nrk.no

Swank Mami skal til utlandet: – Norge er ingen bad bitch

Synger man på engelsk, kan det være lurt å søke lykken utenfor våre landegrenser. Er det lettere for enkelte artister å slå gjennom i utlandet?

Dersom ordet «målbevisst» hadde vært en person, er det stor sannsynlighet for at det hadde vært artisten Swank Mami (25) fra Lørenskog.

Etter flere år bestemte hun seg for å gi slipp på frykten og laste opp musikken sin. Og er det én ting hun vet, er det at hun ikke skal stoppe her, musikken hennes skal ut av Norge.

Men får du flere muligheter av å dra ut i verden?

Og er den amerikanske drømmen noe som kun ble snakket om på starten av 1900-tallet, eller er det fortsatt noe vi lengter etter?

Finner en trygghet i det spirituelle

P3.no møter Swank Mami, eller Umalkhair Moses Ahmed, som artisten egentlig heter, dagen etter at hun spilte sin første konsert noensinne under festivalen Trondheim Calling. Livet med konserter, intervjuer og radiobesøk er nytt, men hun har alltid visst at det er musikk hun skal drive med.

En smilende Swank Mami på scenen under festival Trondheim Calling. Dansende på scenen står hun foran sin DJ, som jubler bak DJ-bordet i bakgrunnen.
TRONDHEIM CALLING: 10. februar spilte Swank Mami sin første konsert. Foto: Morten Skogly

Som barn satt Swank Mami ofte klistret til skjermen og så på MTV. Da var det Destiny’s Child og The Pussycat Dolls som var de store idolene. Hun begynte tidlig å lage musikk, skrive ned drømmene sine i dagbøker og manifestere artistlivet.

Men til tross for en sterk målbevissthet fra tidlig alder, har det ikke alltid gått på skinner.

– Jeg har hatt mye frykt rundt det å lage musikk. Det var en periode på to år der jeg hadde et så anstrengt forhold til det at jeg bare sluttet, forteller hun.

Når du møter veggen og går flere år uten å klare å produsere noe, hvordan kommer du deg over den kneika?

For Swank Mami var løsningen en blanding av gode venner og tanken på bare å gi litt slipp og la ting skje. Etter disse to årene sendte hun et lydklipp til kusinen sin, som bestemt svarte at dette måtte hun gå for. Og seks måneder senere trosset hun frykten og lastet opp låten sin på «Urørt» sine sider.

– Noen ganger truer vennene mine meg og sier at de blokkerer meg hvis jeg ikke gir ut musikken min. De tvinger meg til å følge drømmen, noe jeg setter stor pris på.

Med mikrofonen rettet mot publikum står Swank Mami smilende på scenen under festival Trondheim Calling. Bak henne står et DJU-bord og røde lyskastere.
FAVORITTER: Selv hører hun på blant annet Sega Bodega, ML BUCH og Erika de Casier. Foto: Morten Skogly, NRK P3

En gjenganger i praten med Swank Mami er hennes spirituelle side og hennes sterke tro på å holde fast ved visjonen sin og manifestere drømmene sine.

Dette forteller hun har vært en stor trygghet i musikkprosessen. Til tross for noen år med motgang, sluttet hun aldri å tro at det kom til å gå til slutt.

– Jeg er opptatt av å være i ett med universet og å ha et åpent sinn. Det som er ment for meg, kommer til å skje.

Hennes første låt, som også er låten hun ble «Månedens Urørt» med i februar, oser av nettopp dette. «Venus Retrograde» er en alternativ r&b-låt med mye selvtillit som handler om å ikke ta tilbake ekskjæresten sin når hen ringer og vil plage deg. For ifølge Swank Mami kommer gamle flammer tilbake når Venus roterer motsatt vei.

Når hun skal svare på hva som beskriver musikken hennes, sier hun rett og slett at det bare er Swank.

Hun forteller at Umal lager musikken, Swank fremfører. For mens Umal er litt mer sjenert, er Swank fylt av selvtillit.

– «Fake it until you make it», det sa Rihanna.

Norge er ikke stort nok

Lørenskog-artisten har øynene på prisen. Og prisen skal helst være av typen Grammy. Det er den store drømmen. For selv med bare én konsert unnagjort og én låt ute, er hun sikker: Musikken hennes skal videre ut av landet.

– Jeg vil ikke bare være en norsk artist, jeg vil være verdensbasert.

Man skulle kanskje tro at det i første omgang holdt å fokusere på vårt lille land, men Swank Mami har alltid tenkt stort. Hvorfor er ikke Norge nok for en så nyoppstartet artist?

