3-redaktøren svarer

Nå svarer P3-redaktør Camilla Bjørn på kritikken.

– Denne utfordringen ble i likhet med alle våre utfordringer grundig forberedt og vurdert ut fra et HMS- og smittevern-perspektiv, med flere fageksperter. Som oftest vet ikke programlederne om utfordringer på forhånd, men i dette tilfelle var programleder Martin Lepperød tett involvert hele veien sammen med Håvve Fjell fra Wings of Desire, skriver Bjørn i en e-post til P3.no.

Håvve Fjell er internasjonalt anerkjent som en av de fremste på «body suspension»-feltet og bidro til at selve gjennomføringen var forsvarlig.

– Martin Lepperød har gjennom hele prosessen også hatt mulighet til å trekke seg, men ønsket å gjennomføre, sier Bjørn.

«Body suspension» er et konsept hvor man midlertidig fester kroker i menneskekroppen, før man heises opp i lufta. Krokene fjernes når personen er på bakken igjen. Mange som driver med dette gjør det som en slags «performance-kunst», men folk gjør det også for å få et adrenalinkick (som en ekstremsport), og for å utfordre seg selv, som del av en spirituell opplevelse, eller for å få oppmerksomhet.

– Hva var grunnen til at P3aksjonen gjennomførte dette stuntet?

– P3aksjonen er et kjent konsept hvor vi i en årrekke har lagt til rette for mye galskap og moro til inntekt for en god sak. Det er i denne konteksten utfordringene hører hjemme. Ting vi gjør kan alltid tas ut av kontekst og dermed misforstås. Det er leit når det skjer, og så kan vi aldri sikre oss helt mot det.

RETT FØR: Alle øyne var festet på Martin rett før han skulle løftes i været. FOTO: Kim Erlandsen

Eget ønske

Selv sa Martin Lepperød før stuntet skulle annonseres at dette var en personlig drøm for han.

– Dette er en drøm jeg har hatt siden forslaget kom opp da vi startet å jobbe med P3aksjonen. Jeg ville være den første til å gjøre det, sa Martin lørdag kveld.

– Hva tenker du om stuntet nå dagen etterpå?

– Jeg er mer positiv i dag enn det jeg var i går. Kroppen føles fin. Jeg er bare litt støl akkurat der hvor de krokene har gått inn, men jeg har ikke noe vondt i ryggen, ikke noe verk i sårene eller noen ting. Håvve var jo kjempeflink å holde alt sterilt, så det eneste jeg trenger å gjøre framover er å holde en normal hygiene – det skal jeg klare, sier Martin til P3.no søndag.

– Hva vil du si til lytterne og seerne som ble bekymret av stuntet?

– Det er ikke noe å være bekymret for. Det var hundre prosent frivillig. Det er jo veldig hyggelig at lytterne er bekymret for meg, men jeg var i trygge hender. Jeg hadde aldri gjort det, eller hadde aldri fått lov til å gjøre det, hvis det var noe som helst helserisiko involvert.

Martin synes det var en spennende utfordring å gjennomføre, men at han ikke har behov for å gjøre det igjen.

– Jeg tror ikke jeg ville ha gjort det igjen hvis jeg hadde blitt spurt, men ikke fordi det var smertefullt. Mer fordi akkurat de greiene der ikke er noe for meg. Det holdt den ene gangen, selv om jeg er glad det skjedde!

– Hvordan vil du beskrive følelsen av å henge i krokene?

– Det omvendte av tyngdekraft, det er det jeg klarer å beskrive det som. Vektløshet med en skjeggete Adelina som synger Kings of Leon – eh, psykose, ler Martin.

Ikke et mål å dra det lenger hvert år

STØTTE: Kollega Adelina prøvde å synge med og gi støttende ord gjennom prosessen. FOTO: Kim Erlandsen

– Suspension-ideen dukket opp i redaksjonen for lenge siden, men ble først vurdert på alvor i år, da Martin Lepperød sa dette var noe han kunne tenke seg å gjøre, forklarer Bjørn i dag.

– Noen mener P3aksjonen drar det for langt i år. Hva tenker du om det?

– Det er overhodet ikke et mål at utfordringene stadig skal bli drøyere for hvert år og det vil jeg heller ikke si at de har blitt, tvert imot. En riktig balansegang rundt utfordringene og hvordan de oppleves av publikum er avgjørende for å lage en vellykket aksjon.

Hun synes også det er viktig å presisere at Martin og redaksjonen har fått masse støtte.

– Men vi har også fått tydelige tilbakemeldinger som er kritiske til utfordringen, og de tar vi på alvor, som vi gjør hver gang publikum sier ifra. Vi følger nøye med på tilbakemeldingene og tar dem med i redaksjonens evalueringen av årets aksjon og i planleggingen av neste års produksjon, sier Bjørn.

Man må få med seg konteksten

Gjennom søndag formiddag har enkelte publikummere skrevet på sosiale medier at de er bekymret hva inntrykkene av utfordringene kan påføre barn og unge. Noen mener også at innholdet var upassende for et ungt publikum.

– Vi håper at alle som fulgte oppbygningen og selve gjennomføringen av utfordringen fikk med seg konteksten, og at dette tar utgangspunkt i «body suspension», ofte kalt krokhenging på norsk, sier Bjørn.

– Det er uten tvil sterk kost og jeg forstår kjempegodt at om man ser et bilde eller klipp helt uten kontekst, så kan det gjøre sterke inntrykk og være vanskelig å forstå – særlig for unge.

Samtidig legger hun til:

– P3aksjonen er ikke et barne- og familieprogram, men det at barn også får med seg P3s innhold er noe vi skal være vare for. Vi sendte dette i 22-tiden lørdag kveld, og har bevisst vært varsomme i valg av bildebruk på nett og sosiale medier, sier Bjørn.