Syndige søstre søkes

Kjære musikksøstre: Ikke la virkeligheten komme i veien for kåte journalisters fantasi, trygler Lydverkets Njål Engesæth.

I spalten «Njål kommenterer» sjonglerer Lydverket-reporter Njål Engesæth et utall brannfakler. Denne uka tar han tak i stereotypene mannlige journalister har overfor søstre som spiller sammen i band. Videoen ser du øverst i saken.

– Selv om 90 prosent av Norges befolkning har førstehåndsopplevelser av det å være søsken, er det for journalister et stort mysterium at søstre kan lage musikk sammen, hevder han.

Fem gylne punkter

Engesæth setter opp fem punkter søstre i band bør følge. Disse skal gjøre det enklere for oss journalister å skape den forenklede virkeligheten vi selv ønsker.

  1. «Kontraster er bra. Det er fint om dere søstre kan være som i eventyr, der de lyse er snille og søte og de mørke er sure og slemme
  2. «Ordet søstre vekker assosiasjoner til uskyld og barndom, så det er fint om dere kan kle dere deretter, selv om dere nærmer dere 30 år.»
  3. «Kan dere også oppføre dere litt som barn?»
  4. «Samtidig vær søte – vær enormt søte.»
  5. «Det ultimate er om dere kan antyde at dere «gjør det». Selv om det etter straffelovens paragraf 198 er forbudt, er det en erotisk fascinasjon om at søstre i band ikke bare deler DNA, men også utveksler det.»

– Spill med!

Lydverket-reporteren mener at vi først og fremst er menn, og deretter musikkjournalister – og undrer om det er for mye å be om at musikalske søsterskap kan føye seg etter det.

– Kan søstre som spiller sammen også spille med når vi stiller ledende spørsmål for å få bekreftet stereotypene media selv har skapt? spør Njål.

Ukens Lydverket-program ser du på NRK2 i morgen klokken 21.30.