– Norge er ikke en bad bitch! Det er et litt for kjedelig musikksted for meg. Nordmenn følger bare trender, og det er ikke stort nok rom for å leke seg med musikken.

Norge er altså for lite ifølge Swank Mami, eller i hvert fall ikke stort nok som lekeplass.

På et stort skilt står det Trondheim Calling 2023 i gule, lysende bokstaver. Lyskasterne lyser rødt, og foran står Swank Mami og synger inn i mikrofonen.
HELT NYTT: Swank Mami sier at det neste hun gir ut blir noe helt annet enn «Venus Retrograde». Foto: Morten Skogly, NRK P3

På ønskelisten står flere og bredere plattformer som gjør det lettere for norske artister å finne sin plass. Artisten tror nemlig ikke nordmenn hadde akseptert musikken hennes like fort som det andre land hadde gjort. Hun påpeker også at en norsk sang kan gjøre det stort i for eksempel USA og så bli populær i Norge lenge etter.

– Folk er ikke interessert i å høre på en annen type musikk enn det som trender. Så hvor stor kan man egentlig bli her i landet om folk ikke hører?

Selv understreker hun at hun tror Norge er på vei i riktig retning, men ler og sier at klokka tikker! Før vi vet ordet av det, har hun forlatt oss til fordel for det store utland.

Selv ser hun ingen risiko ved å tenke stort så lenge hun har et godt nettverk rundt seg. Og planen for å få til målene sine innebærer å eksponere seg selv, snakke med folk og dele musikken sin blant annet på TikTok og andre plattformer.

– Hvis jeg havner i USA, får jeg latterkrampe. Da tar jeg med alle jentene!

Viktig å tenke globalt fra dag én

Ny musikk pumpes ut på strømmetjenestene hver dag, og det å bli oppdaget i et hav av andre låter kan nok virke overveldende.

Nina Finnerud er rådgiver og prosjektleder i Music Norway, med ansvar for Norden og Storbritannia. Music Norway er eksportkontoret for norsk musikk, og jobber blant annet med å promotere norsk musikk internasjonalt. Hun forteller at volumet av musikk globalt har økt ekstremt mye de siste årene.

– Det er vanskeligere å komme gjennom nåløyet nå enn tidligere, da det er mye støy og konkurranse.

Portrett av NIna Finnerud, tatt ute foran store grønne trær.
HØY KONKURRANSE: Nina Finnerud mener det viktigste er å bygge en langvarig fanbase. Foto: Privat

For å bli med i konkurransen, tenker Finnerud at det er viktig å gjøre litt av grunnarbeidet selv, ved å ha en tydelig idé om hva slags artist du vil være og hvilke mål du har.

– I Norge nå ser vi en bølge av artister som synger på norsk. Men synger du på engelsk, kan det være en god idé å satse internasjonalt når det her hjemme er et så stort fokus på det norske språket.

Hun synes derfor at Swank Mami tenker veldig riktig ved å ha et mål om å gjøre musikken sin internasjonal, og at det er viktig å tenke globalt fra dag én.

Finnerud er enig i at det er viktig å eksponere seg selv og musikken for å nå ut, men poengterer at for å få en langsiktig musikkarriere, er det viktig med lojale fans. Hun råder derfor nye artister til å bruke god tid på «community building», altså å bygge en fanbase, og legger til at det i dag finnes flere gode plattformer for nettopp dette.

– Får du til å bygge suksess i utlandet, kommer Norge alltid etter.

Med en mikrofon i hånden står Swank Mami på scenen. Bak henne er det lyskastere og en mørk bakgrunn.
KUNST: Swank Mami ser på musikk som en måte å eksperimentere på. Foto: Morten Skogly, NRK P3

Overrasket over tilbakemeldingene

Under Trondheim Calling stod Swank Mami på scenen med en hel gjeng av sine nærmeste venner på første rad, som virkelig levde opp til forventningene om hvordan en heiagjeng skal være. Fortsatt litt forvirret etter gårsdagens store opplevelse kjenner hun på mye glede og giv.

– Jeg er overrasket over hvor mange som digger musikken min. Folk er gira.

Selv om den store drømmen er å dra ut i verden, har Swank Mami flere planer før den tid. Målet med 2023 er å ferdigstille prosjektet hun jobber med nå og få gitt ut det så fort som mulig. Her kan hun friste med poppete, dansbare låter og mye «drum and bass».

Ikke minst håper hun å få spille flere konserter. Én ting er hun sikker på:

– Dette er ment for å skje.

MER OM «URØRT»:

Siste fra P3.no: